Știri

Dragoste de SUV – electric din China sau de performanță din Anglia?

Nu încape îndoiala, nu „orange is the new black” – ci SUV-urile! Astfel, nu trece nici o zi fără ceva noutăți interesante din acest segment care a luat, aparent pe nepregătite, ca săgețile lui Cupidon, inimile majorității fanilor automobilului.

Din îndepărtata China sosește vestea că un nou startup – Zhiche Auto, fondat în 2014 – a „zămislit o nouă odraslă”, în speță brand-ul Singulato, cu sediul la Beijing. În mod normal nu ne-am bate capul cu această veste – în China se nasc o grămadă de brand-uri auto noi mai mereu – însă primul lor model, iS6, a reușit să ne impresioneze pozitiv (cel puțin de la distanță, și fără grija că îl vom vedea în Europa).


Acesta este un crossover complet electric cu elemente împrumutate de la segmentul pe care tinde să-l asasineze, anume cel al monovolumelor. Are mânere ale portierelor ascunse, a la Tesla Model X, dar și portiere spate cu deschidere contra sensului de mers – la fel ca la Rolls Royce. Designul frontal ar putea aduce de departe cu ceea ce oferă acum în materie de stil Range Rover (la fel și dimensiunile: 4,9 metri lungime și ampatament de aproape 3 metri), în timp ce spatele are parte de stopuri contemporane, pe toată lățimea caroseriei.


Interiorul este și el demn de atenție – mai ales că avem de-a face cu un model de serie, nu un concept – fiind dotat cu ecrane gigantice: instrumentar de bord complet digital de 12,3 inch, HUD și mai mare, de 16,4 inch, iar sistemul de infotainment are diagonala de 15,6 inch și este rotativ – pentru utilizare în modul portret sau landscape! Să ajungem și la dotările tehnice: două motoare electrice oferă un total de 350 CP și un cuplu instant de 580 Nm, cu autonomia oferită de acumulatori evaluată la aproximativ 400 km.Să revenim pe teritoriu mai cunoscut – în Europa, acolo unde după ce a fost prezentat oficial publicului la Salonul Auto de la New York, debutează în gama Jaguar F-Pace noua versiune SVR, împreună cu restul modelelor, îmbunătățite pentru „model year” 2019. Printre noutățile introduse în gamă putem aminti adăugarea sistemului de siguranță activă semi-autonom Adaptive Cruise Control cu Steering Assist/Lane Centering, oferirea standard a sistemului de infotainment Touch Pro cu ecran tactil de 10 inch, precum și optimizarea confortului în cabină datorită apariție scaunelor sport slim, a pragurilor iluminate, a finisajelor stil fibră de carbon pentru portiere sau a tapiseriei tip „suede” pentru plafon.Prețurile pentru noile F-Pace pornesc de la £36.520 acasă în Marea Britanie și includ echiparea cu filtre de particule a întregii game de motorizări pentru a reduce și mai mult emisiile dăunătoare. Sistemele de siguranță acum includ High-Speed Emergency Braking (funcționează între 10 și 160 km/h), cameră pentru mersul înapoi, Driver Condition Monitor, sau Lane Keep Assist. Pachetele opționale Park Pack și Driver Assist Pack includ și mai multe opțiuni – însă desigur vedeta gamei o reprezintă modelul SVR, sosit din călătoria sa pe tărâm american cu V8-ul supercharged de 550 CP / 680 Nm și standardul de 0-100 km/h în doar 4,3 secunde (odinioară „clubul celor 4 secunde” era rezervat supercar-urilor exotice, acum un astfel de SUV atinge chiar și 283 km/h, precum F-Pace SVR!).

PUBLICITATE

ABONAMENTE

PUBLICITATE

NEWSLETTERAUTODNA

PUBLICITATE