Home Motorsport Noul BMW M4 CS – un sportiv venit direct de pe circuit

Noul BMW M4 CS – un sportiv venit direct de pe circuit

de

BMW M GmbH prezintă o nouă ediţie limitată – BMW M4 CS. Noul model completează nişa dintre M4 Coupé cu pachet Competition şi modelul BMW M4 GTS, dedicat perfromanţelor de circuit. Cu prezenţa sa sportivă accentuată, noul M4 CS continuă tradiţia lungă de decenii a ediţiilor speciale M de succes, care a început în 1988 cu E30 BMW M3 Evolution. Noul BMW M4 CS va fi produs la uzina BMW din München.

Lansarea marchează şi noua nomenclatură pe care BMW M GmbH o introduce pentru modele sale. Poziţionate deasupra modelelor M standard se vor afla versiunile Competition, cu performanţe îmbunătăţite. Apoi urmează modelele ediţie specială CS, aflate un eşalon mai sus. Poziţionate în top sunt “formatorii de brand”, cu performanţe de vârf, construiţi pentru motorsport şi competiţii club sport, dar care sunt omologaţi pentru şosea.

Motorul de 3,0 litri, de înaltă performanţă, măreşte puterea M4 cu pachet Competition cu 10 cai-putere, la un maxim de 460 CP. Tehnologia M TwinPower Turbo de ultimă oră permite M4 CS să coboare sub plafonul de patru secunde pentru sprintul de la 0 la 100 km/h, oprind cronometrul la 3,9 secunde. Viteza maximă a M4 CS, care dispune standard de pachet M Driver, este limitată electronic la 280 km/h. Datorită celor două turbocompresoare mono-scroll, coolerului pentru aerul de încărcare, High Precision Injection, gestiunii variabile a supapelor VALVETRONIC şi sincronizării complet variabile a axului cu came Double-VANOS, motorul cu şase cilindri dispuşi în linie vizează clar şi constant eşaloanele superioare de performanţă, dar, în egală măsură, oferă o dezvoltare a cuplului semnificativ de la turaţii reduse şi obţine niveluri ridicate de eficienţă.

Noul BMW M4 CS este echipat cu transmisie M cu dublu ambreiaj (M DCT), cu Drivelogic, cu şapte trepte. Această transmisie de ultimă oră are un radiator de ulei separat şi permite atât schimbarea automată a vitezelor, cât şi intervenţii manuale prin utilizarea clapetelor de pe volan. Schimbă vitezele se face ultra rapid. fără întreruperea fluxului de putere. În acelaşi timp se utilizează un raport al şaptelea lung pentru a menţine turaţia redusă şi pentru a minimiza consumul de combustibil pe parcursul călătoriilor lungi pe autostradă.

Suspensia noului BMW M4 CS o reflectă, în mare, pe cea a modelului M4 cu pachet Competition. Conexiunile şi suporturile roţilor – de la cele două punţi – sunt realizate din aluminiu forjat, motiv pentru care sunt foarte uşoare. Aceasta menţine masele nesuspendate la un nivel redus şi aduce beneficii pentru dinamică. M4 CS este echipat standard cu suspensie M adaptivă, a cărei geometrie a fost adaptată pentru a furniza performanţe optimizate atât pe şosea, cât şi pe circuit. Noul BMW M4 CS a fost perfecţionat pe cea mai solicitantă pistă de teste pentru maşini sport de înaltă performanţă: legendara buclă Nordschleife de la Nürburgring. Timpul pe un tur de – 7m38s – aşază CS în zona automobilelor supersport Nürburgring.

Cea mai bună aderenţă în orice condiţii de condus este asigurată de sistemul DSC (Dynamic Stability Control) – care include mod M Dynamic – şi diferenţialul M activ. Sistemele de control pentru suspensia M adaptivă, DSC şi diferenţialul M activ au fost modificate pentru a se potrivi cerinţelor dinamice ale BMW M4 CS, la fel cum este şi cazul reglajului direcţiei electromecanice. Există opţiunea de a ajusta setările direcţiei şi suspensiei în funcţie de preferinţele personale sau de cerinţele drumului parcurs. Pentru aceasta, ei pot selecta unul dintre cele trei moduri de condus (Comfort, Sport şi Sport+) prin simpla atingere a unui buton. În timp ce modul Comfort este potrivit în special pentru condiţii de drum proaste, condus urban şi călătorii scurte, Sport este modul adecvat pentru conducătorii atraşi de abordarea sportivă a drumurilor naţionale virajate. Iar pentru cei care merg p circuite cu modelul BMW M4 CS, modul Sport+ va deschide drumul unor tururi foarte rapide. Sport+ ajustează toate sistemele relevante pentru a furniza cea mai bună dinamică posibilă. În cazul în care conducătorul este puţin prea optimist, DSC va interveni instantaneu. Cu toate aceste, în modul M Dynamic (MDM) vor fi permise şi derapaje controlate.

Optimizate pentru circuit sunt şi jantele din aliaj uşor (faţă: 9 J x 19, spate: 10 J x 20) concepute exclusiv pentru M4 CS şi echipate standard cu anvelope Michelin Pilot Sport Cup 2 (faţă: 265/35 R 19, spate: 285/30 R 20). Aceste anvelope semislick oferă aderenţă imbatabilă şi stabilitate laterală superioară la viteze ridicate pe circuit, precum şi tracţiune optimă la ieşirea din acele de păr. De asemenea, M4 CS poate fi comandat gratuit şi cu anvelope de şosea Michelin Sport.

Interiorul noului BMW M4 CS atrage prin ambianţa sportivă pe care o propune. Scaunele sport M ultrauşoare, tapiţate cu piele/Alcantara, impresionează, iar nota dinamică se extinde până la decoraţiunile panourilor uşilor -sunt realizate din fibre naturale compactate şi dispun curele de închidere în loc de mânere. Capota – cu prizele de evacuare a aerului orientate spre spate, caracteristice pe powerdome – şi acoperişul sunt realizate din plastic ranforsat cu fibră de carbon (CFRP), un material high-tech ultrauşor şi foarte rigid.

Utilizate cu generozitate, pielea şi Alcantara permit M4 CS să creeze o ambianţă plină de sportivitate. Nici un conducător al modelului M4 CS nu va trebui să facă compromisuri. Într-adevăr, printre dotările standard de la bord se numără controlul automat al aerului condiţionat, o versiune a sistemului de sonorizare BMW Professional adaptată cerinţelor de acustică specifice M4 CS şi sistemul de navigaţie Professional.

În realitate, designerii BMW M GmbH au oferit noului M4 CS aspectul care reflectă potenţialul sportiv al automobilului. Dotarea semnătură a părţii frontale proeminente, completată de farurile LED duble de ultimă oră, o reprezintă şorţul faţă, cu prize de aer largi în trei secţiuni. Acestea furnizează o cantitate mare de aer de răcire pentru motorul de înaltă performanţă şi frânele M compozite, cu etriere cu patru pistoane pe puntea faţă, respectiv cu două pistoane pe cea spate. Noul spliter faţă specific modelului a fost realizat din fibră de carbon vizibilă, exclusiv pentru ediţia specială M4 CS. Pentru eficienţă aerodinamică, acestea este combinat cu difuzorul spate preluat de la BMW M4 GTS şi cu spoilerul Gurney – tot cu design nou şi realizat din fibră de carbon vizibilă – de pe capota portbagajului pentru minimizarea portanţei. Stopurile inovatoare cu tehnologie OLED (Organic Light Emitting Diode), introduse de BMW M GmbH exclusiv pentru M4 CS, BMW M4 DTM Edition şi M4 GTS, sunt o exclusivitate absolută în industria auto. Spliterul faţă, spoilerul Gurney şi difuzorul spate – împreună cu capota lungă din CFRP, linia cursivă, de coupé, a acoperişului, oglinzile retrovizoare M sportive şi elegante şi pasajele musculoase ale roţilor – permit noului BMW M4 CS să aibă o imagine foarte dinamică, chiar şi când staţionează.

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.