Home Știri Jaguar Land Rover, sistem nou de asistență pentru bicicliști

Jaguar Land Rover, sistem nou de asistență pentru bicicliști

de

Denumit Bike Sense, noul sistem de asistență prezentat de Jaguar Land Rover îl avertizează pe șofer atunci când detectează bicicliști sau motocicliști apropiindu-se, reducând riscul unor incidente neplăcute.

FordMustang_Dingo_2015_04

Utilizând o serie întreagă de senzori poziționați atât la partea din față, cât și din spate a autoturismului, noul sistem Bike Sense dezvoltat de constructorul britanic Jaguar Land Rover îi detectează pe bicicliștii și motocicliștii care se apropie și îl avertizează pe cel de la volan printr-un clinchet specific, în funcție de tipul vehiculului în cauză. Pentru ca șoferul să identifice imediat potențialul risc, sunetul este produs de  boxele sistemului audio aflate în direcția din care se apropie respectiva bicicletă sau motocicletă.

Jaguar, parbriz virtual și montanți „transparenți“

Sistemul se dovedește a fi foarte util în special în cazul virajelor la dreapta, situație în care mașinile trebuie să acorde prioritate nu doar pietonilor, ci și bicicliștilor care vin din spate și vor să meargă înainte, caz care solicită o atenție sporită din partea celui de la volan. Sistemul poate identifica și bicicliștii care nu sunt în câmpul vizual al șoferului. Astfel, dacă avertizările sonore și vizuale sunt ignorate, pedala de accelerația va vibra și va opune o ușoară rezistență atunci când este călcată. Suplimentar, atunci când un biciclist sau motociclist se înscrie într-o manevră de depășire a mașinii staționate, avertizările au în vedere atenționarea celui de la volan să nu deschidă portiera într-un moment inoportun.

Jaguar XE, un nou model de clasă medie

Deocamdată, sistemul Bike Sense se află în stadiul de prototip, dar este urmărită o introducere în producția de serie cât mai rapidă, având în vedere numărul mare de incidente în care sunt implicați bicicliști și motocicliști. Un exemplu elocvent al modului de funcționare a sistemului Bike Sense poate fi urmărit în materialul video de mai jos:

 

Articole similare

Comentarii închise.