O mașină proprie reprezintă visul multor oameni, dar prea puțini dintre potențialii cumpărători se gândesc cât o să-i coste, cu adevărat, autoturismele dorite.
Dacă vă gândiți să vă achiziționați o mașină, cel mai bine ar fi ca, înainte de a lua o decizie, să vă gândiți la absolut toate cheltuielile pe care le veți avea de suportat cu autovehiculul respectiv.
Costul de achiziție
În primul rând, orice autoturism are un preț de achiziție. Indicatorul în cauză poate să varieze foarte mult, în funcție de diverse criterii, precum starea de funcționare, modelul, marca, tipul și dotările de care dispune mașina. Autoturismele noi sunt, de regulă, mult mai scumpe comparativ cu cele second hand. Cei care dispun de un buget mai generos sunt mai înclinați să cumpere o mașină nouă. Totuși, un autoturism nou își pierde 10-20% din valoare imediat ce iese pe poarta comerciantului de mașini. Există anumite mărci și tipuri de mașini care, în timp, se depreciază mai lent decât altele.
Costul cu carburantul
Carburantul reprezintă un „generator” de cheltuieli pentru proprietarul unei mașini, deoarece este consumabilul care se epuizează cel mai rapid. În funcție de ceea ce doriți, vă puteți cumpăra un autoturism electric sau care să fie alimentat cu benzină, motorină sau GPL.
Costul cu toate consumabilele
Consumabile scot o mulțime de bani din buzunarele conducătorilor auto. Cele mai importante consumabile sunt ștergătoarele, lichidul de parbriz, lichidul de frână, bateria auto, uleiul de motor, antigelul, uleiul de transmisie, precum și diversele filtre auto, cum ar fi cel de aer sau de ulei.
Anvelopele ar putea fi considerate și ele, într-o oarecare măsură, consumabile, deoarece este nevoie să fie înlocuite când nu mai pot îndeplini condițiile de siguranță pentru participanții la trafic.
Costul cu reviziile
Orice posesor de automobil ar fi bine să meargă de două într-un an la service – la începutul primăverii și toamna, dacă vrea să se asigure că mașina sa este într-o stare perfectă de funcționare. Mecanicii auto pot să înlocuiască foarte rapid anumite consumabile și, de asemenea, să efectueze eventuale reparații
Există și o alternativă fără bătăi de cap
În cazul în care aveți o firmă, cel mai bine ar fi să nu vă cumpărați un autoturism, ci să apelați la serviciile unei companii de leasing auto. Un acord de leasing operațional vă scapă de grija foarte multor costuri, de la cele cu asigurările, până la cele cu reviziile periodice sau obligatorii. În plus, prin intermediul unui contract de leasing operațional puteți ajunge să conduceți o mașină mult mai bună decât în cazul unei achiziții.
Sursă: Agentia Digital Workforce
Sursa foto: pixabay.com