Home Știri (Video) Texas sau Paris – SUV să fie

(Video) Texas sau Paris – SUV să fie

de Aurel Niculescu

Americanii, nu doar din Texas, au parte de „2018 Texas State Fair” în timp ce noi ne pregătim cu mult interes să descoperim surprizele pregătite pentru Salonul Auto de la Paris, ediția 2018.

Ca să fim cât mai „patrioți”, lăsăm Texas-ul deoparte momentan și începem cu noutățile pregătite pentru Bătrânul Continent. Astfel, chiar înainte de debutul Salonului Auto de la Paris, Audi a prezentat primele informații oficiale cu una dintre surprizele pregătite pentru capitala Franței – micul și voinicul crossover SQ2. Prezentat pe neașteptate – fără obișnuita interminabilă campanie de pre-promovare – noul SUV sportiv aduce cu sine nu mai puțin de 300 CP și 400 Nm la bordul unei caroserii din zona subcompactă.


Evident, SQ2 este strâns înrudit cu un alt model din gama clasică Audi – în acest caz vorbim despre hot hatch-ul S3, cele două împărțind unitatea TFSI de 2 litri, turbo, în patru cilindri. SQ2 ajunge la 100 km/h în doar 4,8 secunde și apoi la un maxim limitat electronic de 250 km/h. Sistemul de tracțiune Quattro este legat de propulsor prin intermediul unei clasice transmisii cu dublu ambreiaj și șapte rapoarte S tronic. În stil „petit”, SQ2 este cu 2 cm mai apropiat de sol, chiar dacă rulează pe jante de 18 sau 19 inch, dar în același timp are parte și de o mulțime de elemente standard în plus, pentru a justifica poziția de vârf de gamă.Seat a prezentat de curând – online – noul vârf de gamă SUV, Tarraco. Însă imaginile și informațiile erau foarte puține în acel moment, astfel încât chiar înainte de debutul Salonului Auto de la Paris spaniolii au revenit. Frate bun cu Skoda Kodiaq, noul Tarraco este un pic mai sportiv, dar la fel de polivalent precum modelul ceh sau gemenii Tiguan / Tiguan Allspace, oferind spațiu pentru cinci sau șapte persoane la bord. Variantele de ales sunt Style sau Xcellence, Seat oferind absolut toate luminile (faruri, stopuri, interioare) cu tehnologie LED standard – în timp ce motorizările sunt arhicunoscute: 1.5 sau 2.0 TSI de 150 și 190 CP, versus 2.0 TDI de… 150 sau 190 CP.


Iar noul Tarraco nu va fi singura noutate adusă în capitala Franței – deoarece la fel ca în cazul Skodei Octavia G-TEC și Seat are versiuni propulsate pe gaz: Arona TGI se alătură versiunilor CNG (compressed natural gas) pentru Mii, Ibiza și Leon. Nu se deosebește de orice alt Arona decât prin prezența a trei rezervoare CNG – ele oferind o autonomie de 400 km, plus încă 160 datorită rezervei de benzină. Cei grăbiți nu vor alege Arona TGI însă – propulsorul în trei cilindri de un litru are doar 90 CP și 160 Nm, ajungând la 100 km/h în 12,8 secunde și un maxim de 172 km/h. În plus, portbagajul scade de la 400 la 282 litri – însă la fel și emisiile: cu 25% cele de CO2 și 75% cele de NOx.


https://youtu.be/fyO-mpWGjvE
În America, „State Fair of Texas” a devenit dintr-un eveniment tipic pentru regiunea sa un adevărat show automobilistic datorită implicării din ce în ce mai active a producătorilor activi în SUA. Dovada – abundența de noutăți, evident majoritatea axate pe zona SUV. Ford, spre exemplu, care tocmai a anunțat pentru Europa apropiata lansare a versiunii Mondeo SW Hybrid, a adus în Texas nu mai puțin de patru noi versiuni speciale ale unor modele populare. Astfel, SUV-urile Explorer și Expedition au primit câte două serii limitate: Explorer Limited Luxury Edition și Explorer Desert Copper Edition, Expedition Stealth Edition, precum și viitoarea părtașă a aventurilor fanilor pălăriilor Stetson, Expedition Limited Texas Edition.


Nici Toyota nu s-a lăsat mai prejos, aducând la „State Fair of Texas” propriile ediții speciale: 4Runner Nightshade, Tacoma SX și Tundra SX. De această dată nu avem doar SUV-uri, ci și „truck”-uri: fanii modelelor pickup vor putea alege, în funcție de necesitățile dimensionale, modelul mediu Tacoma cu pachet SX sau mai marele Tundra, tot în versiune SX. Pentru noi, însă, vedeta japonezilor este SUV-ul 4Runner Nightshade, care aduce cu sine un look luxos / sinistru cât se poate de potrivit design-ului impunător.

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.