Home Auto util GPL pentru motoare diesel. Merită investiția într-o astfel de instalație?

GPL pentru motoare diesel. Merită investiția într-o astfel de instalație?

de

Instalații GPL pentru motoare diesel au început să-și facă apariția și pe piața din România. În afară de prejudecățile legate de un astfel de sistem, rămâne întrebarea dacă merită investiția?

GPL pentru masini diesel

Instalațiile GPL pentru motoarele pe benzină sunt foarte răspândite, fiind folosite pe scară largă în România. Avantajele lor țin în primul rând de costul acestui tip de carburant, care se situează la jumătate față de cel al benzinei. În plus, o mașină dotată cu instalație GPL are o autonomie crescută.

Defecțiuni frecvente la Dacia Logan. Raport DEKRA

Dezavantajele țin de faptul că rezervorul pentru gaz ocupă spațiu în portbagaj, fiind sacrificată de multe ori roata de rezervă. În ceea ce privește fiabilitatea motorului, utilizarea gazului petrol lichefiat se traduce în timp printr-o uzură mai mare a supapelor. În afară de costul de achiziție și montare a unei instalații GPL, proprietarul mașinii trebuie să țină cont și de faptul că aceasta trebuie omologată la RAR. În general, instalația necesită o revizie la fiecare 10.000 de km.

Mai nou există și instalații GPL pentru motoare diesel, însă acestea sunt abia la început de drum și au o răspândire foarte redusă. Există mai multe o serie de service-uri care montează instalații GPL pentru motaore diesel. Acest tip de instalație este recomandată celor care fac drumuri foarte lungi în afara localităților și obțin medii anuale de km parcurși peste medie.

Record de consum marca BMW obținut pe drumurile din România

Aceste instalații folosesc un amestec de motorină cu GPL. Sistemul DFD (dual fuel diesel) permite, în teorie, obținerea unui consum mai redus și a unor emisii poluate mai mici.

Beneficii sistem GPL pentru motoare diesel

+ Creșterea puterii motoarelor cu până la 30%

+ Creșterea cuplului motor cu până la 40%

+ Economie de carburant între 5% și 40%

+ Reducerea zgomotului motorului

+ Schimbul de ulei se face la un număr mai mare de km

 

Dezavantaje instalație GPL pentru motoare diesel

Investiție inițială mare (peste 1000 de euro)

Diferența în consum s-ar putea să fie mică (chiar și 5%)

Costurile se amortizează greu dacă nu aveți un rulaj anual foarte mare

Instalații insuficient testate în viața de zi cu zi

 

Articole similare