Home Știri Automobile de epocă. Top 10 cele mai exclusiviste modele din România

Automobile de epocă. Top 10 cele mai exclusiviste modele din România

de

Tot mai mulți pasionați de automobile de epocă restaurează și întrețin exemplare superbe, de multe ori cu valoare inestimabilă, cel puțin dacă luăm în considerare factorul sentimental.

Deschidere38 DUAL GHIA

Automobile de epocă

A treia ediție a Concursului de Eleganță Sinaia a reunit pe domeniul regal Peleș o impresionantă pleiadă de automobile de epocă.  Juriul a avut o misiune extrem de grea în a desemna câștigătoarele, majoritatea automobilelor prezente putând participa fără niciun fel de emoție la cele mai importante evenimente de acest gen din lume.

Tradiția competițiilor dedicate acestor automobile de epocă se păstrează și azi, dar interesul publicului românesc pentru astfel de evenimente rămâne încă scăzut. Și asta în ciuda faptului că în cultura oricărui popor, inclusiv a noastră, automobilul face parte din istorie, iar România are o bogată tradiție în acest domeniu, fiind și astăzi un producător important pe harta Europei.

Fără a mai menționa succesele obținute de conaționalii noștri în competițiile motorizate interbelice, Petre Cristea, George Valentin Bibescu și Marin Dumitrescu, prezent și astăzi, la 97 de ani, alături de noi, la Concursul de Eleganță Sinaia 2013, dar și mulți alții. Fără a mai aminti de primul automobil aerodinamic realizat de Aurel Perșu ori de puternica tradiție regală legată de automobil, bine cunoscută fiind a marea pasiune a regelui Mihai I de a conduce și de a colecționa automobile. Desigur, dragostea pentru vehicule istorice nu a încetat niciodată să existe, dar hiatusul produs de comunism, emigrarea unor personalități, înstrăinarea, pierderea sau distrugerea unor automobile de valoare în acei ani au împiedicat dezvoltarea unei mai puternice și mai coerente culturi a automobilului în România, situație care, din fericire, începe ușor-ușor să se îndrepte. Un rol important aici îl are și Retromobil Club România, care a obținut o serie importantă de scutiri de taxe pentru automobilele istorice înmatriculate în țară.

Astfel, în ultimii ani segmentul acestor automobile de epocă a intrat în efervescență, a apărut o serie importantă de restauratori de mare calibru, deja recunoscuți peste hotare pentru calitatea operelor lor, au apărut colecții de valoare, precum cea deținută de Ion Țiriac, concursuri și evenimente dedicate acestui gen de automobile, cluburi și chiar competiții în adevăratul sens al cuvântului, grupa vehiculelor istorice fiind atracția Campionatului Național de Viteză în Coastă. În curând, este foarte posibil să asistăm la deschiderea a unuia sau chiar două muzee pe această temă și la demararea altor activități în domeniu.

Concursul de Eleganță Sinaia, ajuns deja la cea de-a treia ediție, este un eveniment înscris în calendarul F.I.V.A. și a reunit, anul acesta, pe domeniul regal Peleș, peste 30 de vehicule istorice, fiind organizat de Retromobil Club România, sub înaltul patronaj al Majestății Sale Regele Mihai I al României cu sprijinul Primăriei Orașului Sinaia și a Muzeului Național Peleș.

ams 08/2013

Automobile de epocă. Mașinile câștigătoare

1. Jaguar SS 100 din 1936 – locul I clasa Antebelice Cabriolet

Jaguar SS 100 din 1936

Jaguar SS 100 din 1936

2. Alvis Speed 25 4.3 Litre Mayfair din 1937 – locul I clasa Antebelice Coupé

Alvis Speed 25

Alvis Speed 25 din 1937

3. Rolls-Royce Phantom Windovers Sedanca De Ville din 1934 – locul I clasa Antebelice Sedan

Rolls-Royce Phantom II Windovers Sedanca De Ville din 1934

Rolls-Royce Phantom II Windovers Sedanca De Ville din 1934

4 Jaguar E Type Mk III V12 din 1972 – locul I clasa Postbelice Cabriolet

Jaguar E Type Mk III V12 din 1972

Jaguar E Type Mk III V12 din 1972

5.  Dual Ghia 6.4 din 1963 – locul I clasa Postbelice Coupé

Dual Ghia 6.4 din 1963

Dual Ghia 6.4 din 1963

 6. Jaguar Mk II din 1967 – locul I clasa Postbelice Sedan

Jaguar Mk II din 1967

Jaguar Mk II din 1967

7. Dacia 1300 LS din 1978 – locul I clasa Fabricat în România

Dacia 1300 LS din 1978

Dacia 1300 LS din 1978

8. Bentley 8 Litre Vanden Plas Le Mans din 1931 – locul II clasa Antebelice Cabriolet

Bentley 8 Litre Vanden Plans Le Mans

Bentley 8 Litre Vanden Plans Le Mans

9. Cadillac DeVille din 1962- locul II clasa Postbelice Sedan

Cadillac De Ville din 1962

Cadillac De Ville din 1962

10. Rolls-Royce Phantom II Carlton Coupé din 1934 – locul II Antebelice Coupé

Rolls-Royce Phantom II Carlton Coupe din 1934

Rolls-Royce Phantom II Carlton Coupe din 1934

 

Articole similare

Comentarii închise.