Home Știri Opel, motor nou cu trei cilindri

Opel, motor nou cu trei cilindri

de

Noul motor 1.0 SIDI dispune de tehnologie modernă și va fi oferit în două versiuni de putere, de 90 și 115 CP. Pentru început, acesta se va găsi sub capota simpaticului Adam.

Opel Adam

Ofensiva Opel în materie de motoare continuă cu o unitate alimentată cu benzină, de cilindree mică. Denumită 1.0 ECOTEC, aceasta va fi montată inițial pe citadina ADAM și dispune de injecţie directă de combustibil. Noul motor este construit integral din aluminiu și va fi disponibil în două configuraţii, cu puteri de 66 kW/90 CP şi, respectiv, 85 kW/115 CP. Ambele asigură un cuplu mare la turaţii mici, de 166 Nm la doar 1.800 rpm. La fel ca cele două unităţi de 1,6 litri de dimensiuni medii, pe care Opel le-a lansat în ultimele luni (motorul turbo pe benzină 1.6 ECOTEC cu injecție directă şi motorul diesel 1.6 CDTI), noul motor turbo 1.0 ECOTEC cu injecție directă promite un rafinament de înaltă clasă, cu vibraţii reduse. Oferit în combinaţie cu o transmisie complet nouă, cu şase trepte de viteză, noua generaţie a motorului cu trei cilindri este disponibil standard cu funcţie Stop/Start de oprire a motorului în momentele de staționare. Versiunea de 66 kW/90 CP îi asigură modelului ADAM un consum redus în regim mixt de 4,3 l/100 km, cu emisii de CO2 de doar 99 g/km. Sistemele care sporesc eficienţa sunt injecţia directă de carburant, sincronizarea variabilă a supapelor, construcţia integrală din aluminiu şi o pompă de apă ce poate fi decuplată de la motor. Împreună cu cutia de viteze cu şase trepte complet nouă, greutatea ansamblului propulsor este cu 30% mai mică decât cea a modelului anterior.

Opel Adam 1.4 Turbo SIDI, imagini spion

Modelele Opel ADAM cu motor turbo 1.0 ECOTEC cu injecţie directă vor fi puse în vânzare la sfârşitul primăverii, iar producţia acestora va începe în vară. Vor fi disponibile nu doar sisteme de propulsie noi, ci şi culori noi pentru aspectul ADAM. La Salonul Auto de la Frankfurt din septembrie anul trecut, Opel a oferit o avanpremieră a posibilităţilor suplimentare de personalizare ale modelului ADAM, iar acum vor deveni disponibile. La Salonul auto de la Geneva din luna martie a acestui an vor fi dezvăluite mai multe culori, elemente de decor şi opţiuni de interior. Personalizarea în stilul ADAM devine şi mai individualizată.

Fiind primul dintr-o familie complet nouă de motoare pe benzină cu cilindree mică, familie ce se va extinde în următorii ani, unitatea turbo 1.0 ECOTEC cu injecţie directă şi 4 supape/cilindru reprezintă următorul pas în ofensiva Opel în materie de sisteme de propulsie după recenta lansare a noilor familii de motoare diesel şi pe benzină de 1,6 litri, de dimensiuni medii. Aceste trei familii noi de sisteme de propulsie au un ADN şi o ţintă de dezvoltare comune: să fie cele mai rafinate din categoriile din care fac parte. Începând de la zero, inginerii Opel din Rüsselsheim s-au concentrat pe eliminarea caracteristicilor de funcționare „defazată”, care au afectat în trecut performanţele și rafinamentul acestor motoare cu trei cilindri. „Pe lângă reducerea la minim a consumului de carburant şi a emisiilor de CO2, am dorit să demonstrăm, de asemenea, că trei cilindri pot asigura acelaşi rafinament ca patru sau mai mulţi”, a declarat Dr. Matthias Alt, inginer şef al diviziei Opel de motoare pe benzină cu cilindree mică. „Am abordat direct la sursă problemele legate de echilibrare, zgomot şi vibraţii, tipice motoarelor convenţionale cu trei cilindri şi suntem convinşi că şi clienţii vor fi entuziasmaţi de rezultatele obţinute.”

Opel Adam Cabrio, primele imagini spion

Deja încoronat drept campionul personalizării în portofoliul Opel, ADAM devine din ce în ce mai atractiv. Paleta de culori în două nuanţe va fi extinsă în următoarele săptămâni şi va fi îmbunătăţită suplimentar în lunile următoare. Adăugând şapte culori noi pentru caroserie şi patru pentru acoperiş, ADAM oferă acum în total 18 culori pentru caroserie şi şase culori pentru acoperiş în combinaţiile în două tonuri. Cele cinci culori noi pentru caroserie care vor fi lansate în primăvară sunt: argintiu elegant („Silverwalker”), maro închis intens („Mr. Darkside”), albastru viu („Let it Blue”), verde lime îndrăzneţ („Dancing Green”) şi gri cald subtil („Pink-Kong”). Lista cu celelalte posibilităţi de personalizare a modelului ADAM continuă să crească şi include în prezent cinci tapiţerii noi, şapte elemente de decor pentru interior noi, patru culori de interior noi, două culori pentru oglinda retrovizoare noi şi patru noi culoari pentru bara cu logo şi două seturi noi de autocolante pentru exterior. La Salonul Auto de la Geneva vor fi dezvăluite şi alte culori pentru caroserie şi interioare noi. Cu toate aceste opţiuni, potenţialul de personalizare al noii game ADAM este acum aproape nelimitat.

Articole similare