Home Lifestyle Din trecut: Toyota Mega Cruiser, cel mai mare model off-road al japonezilor

Din trecut: Toyota Mega Cruiser, cel mai mare model off-road al japonezilor

de Dan Damian
Toyota Mega Cruiser

Toyota a avut mereu o preferință pentru modelele off-road, dar a atins cel mai înalt vârf în acest segment în 1995, când a prezentat un… Hummer japonez.

Modelele 4×4 mari, foarte capabile, chiar dacă nu prea potrivite asfaltului au fascinat mulți constructori, într-o anumită perioadă de timp. Poate nu înregistrau cifre record la vânzări, dar contribuiau mult la imaginea de marcă, cu cât erau mai mari și mai impunătoare. Cumva, Lamborghini a dat tonul în Europa, cu modelul LM002, pregătit inițial pentru armata americană, care a ales, într-un final, un model devenit legendă, Humvee, cel care s-a și transformat în trei modele pentru producția civilă. Într-o vreme când economia de combustibil era ceva relativ, Toyota a vrut un model care să dea peste cap segmentul off-road. Și nu doar atât, a vrut și supremația pe tot ceea ce înseamnă modele off-road japoneze și europene, ba chiar și americane. Rezultatul a fost Mega Cruiser, un model care, la prima vedere, seamănă mult cu Hummer H1 și, evident, și cu Lamborghini LM002. Povestea este asemănătoare, inițial Mega Cruiser a fost destinat armatei, care l-a folosit ca transportor de trupe de infanterie și suport pentru lansatoare de rachete și mortiere, doar că a fost produs și în versiune de serie și a ocupat un loc special în cadrul serviciilor de urgență japoneze. Este cel mai mare 4×4 produs de Toyota și cel mai capabil model off-road al constructorului japonez. Cu o lungime de 5,09 metri și o masă proprie de 2,9 tone, Mega Cruiser era mai puțin util în oraș, dar oferea cam tot ce se putea de la un asemenea vehicul în teren foarte greu. A fost un model atipic pentru Toyota și a avut o carieră destul de scurtă, fiind produs între 1995 și 2002, fără a avea vreun succesor.

Toyota Mega Cruiser

Toyota Mega Cruiser a fost conceput în anii ’90, astfel încât a fost mult mai bine modulat la interior. Exact ca la Hummer H1, tunelul transmisiei ocupă o zona amplă între cele două scaune față, care sunt împinse la maxim către laterale. În schimb, zona din spate este mult mai bine configurată, cu două scaune individuale într-o parte a tunelului central și o banchetă cu două locuri de cealaltă parte, ceea ce îi permite modelului nipon să transporte până la cinci pasageri, în afara șoferului.

Chiar dacă semăna mult cu Hummer H1, Toyota Mega Cruiser avea câteva avantaje tehnice pe lângă modelul american. Cumva, normal având în vedere diferența dintre anii de concepție ai celor două modele. Fiind mult mai nou decât H1, Mega Cruiser s-a confruntat cu reglementări mult mai dure. Astfel, modelul nipon era supus unei taxări destul de costisitoare, care avea la bază dimensiunile, așa că a fost folosit la nivel civil ca mașină de poliție și vehicul de intervenție pentru pompieri. Puține exemplare erau vândute clienților privați. Mega Cruiser a avut o singură motorizare, un turbodiesel de 4,1 litri și 153 CP, cu patru cilindri în linie, cuplat la o cutie de viteze automată, cu 4 trepte, al cărui scop era de a produce cuplu la turații joase.

Toyota Mega Cruiser

Sistemul de tracțiune integrală nu putea oferi mai mult, la acea vreme: reductor și diferențiale blocabile pe ambele punți, plus unul central. Mașina era absolut impresionantă la nivelul capacităților de trecere cu atât mai mult cu cât a avut ceva ce Hummer nici nu a încercat să ofere – direcție integrală. Roțile spate puteau vira la un unghi de 12 grade, iar acest lucru îi oferea mașinii nu doar o agilitate absolut necesară, având în vedere dimensiunile, ci și o manevrabilitate exemplară, oferită în primul rând de  raza de bracaj de doar 5,6 metri.

Se estimează că au fost produse circa 3.000 de exemplare Mega Cruiser, dintre care doar puțin peste 100 au fost vândute clienților privați.

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.