Modele noi Știri

Oficial: Lucid Air, EV-ul de peste 1.000 CP, cel mai puternic și eficient sedan electric

Lucid Air
Lucid Air

Compania americană Lucid a prezentat oficial versiunea de serie a modelului Lucid Air, a cărui versiune de top dezvoltă peste 1.000 CP.

Au trecut deja trei ani de când Lucid Motors a prezentat conceptul unui model electric care să fie un fel de rege al electricelor de lux, atât la nivelul puterii, cât și al autonomiei. Acum vedem versiunea de serie al cărei concurent principal este, evident, Tesla Model S. Nici nu este de mirare, având în vedere că CEO-ul companiei Lucid este Peter Rawlinson, fost inginer-șef în cadrul Tesla până a trecut la start-up-ul Lucid din Silicon Valley.

Lucid Air

Primul model al acestei companii este Lucid Air, o berlină modernă, construită pe o platformă proprie, LEAP (Lucid Electric Advanced Platform), care va sta și la baza următoarelor modele Lucid. Evident, după Air urmează un SUV. Această platformă presupune miniaturizarea motoarelor electrice, dar și împachetarea cât mai compactă a bateriilor, totul pentru a permite, pe lângă spațiul interior generos și o libertate a designului exterior care a dus la obținerea unui coeficient aerodinamic de 0,21, ceea ce face din Lucid Air cea mai aerodinamică berlină de serie din lume.

Lucid Air va fi disponibil în trei versiuni de putere:

    • Lucid Air, cu baterie de 75 kWh și motor de 400 CP, tracțiune spate și autonomie de 385 km.
    • Lucid Air Touring, 620 CP și autonomie de 650 km, tracțiune spate
    • Lucid Air Grand Touring, 800 CP, autonomie 827 km (maximum disponibil), tracțiune spate.

Lucid Air

Modelul americanilor va fi disponibil și într-o ediție limitată, Lucid Air Dream Edition, care oferă 1.080 CP, două motoare, tracțiune integrală și accelerație 0 – 100 km/h în 2,7 secunde. Aceasta este singurul model electric capabil să facă sfertul de milă în mai puțin de 10 secunde, spune Lucid Motors.

Lucid Air

Interiorul, premium, după cum spune compania americană, prezintă o planșă de bord pe care avem un display mare (34 inch), curbat, care integrează tabloul de bord, un display mai mic, în stânga, cu diferite controale, și display-ul sistemului de infortainment. Pe consola centrală vedem un alt display generos, care concentrează în special comenzile climatizării. Chiar dacă unii constructori de automobile electrice de lux au început deja implementarea cemerelor video în locul oglinzilor, Lucid Air mizează pe soluția trațională la acest capitol. Americanii au colaborat cu Amazon pentru a introduce sistentul vocal Alexa, prin intermediul cărui se pot comanda, într-un limbaj liber, diferite funcții și sisteme ale mașinii. Sistemul este unul deschis, adică i se vor mai putea aduce îmbunătățiri prin update-uri OTA (Over the Air).

Lucid Air

Lucid mai vine cu o afirmație îndrăzneață: spune că Air, construit pe un sistem de 900V, are cel mai rapid nivel de încărcare: 480 km în 20 de minute, la o stație de încărcare rapidă (DC).

Prețurile sunt unele pe măsura performanțelor: 80.000 dolari pentru Air, vesiune disponibilă începând cu 2022, 95.000 dolari pentru Air Touring, 131.500 dolari pentru Air Grand Touring și 169.000 dolari pentru Air Dream Edition. Cu excepția versiunii de bază, Air, celelalte sunt disponibile începând cu primăvara anului viitor.