Pe 24 mai 2022 se împlinesc 50 de ani la înființarea diviziei BMW Motorsport. Colegii de la auto motor und sport au reunit pe circuitul de la Norising șase dintre cele mai reprezentative modele din istoria BMW M: BMW 3.0 CSL, McLaren F1 GTR, BMW M3 grupa A, BMW M1 Procar, BMW M6 GT3, BMW V12 LMR și BMW Z4 GT3.
Poate că am subestimat situația. Știam că o ședință foto în weekendul cursei DTM de la Norisring nu va rămâne strict secretă. Dar o scurtă întâlnire a legendelor în acul de păr Grundigkehre al circuitului de la Norising, în afara zilelor de curse, ar trebui să poată avea loc fără prea mult tam-tam, nu-i așa? Mai ales joia, când, în loc de antrenamente și tururi de cursă, încă se lucrează pe pistă. Așa că, în ciuda intervalului orar destul de compact, am fost optimiști. Dar apoi a început balamucul.
Așadar, iată-ne expuși remarcabilului bilanț al celor 50 de ani de BMW M, începând cu 3.0 CSL și încheind cu M6 GT3, care între timp s-a retras din competiții. În vreme ce ni s-a permis să împrumutăm modelele clasice din cortul expoziției BMW Classic, echipa Walkenhorst ne-a pus la dispoziție GT3-ul de concurs al eroului local din Franconia, Marco Wittmann.
Pentru liota de fani, ingineri și piloți care se grăbeau spre noi, eram prada perfectă, deoarece nu aveam cum să scăpăm. Și cu siguranță, nu ne puteam ascunde. Desigur, pe de o parte, puteam fi disperați de faptul că fusesem descoperiți, dar, pe de altă parte, puteam considera asta drept un semn că venerabilii eroi M continuă să-i captiveze pe oameni. Dacă ar fi existat ceva gen „factor selfie“, toți acești curioși, majoritatea îmbrăcați în albastru-alb-roșu, ar fi atins cu ușurință apogeul în acea zi.
Spiritul bavarez de start-up
Designul caracteristic în trei culori (inițial, cu violet) se datorează companiei BMW Motorsport GmbH, fondată în mai 1972. Deși BMW își redescoperise deja ambițiile în materie de curse, în anii 1960, cu ajutorul Noii Clase, scopul acestei divizii a fost să își concentreze eforturile și să facă mașinile puțin mai sălbatice. Astăzi, grupul ar fi probabil numit start-up din acest motiv, pe atunci însă se rămânea doar la forme juridice cu aspect pragmatic. Robert A. Lutz, charismaticul membru al Consiliului de administrație al BMW și fan entuziast al sporturilor cu motor, a explicat: „O companie este ca o persoană. Dacă face sport, este antrenată, entuziastă și mai eficientă“.
Înființarea Motorsport GmbH a venit într-o perioadă de noi începuturi pentru BMW. Atât compania însăși, cât și produsele sale sportive se bucurau de o popularitate tot mai mare. Clădirea administrativă principală, construită în paralel cu stadionul Olimpic și parcul aferent și supranumită „Patru cilindri“, a devenit rapid un simbol al încrederii de sine în creștere a orașului München. Departamentul de curse nou format a subliniat acest lucru prin formarea unei echipe speciale conduse de fostul șef al Departamentului sport de la Ford, Jochen Neerpasch. Sub conducerea sa, Departamentul de motorsport al BMW a devenit mai independent, după ce anterior fusese condus în principal de tuneri precum Alpina și Schnitzer.
Batmobilul, pionier și emblemă
Considerat astăzi primul model M veritabil, deși nu a purtat numele M, BMW 3.0 CSL, lansat în 1972, a fost proiectat pentru șosea, iar ulterior, a fost modificat pentru competiții, unde a obținut imediat succese majore. BMW 3.0 CSL a câștigat Campionatul European de Turisme de șase ori, între 1973 și 1979. Ca urmare a succesului din Europa, BMW a înscris 3.0 CSL și în campionatul american IMSA GT, în 1975. Nu a câștigat titluri, ci doar câteva curse în 1975, dar coupé-ul de competiție a contribuit la obținerea unei notorietăți a mărcii și de partea cealaltă a Atlanticului și la disputa cu Porsche pentru supremația sportivă.
Versiunile de șosea erau mai „cuminți“, neavând eleronul de pe acoperiș și nici pe cel imens de pe capota portbagajului. Însă acest pachet aerodinamic poreclit „kitul Batmobile“ se putea comanda extra, dar eleronul din spate era ilegal în unele state, inclusiv Germania, motiv pentru care BMW îl livra clienților separat, în portbagaj. De altfel, Batmobile era și porecla versiunii M de curse. Însă 3.0 CSL devenise foarte scump pentru curse, deoarece fusese proiectat inițial pentru stradă, iar adaptările pentru competiții erau foarte complicate.
De aceea, BMW a decis să urmeze calea inversă și să dezvolte o mașină pentru curse și apoi să o adapteze pentru șosea. Așa s-a născut ideea pentru M1, care a fost primul „copil“ adevărat al Motorsport GmbH, prezentat în 1978 și care a creat de fapt nomenclatura M pentru BMW-urile sportive.
Datorită soluției cu motor central, BMW avea nevoie de un partener și a ales Lamborghini. Planul era ca BMW să trimită motoarele, transmisia și alte componente la Sant’Agata Bolognese și Lamborghini să asambleze mașina. Numai că Lamborghini a dat faliment, iar BMW a preluat proiectul, ceea ce a cauzat mari întârzieri. Însă M1 a coborât costurile din motorsport la un nivel nemaiîntâlnit. Dacă 3.0 CSL ajungea la 700.000 DM, M1 costa numai 150.000!
M1 a fost și vedeta nou creatului campionat BMW M1 Procar, ale cărui baze au fost puse de Bernie Ecclestone, bossul Formulei 1, la sugestia lui Neerpasch și a lui Max Mosley. Inițial, aceasta a fost o soluție provizorie pentru a aduce M1 pe circuite, deși nu existau suficiente exemplare de stradă pentru a omologa versiunea de curse. Însă Procar a prins avânt, iar la start s-au aliat piloți de uzină BMW, dar și piloți de F1, în cei 2 ani în care s-a desfășurat, titlurile fiind câștigate de Niki Lauda și Nelson Piquet.
La începutul anilor 1980, divizia Motorsport GmbH a suferit o schimbare majoră. În 1980 a fost numit un nou director de competiții, Dieter Stappert, și a apărut o nouă provocare, un proiect de motor pentru Formula 1. După doar 3 ani, Nelson Piquet a devenit campion mondial de Formula 1 la volanul unui Brabham-BMW. De asemenea, în 1983, Motorsport GmbH a fost transformat într-o companie de dezvoltare, deschizând calea pentru mai multe mașini sport de stradă. Cea mai bună din ambele lumi a urmat în 1986, modelul M3, care era atât o mașină de curse, cât și una de șosea.
Ca mașină de grupa A, M3-ul cu două uși a câștigat un campionat mondial, două campionate europene, două titluri DTM, 60 (!) de campionate naționale, șapte titluri de campion european de viteză în coastă, cinci Mitropa Rally Cups și opt victorii în curse de 24 de ore. Mai aveți întrebări?
Motorsport se numește acum M
În anii 1990, BMW Individual a fost adăugat în gama de activități. Pentru a face dreptate portofoliului larg, care cuprindea dezvoltarea de automobile sport, pregătirea șoferilor (Motorsport GmbH a fost un pionier în acest domeniu, prin BMW Fahrer Training) și individualizarea mașinilor, Motorsport a fost în cele din urmă prescurtat la un simplu M, în 1993.
Proiectele de curse au continuat să existe, dar acum M GmbH furniza în principal bazele tehnice. Cel mai bun exemplu este McLaren F1 GTR al echipei Kokusai Kaihatsu Racing, care era propulsat de un BMW V12 și a câștigat Cursa de 24 de ore de la Le Mans în 1995. O versiune ulterioară a acestui motor cu 12 cilindri a propulsat și prototipul V12 LMR în 1999, cu care BMW a sărbătorit singura sa victorie generală la Le Mans în calitate de constructor.
Oficial însă, M GmbH nu a mai avut niciun rol în acest sens. La sfârșitul anului 1995, în Marea Britanie fusese deja înființat BMW Motorsport Ltd., în care BMW grupase toate activitățile de motorsport. Cu toate acestea, cariera competițională a lui M GmbH nu s-a încheiat complet. Aproape toate mașinile de curse GT din ultimii 25 de ani își au rădăcinile tehnice în gândirea inteligentă a inginerilor de la M. În consecință, Z4 GT3 și M6 GT3, ambele câștigătoare, printre altele, la 24 de ore de la Spa, ar putea fi trecute fără ezitare pe lista noastră de invitați la marea petrecere de 50 de ani.
Deși probabil că povestea s-ar putea încheia așa, ea are totuși un final fericit, dacă vreți. Pentru că, cu puțin timp înainte de a împlini 49 de ani, divizia Motorsport revine la matcă și face din nou parte din BMW M GmbH. Sub conducerea noului șef al Departamentului sportiv, Mike Krack, au fost promovate noi proiecte (a se vedea caseta), iar vechile tradiții M au continuat să fie cultivate.
De exemplu, noua ediție a BMW Junior Team a sărbătorit cel mai de succes sezon al său în 2021. În acest an, trioul format din germanul Max Hesse, britanicul Dan Harper și americanul Neil Verhagen vrea să meargă mai departe. Aceștia sunt susținuți de un mentor renumit, Jochen Neerpasch.
0
Și pentru noi, sesiunea foto s-a încheiat cu un final fericit. Deși acțiunea sub acoperire planificată inițial s-a transformat într-o întâlnire neprevăzută a fanilor BMW, cine ar putea fi supărat la vederea numeroaselor fețe fericite? Așa cum am promis la început, vom transmite felicitările doar cu ocazia aniversării oficiale, din luna mai, dar un lucru îl știm deja, că așteptăm cu nerăbdare următorii 50 de ani!
BMW 3.0 CSL
An de fabricație: 1973 Motor: 6 cilindri în linie, 3153 cm³, 340 CP/8000 rpm
Dezvoltarea ulterioară a modelului 3.0 CSL a fost primul mare succes al BMW Motorsport GmbH. Mașina cunoscută sub numele de Batmobile a cucerit șase titluri de campion european.
McLaren F1 GTR
An de fabricație: 1997 Motor: V12, 5995 cm³, 604 CP/6500 rpm
În 1995, un McLaren F1 GTR privat a câștigat Cursa de 24 de ore de la Le Mans. În 1997, BMW a concurat în celebra competiție de anduranță cu o mașină oficială.
BMW M3 Grupa A
An de fabricație: 1992 Motor: 4 cilindri în linie, 2493 cm³, 355 CP/9200 rpm
Un campionat mondial, două campionate europene, două titluri în DTM și nenumărate alte succese – M3 este considerat de mulți ca fiind mașina de turism supremă.
BMW M1 Procar
An de fabricație: 1980 Motor: 6 cilindri în linie, 3498 cm³, 470 CP/9000 rpm
Fiind primul automobil proiectat de BMW Motorsport GmbH, M1 a dobândit rapid statutul de mașină-cult. Seria Procar l-a făcut, de asemenea, legendar în motorsport.
BMW M6 GT3
An de fabricație: 2016 Motor: V8 biturbo, 4395 cm³, până la 585 CP (în funcție de clasificare)
După sezonul 2021, M6 GT3 s-a retras din competiții. Principalele sale titluri: victorii la Cursele 24 de ore de la Nürburgring și Spa.
BMW V12 LMR
An de fabricație: 1999 Motor: V12, 5990,5 cm³, 580 CP/6500 rpm
O cooperare între BMW, Williams F1 și Schnitzer a oferit companiei din München singura sa victorie de până acum în Cursa de 24 de ore de la Le Mans, în 1999.
BMW Z4 GT3
An de fabricație: 2010 Motor: V8, 4361 cm³, aprox. 535 CP/8750 rpm
Emblematic pentru Z4 GT3 este sunetul brutal al motorului V8 aspirat natural. Cel mai mare succes al modelului a fost victoria în Cursa de 24 ore de la Spa din 2015.