Home Motorsport Jurnal de bord: Delta Rally, etapa a III-a CNR 2013

Jurnal de bord: Delta Rally, etapa a III-a CNR 2013

de

_BA_0203

Nici în cea de-a treia etapă a CNR 2013, echipajul auto motor și sport, Adrian Drăgan – Vali Brădățeanu, nu a fost ocolit de ghinion.

Text: Adrian Drăgan. Foto: Radu Chindriș, Attila Balázs, Cătălin Stoia, Sorin Pop.

 

Este clar că nu avem cel mai bun debut de sezon, după ce, în prima etapă, o ieșire în decor a pus capăt evoluției noastre, iar în cea de-a doua, desprinderea unui colier al unei conducte de aer de la turbo ne-a pus în imposibilitatea de a avansa în clasament, încheind pe locul 9. Din păcate, nici în Deltă nu am spart ghinionul. Organizat la Tulcea, raliul a fost unul absolut nou pentru noi. Am rămas foarte plăcut impresionați de calitatea macadamului, fiind evident efortul fără precedent al autorităților locale de a se implica în buna des­fă­șurare a raliului, de peisajele noi pentru o etapă de campionat național, dar și de buna primire din partea publicului tulcean. Fără a exagera, din punctul de vedere al organizării, etapa s-a ridicat la standarde internaționale, deși pentru 2013 a avut în calendar cel mai mic coeficient, respectiv 1,8.

Canotca de 10+1 a piloților, o dovadă că, din când în când, viața ne aduce pe toți în aceeași barcă.

Canotca de 10+1 a piloților, o dovadă că, din când în când, viața ne aduce pe toți în aceeași barcă.

Organizatorii împreună cu autoritățile locale s-au străduit și au reușit să ne ofere condiții similare cu cele întâlnite la etapele internaționale, întregul eveniment fiind garnisit cu activități „extraralistice“.  În ziua de joi, spre exemplu, am participat la un inedit concurs de canotci 10+1, unde trei ambarcațiuni, una a piloților, alta a presei și una a VIP-urilor, s-au întrecut pentru supremație. În urma unei lupte foarte strânse, barca piloților, în care m-am aflat și eu, a pierdut la limită duelul pentru prima poziție cu cea a VIP-urilor, echipaj din care a făcut parte și multiplul campion olimpic Ivan Pazaikin.

Raliul a început cu parada echipajelor și o prezentare festivă. După 20 de ani de absență, raliurile s-au întors la Tulcea.

Raliul a început cu parada echipajelor și o prezentare festivă. După 20 de ani de absență, raliurile s-au întors la Tulcea.

Pentru noi, raliul a debutat încă de miercuri, cu o sesiune de antrenamente, unde am luat pentru prima dată contact cu macadamul cu Subaru Impreza N15. La teste au participat și piloții Napoca Rally Academy, Vlad Cosma și Bogdan Marișca fiind, ca de fiecare dată, alături de noi cu sfaturi pentru îmbunătățirea tehnicii de pilotaj și a dictării.

În dimineața zilei de joi, am continuat antrenamentele în sesiunea de shakedown, profitând de suprafața de rulare foarte bună, pentru a încerca diverse reglaje și mai ales noile pneuri Dmack pe care urma să le utilizăm în raliu. Mașina a fost excelent pusă la punct de mecanicii TM Sport care au folosit pentru prima dată noile seturi de scule de la Unior-Tepid.

Secționarea unui furtun al servodirecției a produs panică în habitaclu, dar, cum am mai jucat în astfel de filme, incendiul a fost stins fără alte pagube.

Secționarea unui furtun al servodirecției a produs panică în habitaclu, dar, cum am mai jucat în astfel de filme, incendiul a fost stins fără alte pagube.

Cu toate acestea și în ciuda faptului că eram optimiști pentru acest raliu, lucrurile nu au stat nici de această dată mai bine, fiind obligați să abandonăm în urma unui incendiu apărut la motor, pe cea de-a treia probă specială a zilei (Telița 2), în lungime de 20 km, în momentul când ocupam poziția a 4-a la Clasa 3. Practic, cu câteva sute de metri înaintea apariției fumului în habitaclu, servodirecția a dat semne că nu mai funcționează bine. Ulterior, bănuiala mea a fost confirmată de mecanici, responsabil pentru acest dezastru fiind un furtun al sistemului de servodirecție, care a cedat. În service, avaria a fost remediată, ceea ce a făcut posibil să luăm din nou startul în raliu, în ziua secundă, fără însă a mai putea puncta în clasament. Dar am vrut să profităm totuși de traseul deosebit de bun al raliului pentru a ne acomoda mai bine cu mașina și a acumula experiență pe acest tip de suprafață, sezonul 2013 având programate alte cinci etape de macadam.

Proba specială „Eoliene” a fost o noutate absolută pentru raliurile noastre. Mi-a plăcut enorm să pilotez pe sub moriști!

Proba specială „Eoliene” a fost o noutate absolută pentru raliurile noastre. Mi-a plăcut enorm să pilotez pe sub moriști!

În final, raliul în ansamblul său a fost un test util și, cu toate că nu am mai reușit, în ziua secundă, să ne mai cuplăm la tensiunea concursului, am avut rezultate bune, inclusiv un timp de top 10 pe ultima probă specială a raliului, ceea ce ne dă mare încredere pentru etapele următoare.

Jurnal de bord: Timiș Rally, etapa a II-a CNR 2013

Urmează etapa a patra, Transilvania Rally 2013, ultimul „asfalt“ al sezonului, unde mergem mult mai încrezători în forțele noastre. Clujul este raliul nostru de suflet, locul unde venim poate cel mai des pe parcursul anului și raliul de asfalt care ne place cel mai mult. Sper să nu avem probleme și să încheiem pe o poziție cât mai bună. Anul trecut, aici reușeam una dintre cele mai consistente evoluții, concretizată cu un loc 2 la Clasa 6, la comenzile unui Citroën C2 R2 Max.

Articole similare