Home Auto util Alegerea uleiului de motor. Sfaturi utile

Alegerea uleiului de motor. Sfaturi utile

de

Alegerea uleiului de motor presupune cunoașterea câtorva noțiuni de bază legate de modul de clasificare ale acestui produs.

Alegerea uleiului de motor

Alegerea uleiului de motor

Alegerea uleiului de motor trebuie să țină cont de principalele proprietăți ale sale. Acestea sunt vâscozitatea, onctuozitatea și stabilitatea la oxidare. Dintre acestea, doar pentru vâscozitate există o unitate clar stabilită de măsură, care este, de altfel, și principalul criteriu pentru alegerea uleiului de motor.

Onctuozitatea, sau puterea de ungere, reprezintă capacitatea lubrifiantului de a forma o particulă aderentă pe suprafețele metalice aflate în mișcare. Această particulă are rolul de a proteja respectivele părți metalice. Onctuozitatea se obține prin adăugarea în compoziția lubrifiantului de către producător a unor aditivi.

Vrei un autoturism second hand? Lista detaliilor la care trebuie să fii atent

Stabilitatea la oxidare definește capacitatea lubrifiantului de a procesul de agitare a sa în carterul inferior al motorului. Procesul se întâmplă în prezența unui exces de aer, la temperaturi înalte. Producătorii de lubrifianți pentru mașini adaugă o serie de aditivi pentru a face uleiurile de motor rezistente la procesul de oxidare.

O altă proprietate a uleiului este că acesta se subţiază când este încălzit şi se îngroaşă când este răcit. Alegerea clasei de vâscozitate potrivite temperaturii ambientale locaţiei geografice este astfel de importanţă vitală. Vâscozitatea lubrifiantului trebuie să varieze cât mai puțin în exploatare, indiferent de regimul de funcționare al motorului și de temperatură.

Schimbarea uleiului de motor. Top 5 sfaturi utile

Alegerea uleiului de motor este în ziua de azi mult mai ușoară, întrucât utilizarea lubrifianților multigrad a devenit o regulă. Ei pot fi folosiți atât iarna cât și vara și sunt ușor de deosebit datorită celor doi indici de vâscozitate, spre exemplu 10W – 30. Indicele pentru temperatură scăzută iarna este 10W, iar pentru vară avem indicele 30. Cu cât diferența dintre acești doi indici este mai mare, cu atât uleiul este, teoretic, mai performant.

Pentru a fi siguri că alegerea uleiului de motor este corectă, trebuie să consultați manualul de instrucțiuni al mașinii.

Alegerea uleiului de motor. Rezistența la diferite temperaturi (exemple)

SAE 5W-30. Condiţii de temperatură: sub -20° C

SAE 10W-30. Condiţii de temperatură: peste -20° C

SAE 10W-40. Condiţii de temperatură: peste -20° C și peste 15° C

SAE 20W-50. Condiţii de temperatură: peste -5° C

SAE 30 & SAE 40. Condiţii de temperatură: Peste 5° C & Peste 15° C

Foto: Shutterstock/new photo

Articole similare