Home Știri Jari-Matti Latvala câștigă pentru a patra oară Raliul Suediei și aduce prima victorie pentru Toyota

Jari-Matti Latvala câștigă pentru a patra oară Raliul Suediei și aduce prima victorie pentru Toyota

de

Jari-Matti Latvala câștigă pentru a patra oară Raliul Suediei și aduce prima victorie pentru Toyota. A fost cea de a 17-a victorie din cariera finlandezului, dar una dintre cele mai emoționante. A fost pe punctul de a vedea sezonul de pe margine, după ce echipa sa din ultimii ani, Volkswagen, a decis să se retragă din WRC la sfârșitul anului trecut, dar a semnat în ultimul moment cu echipa japoneză.

După o absență de 17 ani din FIA World Rally Championship/ Campionatul Mondial de Raliu, Toyota s-a întors pe prima treaptă a podiumului la doar două raliuri de la revenire.

Latavala a luat stratul în ultima zi a raliului cu un avans de 3.8 secunde în fața lui Ott Tänak, după ce liderul anterior, Thierry Neuville a ieșit în decor sâmbătă seara. Finlandezul, în al său Yaris World Rally Car, a câștigat toate cele trei probe speciale acoperite de zăpadă și gheață mărindu-și avansul la 29.2 sec.

A obținut maximul de puncte din Power Stage iar, după ce a terminat pe doi etapa inaugurală, Raliul Monte-Carlo, iar acum este liderul clasamentului general cu un avans de patru puncte.

Este pentru prima dată din februarie 2014 încoace când liderul la general este un alt pilot în afară de cvadruplul campion mondial, Sebastien Ogier.

”Este extraordinar. O nouă echipă, o nouă mașină, al doilea nostru raliu și am câștigat. Nu am cuvinte să descriu asta, sunt foarte emoționat. Suntem la un nivel bun, dar acum mergem mai departe și devine mai dificil. Urmează Mexicul și sunt foarte motivat pentru campionat,” a spus Latvala.

Tänak, la volanul unui Ford Fiesta, era aproape de Latvala la finalul zilei a treia. Estonianul nu a fost mulțumit de comportamentul mașinii în ultima zi a raliului și după ce a pierdut șapte secunde pe prima probă specială, s-a mulțumit cu locul doi egalându-și cel mai bun rezultat al carierei.

Coechipierul său, Sebastien Ogier era și el în cărți pentru victorie, dar răsucirea în primul viraj de pe prima probă a ultimei zile i-a ruinat speranțele, francezul terminând la 30.3sec în spatele lui Tänak.

Dani Sordo a fost cel mai bine clasat pilot Hyundai terminând pe patru după accidentul lui Neuville. Spaniolul l-a devansat cu 39.7sec pe Craig Breen care s-a chinuit să îmbunătățească setările lui Citroën C3 și a strâns ceva puncte la debutul cu această mașină.

Elfyn Evans a terminat pe șase la volanul unei alte Fiesta, chiar dacă a pierdut aproape un minut din pricina unor probleme la motor pe prima specială a ultimei zile. Galezul a făcut câteva reparații și mașina a revenit la capacitatea maximă pentru ultimele două probe speciale din raliu.

Mașinile din noua eră WRC vor schimba total registrul, de la înzăpezita Suedie trecând la temperaturi și altitudini ridicate pe macadamul de lângă León, gazda Rally Guanajuato Mexico (9-12 martie), a treia etapă din actualul sezon.

Clasament final Raliul Suediei:
1. J-M Latvala / M Anttila FIN Toyota Yaris  2h 36min 03.6sec
2. O Tänak / M Jarveoja EST Ford Fiesta  + 29.2sec
3. S Ogier / J Ingrassia FRA Ford Fiesta  + 59.5sec
4. D Sordo / M Marti  ESP Hyundai i20  + 2min 11.5sec
5. C Breen / S Martin  IRE Citroën C3  + 2min 51.2sec
6. E Evans / D Barritt  GBR Ford Fiesta  + 5min 26.6sec

Clasament general după 2 etape din 13:
1. J-M Latvala  48 pt
2. S Ogier  44 pt
3. O Tänak  33 pt

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.