Home Auto util Top 10 sfaturi de iarnă pentru șoferi

Top 10 sfaturi de iarnă pentru șoferi

de

Un Top 10 sfaturi de iarnă pentru șoferi realizat de către producătorul de baterii Rombat îi pune pe conducătorii auto în gardă.

Cele mai bune cauciucuri de iarnă. Topul ADAC

Top 10 sfaturi de iarnă pentru șoferi

Înainte de a pleca la drum este necesar să țineți cont de câteva sugestii simple din acest Top 10 sfaturi de iarnă. Astfel puteți avea o călătorie cât mai sigură în cele mai vitrege condiții meteorologice.

Pregătirea mașinii pentru iarnă, sfaturi de sezon

  1. Farurile. Folosiți luminile farurilor pe toată durata călătoriei, atât pe timp de noapte, cât și pe timp de zi. Vizibilitatea redusă poate provoca accidente în trafic, motiv pentru care mașina trebuie să fie ușor de observat, chiar și de la distanță mare.
  2. Frânele. Verificați în manualul mașinii de ce tehnologii dispune, precum ABS (Anti-lock Breaking System) sau ESC (Electronic Stability Control). Învățați cum funcționează aceste tehnologii și testați-le pe un drum închis ca să vă obișnuiți cu frânarea în condiții meteorologice extreme.
  3. Distanța de siguranță. Distanțele de frânare sunt mai mari iarna, motiv pentru care trebuie să frânați din timp de fiecare dată. Mențineți o distanță cât mai mare față de mașina din față și nu efectuați manevre care necesită reacții foarte rapide ale mașinii.
  4. Fiți la curent. Înainte de a pleca la drum, ascultați cu atenție previziunile meteorologice și fiți la curent cu cele mai noi informații. Puteți folosi și aplicații de telefon care monitorizează în permanent starea vremii.
  5. Fiți pregătiți de ce este mai rău. Puneți în portbagaj:

Un recipient cu combustibil extra

Echipament reflectorizant (vestă, triunghi etc.)

Încălțăminte de iarnă, în cazul în care trebuie să părăsiți mașina

Lopată, echipament de deszăpezire

O pătură și haine groase, în cazul în care rămâneți înzăpeziți și trebuie să așteptați mai multe ore un echipaj de salvare

Lichide și mâncare

  1. Părăsiți carosabilul. În cazul în care mașina cedează complet și nu o mai puteți folosi, încercați pe cât posibil să o mutați în afara carosabilului. Există posibilitatea producerii unor accidente dacă o veți lăsa staționată pe carosabil. În orice caz trebuie să apelați cât mai repede numărul de urgență 112 și să semnalizați mașina folosind toate mijloacele posibile (triunghi reflectorizant, avarii).
  2. Bateria. Anotimpul rece solicită bateria mult mai mult decât în tot restul anului. De aceea este indicat să verificați bateria periodic pe timpul iernii. Temperatura scăzută reduce substanțial puterea bateriei. La -18°C, bateria funcționează numai la 40% din puterea pe care o poate da la 20°C.
  3. Vizibilitatea contează. Curățați foarte bine geamurile și fiți siguri că puteți vedea perfect tot ce se întâmplă pe drum. Deszăpeziți ștergătoarele și asigurați-vă că sistemele de încălzire funcționează înainte de a porni la drum.
  4. Încărcați telefonul. În cazul în care situația o cere, puteți fi nevoiți să apelați numărul de urgență și va trebui să oferiți toate informațiile necesare pentru ca echipajele de salvare să poată ajunge cât mai rapid. Asigurați-vă că aveți telefonul încărcat atunci când plecați la drum. Folosiți o baterie externă dacă drumul durează foarte mult.
  5. Nu folosiți mașina în condiții extreme. Dacă vremea este potrivnică, iar deplasarea se poate face și cu mijloacele de transport în comun, nu riscați să rămâneți înzăpezit și să aveți de suferit.

Articole similare