Home Știri O nouă acciză scumpește carburanții cu aproape 40 de bani pe litru

O nouă acciză scumpește carburanții cu aproape 40 de bani pe litru

de

Guvernul va introduce o acciză suplimentară pentru carburanți și va modifica modul de calcul al accizelor de la 1 ianuarie 2014.

mexgas21n-1-web

O nouă acciză, în valoare de 7 eurocenți pe fiecare litru de carburant va fi introdusă de la 1 ianuarie 2014. Banii colectați astfel vor fi folosiți pentru a alimenta un fond special pentru investițiile în infrastructură, a anunțat premierul Victor Ponta.

Noul Cod Rutier generează nemulțumiri în Poliție

Săptămâna trecută, premierul a spus că Guvernul analizează posibilitatea introducerii unei noi taxe pe carburanți, pentru suplimentarea fondurilor necesare construcţiei de infrastructură rutieră. El a spus că reia o idee lansată mai demult de fostul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu.

Epopeea autostrăzilor – editorial

Prețul mediu al benzinei este în România de 1,257 euro/l și de 1,322 euro/l în cazul motorinei. Acestea sunt printre cele mai mici valori din Uniunea Europeană. O nouă acciză în valoare de 7 eurocenți va duce la o scumpire cu 31,5 bani pentru fiecare litru de carburant. Dacă la noua acciză se va aplica și TVA, așa cum se întâmplă și acum la acciza deja existentă, creșterea de preț va merge până la 39 de bani pe litru.

Mai mult, sistemul de calcul al accizelor se va modifica începând cu 2014. Pentru ca bugetul să nu piardă bani anul viitor, ca urmare a scăderii cursului mediu la care se calculează accizele (cursul de referință pentru anul în curs era cel de 1 octombrie anul precedent), noul mod de calcul va ține cont de rata inflației. Cu alte cuvinte, acciza va crește în fiecare an odată cu inflația.

ROMANIA-GOVERNMENT-PRIME MINISTER DESIGNATED-VICTOR PONTA

 

Articole similare