Home Știri Programul Prima mașină – criterii de participare

Programul Prima mașină – criterii de participare

de

Programat să debuteze la începutul lunii noiembrie, programul Prima mașină îşi propune să sprijine achiziţia de autoturisme noi cu credite bancare garantate de stat.

programul-prima-masina

Programul guvernamental Prima mașină se adresează tinerilor cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani, care vor avea prioritate, dar şi celorlalte categorii de vârstă, şi vizează emiterea de garanţii de stat pentru creditele contractate de beneficiari în vederea achiziţiei de autoturisme noi.

Valoarea maximă a creditului va fi de 50.000 de lei, plus TVA, aproximativ 14.000 de euro, la care se adaugă costul poliţei CASCO pentru primul an. Accesarea acestui program este foarte facilă și presupune un avans între 5 și 10% din prețul mașinii. Garanţia statului va acoperi maximum 50% din valoarea creditului acordat în cadrul programului, diferenţa fiind reprezentantă de autoturismul achiziţionat.

Costul total al finanţării nu va depăşi ROBOR la 3 luni, plus o marjă de 3%, iar durata maximă a perioadei de creditate va fi de 84 de luni. Astfel, pentru o mașină care costă 13.000 de euro, rata lunară prin programul Prima mașină s-ar plasa la aproximativ 150 de euro. Autoritățile estimează că, prin acest program, vor fi vandute 2500–3000 de mașini până la finele acestui an, respectiv 20.000 de unități noi anual.

Deși reprezentanții APIA (Asociația producătorilor și importatorilor de automobile) și-au exprimat îngrijorarea că acest program ar putea afecta din punct de vedere concurențial piața, reprezentanții Guvernului nu agrează utilizarea programului Prima mașină la achiziționarea unor automobile scumpe, prin adăugarea diferenței de bani de la cei 50.000 de lei, plus TVA garantați de stat până la costul respectivului model.

Printre mașinile care vor putea fi achiziționate prin programul Prima mașină se numără și următoarele modele: Citroën C3, Dacia Sandero/Logan, Fiat Panda, Ford Fiesta, Kia Rio, Peugeot 208, Renault Clio, Seat Ibiza, Škoda Fabia, Toyota Yaris, VW Polo.

Articole similare

Comentarii închise.