Home Auto util Cum procedezi dacă mașina este lovită de un copac? Cum se poate strica mașina în parcare?

Cum procedezi dacă mașina este lovită de un copac? Cum se poate strica mașina în parcare?

de
masina lovita de copac

În zilele furtunoase este bine să-ți parchezi mașina în locuri libere, unde să nu existe riscul de a se răsturna ceva peste ea. Mulți șoferi își parchează mașina rapid undeva când este furtună, pentru că atunci când vântul este foarte puternic și plouă abundent există riscul de accidentare. Șoferii trebuie să fie deosebit de prudenți atunci când circulă pe furtună, mai ales dacă sunt la drum lung, în zone cu serpentine, când depășesc autobuze, camioane sau tiruri pline cu marfă.

Ce faci atunci când mașina s-a deteriorat din cauza furtunii?

Majoritatea șoferilor nu au o asigurare CASCO, ei au plătit doar polița de asigurare obligatorie auto RCA. Acest lucru nu este în avantajul șoferului deoarece dacă mașina lui este lovită de un copac, care a căzut peste ea din cauza furtunii, este posibil să aibă probleme în obținerea despăgubirilor necesare pentru cele întâmplate.

Când ajungi în situația de a avea un astfel de ghinion, trebuie să procedezi astfel:

  • Suni la 112 și declari imediat evenimentul.
  • Faci câteva fotografii cu mașina și copacul căzut, din mai multe unghiuri.
  • Un echipaj ADP (Administrația Domeniului Public) va veni la locul unde s-a produs evenimentul pentru a scoate mașina și a îndepărta copacul rupt și crengile împrăștiate.
  • Apoi trebuie să mergi la biroul de accidente ușoare, de la Poliția Rutieră, și să iei o autorizație pentru reparația mașinii. Acolo trebuie să dai o declarație pentru a primi un document pe care trebuie să-l prezinți la service-ul auto unde decizi să repari mașina.
  • La service-ul auto primești un deviz care cuprinde lucrările de reparații și prețurile acestora. Acesta îl prezinți la ADP pentru a solicita plata daunelor. În cazul în care nu ajungi la o înțelegere amiabilă, ai varianta de a recurge la instanța de judecată. Va trebui să plătești cheltuielile de judecată și eventual să-ți iei și un avcocat care să te reprezinte la procesul respectiv, în instanță.

Cum se poate strica mașina dacă o ții nemișcată câteva luni în parcare?

Dacă nu circuli deloc cu mașina (din cauza faptului că pleci din oraș pentru câteva luni) este posibil să ai surprize neplăcute la întoarcere. Cel mai bine este să o duci într-un loc sigur, într-un garaj, sau în curtea casei unei rude sau a unui prieten apropiat. Dacă ai această posibilitate o parte din riscuri sunt eliminate, acelea care au legătură cu comportamentul anormal al unor oameni rău intenționați.

Pentru a-ți supraveghea mașina când este parcată sau în trafic poți instala în interiorul ei o cameră video auto care va fi ca un martor tăcut pentru tine, va înregistra tot ce se întâmplă în jur și astfel vei avea dovada evenimentelor care s-au petrecut. O astfel de cameră se poate folosi pe orice mașină, iar înregistrările realizate de ea pot fi probe pentru evenimentele neplăcute și te pot ajuta să-ți susții cauza atunci când dai declarația la poliție.

Șoferii care își lasă mult timp mașina în parcare pot avea surpriza neplăcută că ea nu va mai funcționa la fel după aceea. De ce? Pentru că problema nu este întotdeauna locul de parcare, ci simplul fapt că mașina staționează prea mult timp (câteva luni) și nu se circulă frecvent cu ea. Dacă un șofer nu conduce des mașina, poate avea anumite defecțiuni la ea și anume:

  • De regulă anvelopele se pot strica destul de tare dacă mașina nu este folosită des. Cauciucurile se învechesc și în plus trebuie să susțină și greutatea mașinii, iar acest lucru face ca ele să se desumfle încet, fapt pentru care presiunea devine neuniformă. Acest lucru face ca ele să se deformeze și să se strice la un moment dat.
  • Una din probleme care poate să apară este la aerul condiționat. Din cauza garniturilor din cauciuc de la instalația de aer condiționat, care se uzează destul de repede, există posibilitatea ca freonul să se scurgă atunci când mașina nu este utilizată în mod frecvent.
  • Când mașina circulă, lichidele circulă și ele, la fel și rezidurile și astfel pompa de apă are o durată de viață mai mare. Dacă mașina stă mult timp pe loc, rezidurile stau, se depun, se formează rugina și apare riscul ca pompa de apă să se blocheze.
  • Dacă s-au folosit carburanți de proastă calitate se pot acumula depuneri pe injectoare și astfel acestea vor trebui înlocuite sau curățate la un moment dat. De regulă ele nu se curăță, se înlocuiesc cu altele noi. Dacă mașina se pornește zilnic, se face o curățare a injectoarelor prin presiunea de la pompa de benzină.
  • Discurile de frână și plăcuțele de frână pot rugini destul de rapid, mai ales dacă mașina nu este folosită frecvent.
  • Contactele se pot oxida datorită staționării îndelungate și a diferențelor de temperatură și astfel releele se pot strica.
  • Termostatul poate ceda sau se poate bloca dacă mașina nu este folosită mult timp.

Pentru ca mașina să aibă o durată de funcționare mai mare trebuie condusă câțiva km aproape în fiecare zi.

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.