Land Rover a prezentat acasă, la Londra, cea de-a doua generație a SUV-ului premium Range Rover Evoque. High-tech și cu spirit britanic integrat, acesta este pregătit să dea piept cu rivalii din segment. VW găsește noi motive pentru a ne atrage atenția asupra crossover-ului Tiguan. Mitsubishi are în schimb un antidot pentru cei care de fapt nu sunt fani SUV. Iar Renault și Mercedes au parte de trăiri motorsport… mai altfel.
În loc de „Junior”, noul Range Rover Evoque ar putea foarte bine trece și drept copilul din flori al modelelor Land Rover Discovery Sport (mama) și mai ales Range Rover Velar (tata) – însă, ca de obicei, aparențele pot fi înșelătoare. Stilul este agresiv, dar în același timp familiar și stilat. Dimensiunile nu s-au schimbat semnificativ, dar Evoque folosește noua platformă Premium Transverse Architecture, oferind ceva mai mult spațiu interior, în special la nivelul locurilor din spate. Și spațiul cargo a crescut subtil – cu 10% – la 591/1383 litri.
Dacă exteriorul poate ușor crea senzația de „deja vu”, aceasta este și mai pregnantă la interior – micul SUV fiind de acum cât se poate de în ton cu frații mai mari, în special „tăticul” Velar. Avantajul este că de acum Evoque nu mai pare un model îmbătrânit înainte de termen, ci descinde direct din viitor – desigur dacă se alege configurația de top. Aceasta include un instrumentar de bord digital complet, combinația de ecrane tactile duble în zona centrală, scaune electrice cu reglaje pe 16 direcții și chiar sistem de ionizare a aerului din cabină.
Land Rover plusează și la capitolele eco și NVH – cu până la 33 de kg de materiale naturale sau reciclate folosite în procesul de fabricație și cu nivele de zgomot și vibrații mult reduse față de predecesor. La capitolul motorizări, Evoque sosește pentru prima oară în istoria Land Rover cu un propulsor mild-hybrid, din seria Ingenium, cu patru cilindri în linie, sistem pe 48 volți și cu 300 CP – cuplat la o transmisie automată ZF cu nouă rapoarte și AWD. Opțiunea de bază este, totuși, un diesel Ingenium de 150 CP, cu transmisie manuală și tracțiune față. Caracteristicile de off-roader proprii mărcii Land Rover sunt prezente în continuare. Avem adâncime a vadului de 600 mm, gardă la sol de 212 mm și unghiuri de atac/degajare de 25 și 30,6 grade.
Volkswagen continuă să găsească noi soluții pentru a menține treaz interesul în cazul SUV-ului Tiguan. Echipa din Wolfsburg a pregătit, pentru Europa, noul pachet de design „Black Style” R-Line. Acesta nu este însă disponibil și pentru Allspace, ci doar pentru versiunea clasică, cu cinci locuri. Avem astfel, pe Comfort sau Highline, jante din aliaj de 19 inch de culoare neagră, retrovizoare și dungi în aceeași culoare. Tema întunecată continuă cu elemente precum barele de pavilion, grila radiatorului și accesorii de la R-Line, cum ar fi parașocurile față/spate sau spoilerul din spate și volanul îmbrăcat în piele. În Germania, noul pachet costă €3365 – pentru încă 490 euro se poate opta și pentru jantele de 20 inch Suzuka.
Mitsubishi are o soluție pentru cei care deja s-au săturat de nebunia SUV/crossover. Culmea, D:5 Delica arată atât de extraterestru încât devine „cool” instantaneu. Din păcate, nu îl veți vedea vreodată în Europa, fiind disponibil doar în Japonia, Indonesia, Taiwan și alte piețe asiatice. Acolo unde – în mod clar – este loc pentru ceva care arată precum un „mash-up” între un SUV, un MPV și un… microbuz. Noua generație are în continuare șase locuri, toate separate pentru un confort maxim – și un design la care nimeni nu poate rămâne indiferent. Sistemele de control adoptă și ele viziunea avangardistă, în timp ce trenul de rulare este cât se poate de… Mitsubishi. Avem propulsorul diesel DI-D de 2,2 litri – acum cu reducere catalitică selectivă (AdBlue) și 170 CP / 392 Nm, legat la o nouă transmisie automată cu opt trepte. Nu lipsește nici tracțiunea integrală selectabilă – 2WD, 4WD, sau Lock.
Renault – mai precis echipa de Formula 1 Renault – a decis să răspundă la o întrebare pe care nimeni nu o punea: poate un monopost să încapă într-o autodubă? Se pare că da, cu ceva modificări. Astfel, echipa a creat, prin programul Renault Accredited Convertor – un Master mai special, gândit pentru a transporta vehiculele de show pe cuprinsul Europei, unde au parte de aproximativ 200 de evenimente în fiecare an. Ei au utilizat un Master Platform Cab de 3,5 tone, propulsat de un dCi de 170 CP, ce are o sarcină utilă de 844 kg – arhisuficient pentru monopostul (o versiune mai veche, fără motor și alte componente) folosit în display-urile statice, ce cântărește doar 350 kg.
Mercedes pare să fi intrat în febra recordurilor pe Nurburgring. După versiunea GT 4-Door, a sosit rândul SUV-ului compact Mercedes-AMG GLC 63 S să se exprime pe bucla nordică pentru a cuceri un titlu în segmentul său. Tipii din Affalterbach par să fi decis să adune cât mai multe recorduri (vor să revină pe circuit și cu AMG ONE) – întrecând acum timpul de 7:51.7 stabilit de Alfa Romeo Stelvio Quadrifoglio în categoria SUV de producție. Rezultatul germanilor – 7 minute și 49.369 secunde pentru o tură de 20,8 kilometri a Iadului Verde. Culmea, la bord nu se afla vreun pilot renumit – ci un simplu inginer al departamentului dezvoltare, pe numele său Markus Hofbauer.