Home Lifestyle Putin îi face cadou superlimuzina Aurus Senat dictatorului nord-coreean Kim Yo-Jong

Putin îi face cadou superlimuzina Aurus Senat dictatorului nord-coreean Kim Yo-Jong

de Răzvan Măgureanu
Aurus Senat

Agenția de știri nord-coreeană a anunțat că președintele Coreei de Nord, Kim Yo-Yong a primit cadou o limuzină de lux Aurus Senat din partea lui Vladimir Putin. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președinției ruse, a confirmat agenției de presă rusești RIA că exemplarul Aurus Senat a fost predat părții nord-coreene pe 18 februarie.  

Deși sancțiunile ONU interzic importul de mașini de lux în Coreea de Nord, partea rusă nu s-a sinchisit de reglementările internaționale și a vrut să își demonstreze încă o dată prietenia față de dictatorul nord-coreean.

Kim s-a întâlnit cu Putin într-o vizită de stat în Rusia în septembrie 2023, în timpul căreia ambele părți au convenit să coopereze mai strâns. În timpul unei vizite la centrul spațial Vostochny din Orientul Îndepărtat rus, Putin l-a invitat pe Kim să urce în mașina sa de stat Aurus Senat.

Kim este un pasionat de mașini și are o colecție de modele de lux străine, care probabil au fost introduse ilegal în țară. Printre altele, a fost deja văzut în limuzine Mercedes, un Rolls-Royce Phantom și un SUV Lexus – toate bunuri de lux, a cărui livrare către Coreea de Nord este interzisă de rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU împotriva programului nuclear și de rachete al statului asiatic. Acum, colecția lui Kim s-a îmbogătit cu Rolls-ul rusesc.

Mașina a fost prezentată la salonul de la Geneva în 2019, iar CEO Aurus este un fost manager de la Daimler, Gerhard Hilgert. Aurus Senat a fost dezvoltat de institutul de motoare NAMI din Moscova în colaborare cu Porsche Engineering. Inițiativa de a crea un brand propriu de lux îi aparține lui Putin care dorea o flotă guvernamentală de mașini de protocol. Președintelui nu i-au plăcut nici din punct de vedere tehnic, nici vizual limuzinele interne ZIL (Zavod imeni Likhachowa), așa că până la apariția lui Aurus Senat, utiliza limuzine Mercedes.

Ca și fosta generație Maybach, Aurus Senat este disponibilă în două versiuni de lungime: scurtă, de 5,63 metri (ampatament 3,3 metri) și lungă, de 6,63 metri lungime (ampatament 4,3 metri) în timp ce lățimea de 2,02 metri și înălțimea de 1,69 metri este identică la ambele versiuni.  Versiunea lungă este disponibilă și în variantă blindată.

Motorul V8 biturbo de 4,4 litri este de origine Porsche și este sprijinit de un motor electric care provine de la producătorul rus Kalashnikov, sistemul de propulsie dezvoltând 598 CP și 880 Nm care sunt transmiși la toate patru roțile prin intermediul unei cutii automate cu 9 trepte, dezvoltată intern de Aurus. Consumul oficial este de 15 l/100 km.

Aurus SenatAurus SenatAurus SenatAurus SenatAurus SenatAurus SenatAurus Senat

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.