Home Auto util Reguli de circulație în Austria. Ce trebuie să știi când pleci la drum?

Reguli de circulație în Austria. Ce trebuie să știi când pleci la drum?

de

Austria este o destinație favorită de sezon pentru români datorită pârtiilor de schi impecabile și a distanței față de România. O listă cu reguli de circulație în Austria se poate dovedi utile în sezonul rece.

Reguli de circulatie in Austria

Austria este o altă țară unde regulile de circulație sunt aplicate cu strictețe, la fel ca și Germania. Diferența majoră este că pe lista cu reguli de circulație în Austria trebuie trecute și limitele de viteză pe autostradă.

Limitele de viteză sunt 130 km/h pe autostradă, 100 km/h în afara localităților și 50 km/h în localități. Există însă și o limită mult mai strictă ce se poate aplica pe autostrăzi în cazul în care limitele de poluare pentru sectorul respectiv de drum sunt depășite. Într-o astfel de situație, pe panourile de avertizare de pe autostradă scrie IG-L, la care se adaugă o limită de viteză de 100 km/h. Dacă depășiți această limită, amenzile sunt mult mai mari decât în mod normal și pot merge până la 2180 de euro.

La schi în Austria – reportaj

Dacă folosiți sistemul de autostrăzi, trebuie să plătiți o taxă specială (vignetă). Dovada plății trebuie afișată la vedere, pe parbriz. Valabilitatea ei este de un an, două luni sau 10 zile și se poate cumpăra de la benzinării și din punctele de trecere a frontierei. Taxa de drum pentru autoturisme (greutate maximă 3,5 tone) este de 8,2 euro, 24,2 euro pentru două luni și 82,7 euro pentru un an.

Copiii sub 12 ani și cu o înălțime mai mică de 1,5 m nu au voie să călătorească în mașină, nici pe locurile din față, nici pe cele din spate, dacă nu este folosit un sistem adecvat de protecție în caz de accident. Alcoolemia maximă permisă la volan este, la fel ca și în Germania, de 0,5 mg/l alcool în aerul respirat. Între 0,5 și 0,8 riscați o amendă, peste 0,8 mg permisul este suspendat. Amenzile pentru alcool merg de la 218 euro până la 3633 de euro.

Principalele modificări din noul Cod Rutier

Purtarea centurilor de siguranță este obligatorie atât pentru cei care călătoresc pe scaunele din față, cât și pentru cei care călătoresc pe banchetă. Utilizarea telefonului mobil la volan este contravenție și se sancționează cu amenzi cuprinse între 21,8 și 726,73 de euro. Utilizarea detectoarelor de radar este strict interzisă.

Reguli de circulație în Austria pe timp de iarnă

Anvelopele de iarnă sunt obligatorii între 1 noiembrie și 15 aprilie, conform unui set mai nou de reguli de circulație în Austria. Lanțurile de zăpadă nu sunt obligatorii, dar este recomandat să le aveți în mașină pentru că utilizarea lor poate deveni obligatori în funcție de zonă și de condițiile de drum. Amenzile pentru cei care nu au cauciucuri de iarnă merg de la 36 până la 5000 de euro.

Articole similare

Comentarii închise.