Home Modele noi Ineos Fusilier: full electric și electric cu range extender

Ineos Fusilier: full electric și electric cu range extender

de Răzvan Măgureanu
Ineos Fusilier

Ineos a dezvăluit primele fotografii oficiale și informații despre al treilea model al său. Se numește Ineos Fusilier și pe lângă propulsia full electrică va avea și o versiune electrică cu range extender. 

După lansarea lui Ineos Grenadier în primăvara lui 2023 și a pick-ului Ineos Quartermaster în vara lui 2023 la Festivalul Vitezei de la Goodwood, Ineos prezintă al treilea model al său. Festivitatea de prezentare a avut loc în Grenadier Pub din Londra în prezența lui Sir Jim Ratcliffe, proprietarul Ineos, maestrul de ceremonii fiind Richard Hammond, fostul prezentator Top Gear.

Sir Jim Ratcliffe and Richard Hammond

Noul model se numește Ineos Fusilier și este un SUV electric puțin mai scurt și mai scund decât Ineos Grenadier. Designul păstrează caracteristicile principale ale lui Grenadier: forme pătrățoase și simple, faruri rotunde și uși spate asimetrice.

Marea surpriză este că Fusilier va fi oferit și într-o a doua versiune pe lângă cea electrică: electrică cu range extender. Un mic motor termic care nu are legătură mecanică cu roțile va funcționa ca generator pentru a încărca bateria acolo unde nu există posibilitatea de a încărca mașina la o stație externă. Date despre sistemul de propulsie cu range extender și când va fi disponibil se va anunța în toamna lui 2024.

Ineos a ales și soluția alternativă cu range extender deoarece noul Ineos Fusilier va păstra capabilitățile excepționale în teren accidentat ale lui Grenadier și va ajunge în multe locuri greu accesibile unde nu există stații de încărcare. De aceea, cine va cumpăra un Fusilier pentru off-road și munci grele, va avea opțiunea de a alege versiunea cu range extender.

Ineos Fusilier este construit pe o platformă electrică dedicată având o structură skateboard cu bateria protejată de un scut de oțel, acoperiș de oțel, uși și capote din aluminiu. Ambele versiuni vor avea câte un motor electric la fiecare punte.

Versiunea full electrică va avea o autonomie WLTP de 400 km. Versiunea cu range extender va avea o baterie mai mică care îi va conferi o autonomie de circa 270 km la care se va adăuga autonomia suplimentară conferită de motorul termic care funcționează pe post de generator. Bateriile vor fi livrate de Samsung și asamblate în Ungaria, dar încă Ineos nu s-a decis asupra chimiei bateriei.

Ineos Fusilier va fi construit de către Magna în uzina din Graz, Austria, care a fost și partenerul de dezvoltare al lui Ineos pentru Grenadier și Quartermaster și se va lansa în 2026. Se pare că Ineos Fusilier va fi disponibil doar pentru piața europeană.

De asemenea, Fusilier va parcurge programul riguros de testare de pe muntele Schokl din Austria, absolvit și de Mercedes G-Class și viitorul Mercedes EQG.

Ineos Fusilier este al doilea model “verde” după Grenadier Hydrogen Fuel Cell Technology , prezentat de asemenea la Festivalul Vitezei de la Goodwood în vara lui 2023. Grenadier Hydrogen Fuel Cell Technology este deja pregătit pentru producția de serie dar, din păcate, rețeaua de stații de hidrogen nu este încă dezvoltată.

Ineos FusilierIneos FusilierIneos FusilierIneos FusilierIneos FusilierSir Jim Ratcliffe and Richard HammondIneos Grenadier FCEV

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.