Conducerea Volvo are în plan un număr de cinci modele electrice în gama sa până în anul 2025. Există, de asemenea, noi modele electrice succesoare pentru actualele XC60 și XC90. Noul studiul Concept Recharge oferă o perspectivă asupra designului și modului în care Volvo intenționează să reducă CO2 cu 80% în comparație cu actualul model XC60.
Cu noul studiu Concept Recharge, producătorul suedez Volvo marchează o nouă etapă de dezvoltare pentru modelele sale pur electrice. Concept Recharge se prezintă ca un SUV electric având dimensiunile situate între modelele actuale XC60 (lungime: 4,68 metri) și XC90 (lungime: 4,95 metri), acesta din urmă având deja pregătiti un model succesor pentru anul 2022 și care va beneficia de propulsie complet electrică bazată pe platforma SPA (Scalable Product Architecture) din a doua generație. Noua platform reprezintă un proiect nou pentru că, în timp ce predecesorul era disponibil cu motor pe combustie și PHEV, SPA II este o platformă pur electrică. Ca și în cazul BMW, prima generație de modele electrice Volvo împarte în prezent platforma cu modelele cu motor convențional. Acest lucru necesită compromisuri în ceea ce privește proporțiile și spațiul pentru a găzdui o baterie sau un motor cu ardere internă, în funcție de conceptul de propulsie.
Ampatament lung și înălțime suficient de mare
Fără motorul cu ardere poziționat în partea din față a mașinii, designerii pot adapta proporțiile viitoarelor modele Volvo la noua tehnologie. Cu aceasta, Volvo vrea să îmbunătățească semnificativ spațiul din interior, dar și aerodinamica. Ca și în cazul majorității arhitecturilor pentru mașini electrice, SPA II are și o podea plată în interior, sub care se află poziționate bateriile.
Deoarece nu va fi montat un motor convențional, dezvoltatorii au reușit să mărească ampatamentul și roțile și să scurteze extremitățile caroseriei atât în față cât și în spate. În plus, nu există un tunel central, ceea ce creează mult mai mult spațiu în interior, mai ales între scaunele din față.
Faruri în formă de ciocan Thors Hammer
În acest caz, designerii au reușit să rearanjeze scaunele, să optimizeze linia plafonului și să coboare capota frontală. În comparație cu un SUV convențional, acest lucru îmbunătățește aerodinamica, care la rândul său reduce consumul de combustibil și mărește autonomia, fără ca dezvoltatorii să fie nevoiți să renunțe la poziția înaltă ale scaunelor atât de apreciată de șoferii și pasagerii de SUV.
Din exterior, Concept Recharge este clar recunoscut ca un SUV de la Volvo, chiar dacă suedezii vor să introducă un nou limbaj de design odată cu prezentarea acestui studiu. Sub motto-ul „mai puțin, dar mai bine” au eliminat toate elementele inutile conform propriilor declarați, ceea ce a rămas a fost proiectat la un nivel înalt și cu cea mai mare precizie. Din grila clasică a radiatorului a rămas doar o suprafață de tablă ușor curbată, cu un logo mare și linia diagonală clasică. Potrivit Volvo, farurile arată o nouă interpretare a designului Thors Hammer „Ciocanul lui Thor”, cu un joc elaborat de lumină atunci când vehiculul este deschis. Noaptea, cea mai recentă tehnologie grafică HD ar trebui să expună principalele unități de iluminat.
În spate, grupurile optice verticale, tipice mărcii, confer o personalitate aparte. Pentru a îmbunătăți aerodinamica, ele se extind la viteze mai mari, fiind considerate elemente aerodinamice active.
Display tactil generos dimensionat
Un display tactil de 15 inci în format portret formează centrul noului sistem de infotainment în rețea și care ar trebui să permită o operare logică, intuitivă. Ca și până acum, liniile clare și utilizarea materialelor durabile și personalizate caracterizează interiorul. „În interior am creat o atmosferă de living cu adevărat scandinavă”, crede Robin Page, șeful de design Volvo.
Pregătit pentru conducere autonomă
Standardele înalte de siguranță tradiționale ale mărcii se aplică în mod firesc și noilor modele electrice. Un senzor lidar dezvoltat de Luminar se află pe plafonul studiului Concept Recharge, care înregistrează date despre mediul vehiculului și este important pentru viitoarea tehnologie de conducere autonomă și care ar putea deveni în curând standard la Volvo. Suedezii ar putea reîncărca capabilitățile software prin actualizări „over-the-air”.
Baterii mai bune pentru o autonomie de 1.000 km
În viitor, Volvo intenționează să dezvolte și să producă bateriile de înaltă tensiune pentru noile sale modele electrice la nivel local. Cea de-a doua generație de modele electrice Volvo, inclusiv noul XC90 pe noua platformă tehnologică concepută exclusiv pentru propulsia electrică, va beneficia deja de baterii litiu-ion îmbunătățite, care oferă mai multă autonomie și timpi de încărcare mai scurți.
Până la jumătatea deceniului, va începe dezvoltarea celei de-a treia generație de modele electrice, în acest fel, conducerea producătorului suedez dorește să îmbunătățească continuu autonomia și să integreze acumulatorul în podeaua automobilului, astfel încât structura celulei să îmbunătățească rigiditatea și eficiența în general, ceva similar cu ceea ce a anunțat și Tesla.
Încărcare mai rapidă
Volvo colaborează de ceva timp cu producătorul suedez de baterii Northvolt. În viitorul apropiat, suedezii doresc să crească densitatea energiei în celulele bateriei cu până la 50 la sută în comparație cu bateriile aflate în prezent pe piață. Înainte de sfârșitul acestui deceniu, Volvo vrea să depășească, de asemenea, piatra de hotar de 1.000 de wați oră pe litru (Wh/l) de densitate energetică pentru a permite o autonomie reală de până la 1.000 de kilometri.
Suedezii doresc să reducă la jumătate timpii actuali de încărcare până la jumătatea deceniului, datorită tehnologiei mai bune a bateriei și îmbunătățirilor continue ale software-ului și tehnologiei de încărcare rapidă. „Vrem să creștem constant beneficiile clienților atunci când conducem o mașină electrică Volvo”, explică Henrik Green, Chief Technology Officer (CTO) la Volvo Cars. „Prin simplificarea designului și integrării celulelor bateriei noastre, putem reduce greutatea și maximiza spațiul. Acest lucru duce la îmbunătățiri semnificative ale capacității bateriei, autonomiei și timpilor de încărcare.”
Producție durabilă de baterii
Un producător de automobile pur electrice trebuie să acorde atenție, durabilității producției de baterii, a mai subliniat acest lucru într-un studiu, CEO-ul Polestar, Thomas Ingenlath. Prin urmare, planul este de a reduce în mod continuu emisiile de CO2, în ciuda creșterii capacității bateriei. Celulele bateriei din colaborarea planificată dintre Volvo Cars și Northvolt urmează să provină, așadar, dintr-o producție care utilizează 100% energii regenerabile. În același timp, compania lucrează cu ceilalți furnizori de baterii pentru a realiza același lucru cu aceștia până în 2025.
Pentru a reduce și mai mult emisiile de CO2 ale bateriilor de înaltă tensiune, Volvo dorește, de asemenea, să folosească mai bine materialele valorificabile pe care le conțin. Ori de câte ori este posibil, bateriile trebuie recondiționate sau refolosite. Odată ce bateriile au ajuns la sfârșitul duratei de viață, acestea ar trebui reciclate de companii specializate autorizate. Scopul este un ciclu închis pentru materialele critice, astfel încât acestea să poată fi utilizate din nou în bateriile viitoare. Prin parteneriatul planificat cu Northvolt, Volvo poate recurge și la procesul de reciclare stabilit.
Încărcare bidirecțională
Viitorul nou SUV Volvo va fi primul model Volvo care va avea încărcare bidirecțională, de exemplu pentru a alimenta energia stocată în bateria vehiculului în rețeaua electrică proprie. Ideea: Cu prețuri mici și multă energie electrică „verde”, mașina electrică poate fi încărcată ieftin și durabil. Atunci când pe piață predomină prețuri relativ mari sau când emisiile de CO2 ating un vârf, clientul din casă poate folosi energia din vehicul.
Producție internă și parteneriat cu Northvolt
Strategia de electrificare a Volvo Cars are în vedere dezvoltarea și producția internă de baterii, motoare electrice și software în colaborare cu parteneri strategici. La mijlocul lunii iunie 2021, Volvo a anunțat o colaborare planificată cu Northvolt pentru a dezvolta și produce baterii durabile. Sunt adaptate următoarei generații de modele electrice Volvo și Polestar și asigură o alimentare durabilă a bateriei în viitor. Parteneriatul cu Northvolt este cheia pentru ocuparea unei poziții de lider în segmentul de mașini electrice premium și vânzarea numai de vehicule electrice din 2030.
Concept Recharge își propune să reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu 80%
Volvo nu dorește doar să construiască vehicule pur electrice din 2030, ci și să opereze într-o manieră neutră din punct de vedere climatic ca și companie din 2040. De aceea, suedezii se concentrează pe amprenta de carbon a mașinilor lor pe întreg ciclul de viață – de la producție la reciclare și recuperare. În noiembrie 2021, Volvo a publicat o așa-numită analiză a ciclului de viață a modelelor XC40 și C40 Recharge, precum și XC40 cu motor convențional. Rezultatul obținut este în favoarea mașinilor electrice, care desigur se descurcă deosebit de bine atunci când puterea lor de tracțiune provine din surse regenerabile. Dar chiar și cu asta, XC40 și C40 Recharge complet electrice au un total de 27 de tone de emisii de gaze cu efect de seră echivalent CO2 la sfârșitul duratei de viață după 200.000 de kilometri. Conceptul Recharge considerabil mai mare – probabil o previzualizare a succesorului XC60, pe de altă parte, ar trebui să ajungă la o valoare de 10 tone. Potrivit Volvo, aceasta ar fi o reducere de 80% față de un XC60 din 2018.
Valoarea comparativă a reîncărcării C40 (27 de tone), care s-a bazat și pe ipoteza unei puteri de conducere ecologice, arată că este nevoie de mai mult decât o simplă propulsie electrică. De aceea, Concept Recharge și, prin urmare, și noul XC60 nu ar trebui să pună un accent deosebit doar pe cea mai bună aerodinamică, ci și pe electricitatea verde în producție și pe materiale din ce în ce mai sustenabile sau reciclate. Punctul de plecare este bateria, cu care partenerul Volvo, Northvolt, se pare că face pași mari. Compania a anunțat în noiembrie 2021 că a realizat prima baterie din materiale reciclate în proporție de 95%. Procesul urmează să fie transferat acum la producția de serie.
Volvo folosește și materiale sustenabile pentru alte părți ale vehiculului: covorul interior, panourile inferioare ale ușilor, dar și panourile de bord și husele spătarului scaunelor sunt realizate din lână suedeză. Pernele de scaun conțin în principal Tencel, un material prietenos cu pielea și rezistent la uzură, fabricat din celuloză cu consum redus de energie, în timp ce Volvo folosește un material creat de sine numit Nordico pentru spătarul scaunelor, tetiere și părți ale volanului. Înlocuiește mult plastic în interior și, conform Volvo, amprenta sa de carbon este cu 74 la sută mai mică decât cea a pielii. De exemplu, în zona pentru picioare se folosește un compozit realizat în principal din in, din care sunt realizate și panourile portierelor și barele de protecție. Nu în ultimul rând, conceptul este dotat cu pneuri Pirelli, din care 94 % sunt fabricate din materiale non-fosile.












