Home Știri Istoria transmisiei automate Porsche PDK

Istoria transmisiei automate Porsche PDK

de

Fiind lansată acum mai puţin de 30 de ani, tehnologia Porsche Doppelkupplung (PDK) şi-a început cariera cu o pauză lungă, după care, în final, a ajuns să fie o incredibilă poveste de succes.

Porsche PDK

 

În anii ’80, Porsche a dezvoltat în premieră o nouă tehnologie auto pentru competiţii: transmisia cu dublu ambreiaj. În 2013, această transmisie revine pe circuit, noul 911 GT3 având cea mai performantă cutie de viteze automată cu dublu ambreiaj (PDK), pe care Porsche o include în echiparea maşinilor de serie. În prezent, mai mult de trei sferturi din maşinile Porsche vândute sunt dotate cu PDK.

Cu 54 de victorii şi numeroase curse la activ, Porsche 962 a debutat în motorsport încă din anul 1984 şi este probabil una dintre cele mai de succes maşini de acest tip ale tuturor timpurilor. Cutia de viteze automată cu dublu ambreiaj Porsche a fost dezvoltată special pentru modelul 962, dar nu a fost inclusă în producţia standard la vremea respectivă, deoarece sistemele electronice şi computerul de bord nu erau suficient de dezvoltate din punct de vedere tehnic.

Situaţia s-a schimbat după intrarea în noul mileniu, odată cu progresele înregistrate în dezvoltarea şi controlul tehnologiilor electronice. Porsche a abordat din nou proiectul acestei transmisii, prezentând prima cutie de viteze automată cu dublu ambreiaj pentru maşini sport odată cu lansarea modelului 911 Carrera, în 2008. Aceasta a înlocuit cutia de viteze automată Tiptronic S şi a avut performanțe net superioare. Cutia de viteze PDK combină plăcerea conducerii şi eficienţa mecanică excelentă a transmisiilor manuale cu uşurinţa schimbării vitezelor şi confortul pe care le asigură cutiile automate. Încă de la început, originalul PDK era capabil să schimbe vitezele cu până la 60% mai rapid decât o cutie de viteze automată clasică. Acesta facilita schimbările de viteze fără întreruperi în furnizarea puterii de propulsie, reducând în acelaşi timp consumul de combustibil.

Cutiile de viteze PDK cu dublu ambreiaj sunt compuse din două cutii de viteze manuale, dispuse în paralel. Practic, în aceeași carcasă, avem două cutii de viteze, fiecare cu propriul ambreiaj. Treptele de viteză cu număr impar şi marşarierul sunt conectate la primul ambreiaj, acest pachet constituind prima jumătate de cutie, iar al doilea ambreiaj asigură cuplarea treptelor de viteză cu număr par, cea de-a doua jumătate a cutiei de viteze. În principiu, treptele de viteză sunt selectate la fel ca în cazul cutiei de viteze mecanice manuale, dar furcile sunt activate electrohidraulic. Toate vitezele până la a şasea sunt create pentru performanţe sportive, maşinile atingând viteza maximă în a şasea treaptă. Cea de-a şaptea viteză are un raport de transmisie mai lung, pentru a economisi combustibil.

Sistemul PDK a fost foarte bine primit de clienţi, încă de la debut. La un an după ce modelul 911 Carrera a primit noua cutie de viteze ca echipare opţională, aceasta a fost inclusă şi în dotările suplimentare pentru modelele Boxster şi Cayman. Când Panamera a fost lansată în premieră mondială, în 2009, toate cele trei modele erau echipate standard cu transmisie cu dublu ambreiaj. Deşi sistemul PDK funcţionează la fel în toate cele trei versiuni ale modelului, acesta a fost adaptat pentru specificaţiile fiecăreia, având în vedere sistemele de conducere diferite.

În 2013, sistemul PDK a revenit odată cu modelul 911 GT3 pe circuitul de curse, iar nivelul performanțelor a fost îmbunătățit. Inginerii Porsche au refăcut mecanic cutia de viteze cu două ambreiaje, adaptând comenzile pentru pilotajul de înaltă performanţă.

Schimbarea vitezelor şi timpul de răspuns ale sistemului PDK de la 911 GT3 au fost dezvoltate sistematic pentru performanţă şi sunt fundamental diferite de ale celorlalte modele sport Porsche. Şoferul poate observa diferenţele în special la schimbarea manuală a vitezelor, extrem de rapidă, timpul de răspuns fiind mai mic de 100 de milisecunde. Pentru a creşte performanţele, schimbările rapide de viteze se realizează la un cuplul mărit, tranziţiile fiind înlesnite de o ajustare extrem de rapidă a turației motorului la vitezele nou selectate.

Drept consecinţă, 911 GT3 stabileşte noi recorduri. La acceleraţie maximă, modelul 911 GT3 atinge viteza de 100 km/h în 3.5 secunde şi poate ajunge la 200 în mai puţin de 12 secunde. Astfel, noul 911 GT3 parcurge circuitului de la Nürburgring, una dintre cele mai dificile piste de curse din lume, în mai puţin de 7 minute şi 30 de secunde.

Articole similare