Home Știri Honda, sistem cruise control cu funcție predictivă

Honda, sistem cruise control cu funcție predictivă

de

Honda CR-V va fi primul automobil din lume capabil să anticipeze intențiile participanților la trafic prin intermediul unui sistem inovator de control automat a vitezei de croazieră, intitulat Intelligent Adaptive Cruise Control.

New_CR-V

 

Bazat pe informațiile primite de la o cameră video și un sistem radar, noul sistem i-ACC (Intelligent Adaptive Cruise Control) monitorizează poziția și comportamentul mașinilor situate pe benzile adiacente, după care aplică un algoritm pentru a anticipa posibilitatea ca ele să schimbe banda de mers. Acest nou sistem permite mașinii să reacționeze rapid, sigur și confortabil într-un scenariu în care sistemele tradiționale cruise control își ating limitele constructive.

În mod uzual, un sistem cruise control adaptiv menține o distanță constantă față de mașina din față prin aplicarea frânei sau a accelerației, în funcție de viteza de deplasare a mașinii monitorizate și de setările aplicate de șofer. Atunci când o mașină intră în raza de acțiune a senzorilor de pe o bandă laterală, de cele mai multe ori sistemul clasic aplică frânele brusc. Cu scopul de a elimina acest efect nedorit, sistemul i-ACC dezvoltat de Honda monitorizează în mod constant nu doar mașina din față, ci și cele din lateral, aplicând un algoritm complex de predicție capabil să reacționeze cu până la 5 secunde înainte de apariția unei mașini pe banda de deplasare.

Acest timp-tampon permite mașinii să scadă gradual viteza de deplasare și astfel să elimine reacțiile bruste ce i-ar putea deranja pe pasageri. În momentul în care se aplică frâna inițială, un mesaj este afișat în zona cadranelor de bord pentru a-l informa pe șofer de ce mașina își micșorează viteza de deplasare. De la acest punct, sistemul va aplica o forță de frânare suplimentară pentru a adapta viteza de deplasare, cu scopul de a menține o distanță sigură.

Sistemul i-ACC este un rezultat al colaborării dintre Centrele de dezvoltare și cercetare Honda din Europa și Japonia și a fost dezvoltat special pentru piața europeană. Cercetarea care a stat la baza algoritmului complex de predicție a avut loc pe drumurile europene.

„i-ACC este un pas important în direcția dezvoltării unei noi generații de sisteme de asistență capabile să anticipeze comportamentul participanților la trafic“, a declarat dr. Schmuedderich, responsabil pentru dezvoltarea sistemului i-ACC în cadrul Institutului european de cercetare Honda GmbH.

Noua Honda CR-V, primul model Honda care va beneficia de aportul sistemului i-ACC, va fi disponibilă pe piața din România începând cu luna aprilie a anului în curs.

Articole similare