Home Știri Codul Rutier introduce noi restricții

Codul Rutier introduce noi restricții

de

Peste două săptămâni intră în vigoare noi modificări ale Codului Rutier. Apar noi obligații pentru bicicliști, conducători de mopede și șoferi.

codul_rutier_65783900

Hotărârea de Guvern nr. 480/2013, care a fost publicată în data de 24 iulie, în numărul 454 al Monitorului Oficial, stabilește o serie de modificări și aduce o serie de completări. Astfel, cursul de pregătire teoretică şi practică în vederea susţinerii examenului pentru obţinerea permisului de conducere va fi valabil timp de un an de la data absolvirii. Până acum, candidaţii erau nevoiţi să reia examenul teoretic după fiecare tentativă eşuată de promovare a examenului practic.

Ministrul de interne propune sancțiuni severe pentru șoferi

Bicicliştii sunt singurii utilizatori ai drumului care vor mai avea voie să circule pe acostamentul drumului, dar numai dacă segmentul de drum respectiv nu are piste special amenajate şi aceştia nu pun în pericol circulaţia prin abordarea zonei respective. Toţi ceilalţi conducători auto au interdicţie de a circula pe acel segment de drum şi pe banda de urgenţă, aceasta fiind destinată doar urgenţelor reale.

Modificările din Codul Rutier fac referire și la transportul persoanelor în stare de ebrietate, în acest sens fiind impusă o interdictție pentru șoferii de autovehicule din categoriile AM, A1, A2 și A. În plus, cei care se deplasează pe vehicule din categoriile menționate anterior nu au voie să traverseze drumurile publice pe trecerile destinate pietonilor.

Schimbări în Codul Rutier pentru viitorii șoferi

Mai nou, posesorii de permis de conducere categoriile B, BE, C sau CE vor avea voie să conducă şi tractoare, restricţia celor cu permis de categorie B fiind vehiculele cu masa maximă autorizată de 3,5 tone plus remorcă de până la 750 de kilograme, pe când şoferii care au permis de categorie C sau CE au voie să conducă şi vehicule mai grele. 

Articole similare