Home Știri Mazda CX-60 diesel. Caracteristicile noului motor cu 6 cilindri în linie, de 3,3 litri

Mazda CX-60 diesel. Caracteristicile noului motor cu 6 cilindri în linie, de 3,3 litri

de Dan Damian
Mazda CX-60 diesel

După PHEV a venit și momentul noului diesel Skyactiv-D de 3,3 litri. Japonezii spun că noua Mazda CX-60 diesel este chiar mai eficientă cu un motor mare.

Știm deja că Mazda este prin foarte puținii constructori care nu crede deloc în tehnologia downsizing, atât de răspândită de mulți ani. Ba chiar, faptul că merge chiar în direcția opusă cu cilindree motoarelor sale îi face pe mulți să se întrebe dacă nu cumva constructorul japonez își riscă viitorul. Deloc, spun japonezii, care au explicațiile pregătite. Și sună destul de logic.

În luna mai a acestui an am testat în Portugalia noua Mazda CX-60 PHEV, primul plug-in hibrid al constructorului japonez. Acum, Mazda detaliază caracteristicile noului motor turbodiesel, e-Skyactiv-D, care va putea fi comandat pentru (deocamdată) cel mai mare SUV Mazda din Europa.

Mazda CX-60 diesel

Propulsorul are 6 cilindri în linie, capacitate cilindrică de 3,3 litri și tehnologie mild-hibrid (Mazda M Hybrid Boost). De ce este atât de mare, chiar peste 3 litri? Inginerii Mazda spun că motorul este dezvoltat conform principiului “right sizing“, de optimizare a capacității cilindrice astfel încât să îmbunătățească atât consumul, cât și puterea maximă. Christian Schultze, Directorul R&D, Mazda Motor Europe îmi spunea la lansarea modelului CX-60 PHEV că, din punctul lor de vedere, un motor mai mare este mai eficient în regimul de exploatare al modelului CX-60 decât unul de cilindree redusă, care va trebui să depună mai mult efort. Acesta este și motivul pentru care și cealaltă motorizare a lui CX-60, propulsorul pe benzină tot cu 6 cilindri în linie, are capacitatea de 3 litri.

Mazda CX-60 diesel

Tot oficialul Mazda Motor Europe spunea că masa acestui motor de 3,3 litri este similară cu a celui de 2,2 litri, cu 4 cilindri, iar eficiența sa termică trece de 40%. În plus, formatul cu 6 cilindri în linie ar trebui să-i ofere vibrații foarte reduse, iar cuplul caracteristic cilindreei mari (valoarea nu a fost comunicată) capacitate maximă de remorcare de 2,5 tone.

Mazda CX-60 diesel, cu motorul de 3,3 litri, va fi disponibilă în două versiuni de putere:

  • 200 CP și tracțiune spate, consum 4,9 l/100 km.
  • 254 CP, tracțiune integrală (Mazda i-Activ AWD), accelerația 0 – 100 km/h în 7,4 secunde, viteză maximă 219 km/h și consum mediu de 5,3 l/100 km.

Am versiuni de putere sunt cuplate la noua cutie de viteze automată cu 8 trepte (premieră la Mazda, care avea până la CX-60 doar automate cu 6 trepte).

Mazda CX-60 diesel

Mazda CX-60 diesel va fi disponibilă la vânzare în luna ianuarie a anului 2023.

În altă ordine de idei, în următorii trei ani, Mazda va lansa 5 noi modele electrificate care prezintă arhitectura sa de platforme cu soluții multiple. După 2025, compania va lansa noua sa Skyactiv EV Scalable Architecture – tehnologie ce va permite Mazda să construiască mașini electrice de toate dimensiunile folosind o singură platformă comună.

Să nu uităm și faptul că anul viitor Mazda va lansa modelul CX-80, mai mare decât CX-60 și care va oferi până la 7 locuri.

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.