Home Știri Dacia Sandero lider la vânzări în ianuarie pe piața europeană

Dacia Sandero lider la vânzări în ianuarie pe piața europeană

de George Grosu
blank

În ianuarie, pe piața europeană, cel mai bine vândut model electric este Kia Niro. Pe lângă modelul Dacia Sandero, și Toyota Yaris Cross s-a clasat destul de bine în clasamentul celor mai bine vândute 10 automobile în Europa. Modelele de tip SUV reprezintă 50% din totalul pieței europene.

Un început de an mai puțin bun pentru vânzările de automobile noi în Europa. Potrivit ultimei analize a JATO Dynamics, piața a suferit o scădere de 2,4% în ianuarie față de aceeași lună din anul 2021. În total, puțin peste 811.000 de unități au fost înregistrate în 26 de țări din regiune, cu o scădere de 28% față de ianuarie 2020, cu o lună înainte ca pandemia să ajungă în Europa.

În acest context, rezultatele comerciale ale modelelor de tip SUV precum și a celor electrice sunt izbitoare. Și nu este de mirare! În ianuarie, modelele SUV au înregistrat o nouă cotă de piață record, egală cu 50% din total. Până în acest moment, modelele SUV nu au înregistrat o asemenea creștere în Europa precum cea din ianuarie 2022. De fapt, volumul lor a crescut cu 11% cimparativ cu ianuarie 2021și cu o scădere de doar 10% față de ianuarie 2020.

Între timp, alte segmente de piață se prăbușesc. De exemplu, modelele din segmentul mini, acolo unde Fiat continuă să domine cu o cotă de 40%, vânzările au scăzut cu 20%, 37% și 51% față de 2021, 2020 și, respectiv, 2019. Cu alte cuvinte, volumul modelelor din acest segment a scăzut de la 99.900 de unități în ianuarie 2019 la 49.000 de unități luna trecută. Chiar dacă Fiat 500 rezistă mai mult sau mai puțin, scăderea se datorează în principal declinului înregistrat de Fiat Panda, care a intrat deja în al unsprezecelea an de prezență pe piață dar și unor modele care și-au încheiat relativ recent cariera precum tripleta PSA-Toyota: Citroen C1, Peugeot 107 și Toyota Aygo.

La scăderea generală a contribuit și segmentul B, cel al modelelor din clasa mică. În timp ce în ianuarie 2019, înregistrările segmentului respectiv se ridicau la 20,3% din totalul european, în 2022 ponderea a scăzut la 16,7%. De fapt, mulți dintre clienți s-au reorientat de-a lungul anilor spre modelele SUV din clasa mică. De altfel, ponderea acestor modele din această categorie având garda la sol ușor înălțată a crescut cu un procent de peste 5 %, de la 14,1% în 2019 la 19,5% luna trecută.

La rândul lor, modelele electrice și cele plug-in-hybrid au crescut cu 36% fără impulsul brandului Tesla, care înregistrează de obicei majoritatea înmatriculărilor sale la sfârșitul fiecărui trimestru. De aceea, creșterea lunii este și mai semnificativă. Pentru prima dată, Kia se poziționează pe primul loc în clasamentul modelelor propulsate electric, în fața producătorilor Volkswagen și Hyundai poziționați pe locurile doi și respectiv trei. Kia Niro a fost cel mai bine vândut model cu propulsie electrică vehicul în această lună, urmat în clasament de Renault Zoe și Fiat 500 e.

Clasamentul general este condus de modelul autohton Dacia Sandero, care cu această a treia generație reușește să câștige noi clienți. Modelul de la Dacia nu mai reprezintă chiar o surpriză, pentru că ocupase deja aceeași poziție în clasament în lunile iulie și august de anul trecut. Cel mai interesant lucru este că, Dacia Sandero, nu a ocupat prima poziție în clasament în nici una dintre cele 26 de țări analizate, ci a ocupat locul doi în Italia, Belgia, România, Austria și al treilea în Spania.

În schimb, o surpriză a lunii ianuarie putem spune că a fost Toyota Yaris Cross. Acest SUV din segmentul B bazat pe modelul consacrat Yaris a fost al optulea cel mai vândut automobil în luna ianuarie și al treilea cel mai popular SUV, după modelele Peugeot 2008 și Volkswagen T-Roc. Cu toate acestea, popularitatea sa afectează modelul de bază Yaris din care a derivat, deoarece vânzările sale au scăzut cu 42%.

Modelele Ford Puma și Toyota Corolla s-au poziționat și ele în acest top 10 și au înregistrat vânzări mai mari cu 18%. Creșteri la vânzări de două cifre au înregistrat și Hyundai Tucson, Dacia Duster, Mini Hatch, Kia Sportage și Toyota RAV4 și C-HR, Hyundai Kona, Kia Niro și Ceed. Modelul Opel Mokka, care este printre ultimele lansări pe piață, se clasează pe poziția numărul 18 în clasament. Modelul Arkana este al treilea cel mai comercializat Renault, Dacia Spring este al șaselea cel mai bine vândut model cu propulsie electrică, iar Volkswagen ID.4 îl depășește la vânzări pe modelul ID.3.

Rezultate bune au obținut și modelele recent lansate: Mercedes EQS (249 de unități), Audi e-tron GT (517), Cupra Born (769), Kia EV6 (2.980), Citroen C5 X (109), DS 4 (891), BMW i4 (230), Volvo C40 (840), BMW iX (1.249) și MG Marvel R cu 90 de unități.

Foto: Producători

blank
Dacia Sandero
blank
Dacia Sandero
blank
Toyota Yaris Cross
blank
Toyota Yaris Cross
blank
Kia Niro
blank
Kia Niro

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.

Acest site utilizeaza "cookies". Accept Ce înseamnă "Cookie"?