Home Știri Platforma CMF, și grupul Renault-Nissan trece la standardizare

Platforma CMF, și grupul Renault-Nissan trece la standardizare

de

Ca răspuns la platformele MQB de la VW și EMP2 a alianței Peugeot-Citroën, Renault-Nissan urmărește dezvoltarea a nu mai puțin de 14 modele folosind aceeași bază tehnică.

renault-nissan platforma CMF

 

Platforma CMF (Common Module Family) a grupului Renault-Nissan va fi lansată în a doua parte a anului 2013 și, pentru început, va sta la baza noilor modele Rogue, Qashqai și X-Trail. Se estimează că, până în 2020, nu mai puțin de 14 modele, 11 de la Renault și 3 de la Nissan, vor beneficia de acest suport tehnic, iar producția anuală ar trebui să urce până la 1,6 milioane de vehicule. Astfel, este vizată o reducere a costurilor de dezvoltare cu 30–40%, precum și a celor de producție, care, prin simplificarea logisticii și obținerea unor prețuri mai bune de la furnizori, ar trebui să scadă cu 20–30%.

Primele modele Renault dezvoltate pe baza platformei CMF vor fi Espace, Scénic și Laguna, acestea urmând să apară în 2014. De asemenea, viitorul Mégane ar trebui să utilizeze aceeași parte tehnică, având în vedere speculațiile că, din punct de vedere tehnic, va fi strâns legat de viitorul Qashqai.

Mai mult, platforma CMF va fi folosită și pentru modelele din clasa mică, Micra și Clio, care vor deveni mașini globale prin extinderea piețelor pe care activează, cu economiile aflate în puternic proces de dezvoltare.

Utilizarea platformei comune CMF va implica și reorganizarea fabricilor, acestea urmând să integreze un nou concept de organizare a producției: Alliance Integrated Manufacturing System (AIMS). Pe lângă flexibilizarea producției, mai multe modele putând fi asamblate simultan, și acest nou sistem de producție va ajuta la reducerea costurilor.

Articole similare