Home Auto util Schimbarea uleiului de motor. Top 5 sfaturi utile

Schimbarea uleiului de motor. Top 5 sfaturi utile

de

Schimbarea uleiului de motor este una dintre cele mai importante operațiuni de întreținere a unui autovehicul. Totul este ca aceasta să fie făcută corect.

Schimbarea uleiului de motor

Schimbarea uleiului de motor

Una dintre cele mai frecvente greșeli când vine vorba de întreținerea unui autovehicul ține de schimbarea uleiului de motor. Mai exact, foarte mulți șoferi fie nu cunosc, fie ignoră recomandările producătorului în materie. Cei mai mulți constructori recomandă un interval pentru schimbarea uleiului de motor de 1 an sau 15.000 km.

Există însă și excepții, cum ar fi BMW, care la modelele recente propune un interval de revizie dinamic. Asta înseamnă că sistemul de management al motorului decide intervalul optim de revizii în funcție de o serie de parametri.

Sisteme GPL pentru motoare diesel

O cutumă veche, dar care în epoca uleiurilor sintetice poate fi considerată depășită, spune că motorul va funcționa optim dacă uleiul este schimbat la fiecare 5000 km. Inginerii care lucrează în service-urile mărcilor spun însă că un interval de 10.000 – 15.000 km este perfect rezonabil pentru o mașină modernă. Acest lucru este valabil indiferent de culoarea sa. Cu alte cuvinte, chiar dacă la 5000 km uleiul și-a schimbat culoarea, nu înseamnă că trebuie schimbat mai repede decât prevăd recomandările constructorului.

Un studiu realizat de CalRecycle arată că aproximativ 15 milioane de șoferi din statul american California schimbă în mod inutil uleiul la fiecare 5.000 km, sau chiar mai puţin. În total, în California se consumă anual aproape 600 milioane de litri de ulei de motor. Singurii câștigători sunt producătorii de uleiuri, având în vedere că operațiunea dăunează mediului înconjurător și nu îmbunătățește funcționarea motorului.

Pregătirea mașinii pentru iarnă

O mențiune specială aici trebuie făcută pentru prezența diferitelor particule. Dacă ați constatat că existența lor în ulei, schimbarea sa ar putea fi imperios necesară, indiferent de numărul de kilometri de la ultima revizie. Cauza însă trebuie căutată nu în durata de viață a uleiului, ci în modul de funcționare al motorului.

Schimbarea uleiului de motor. Top 5 sfaturi utile

1. Nu ignorați intervalul de schimbare al uleiului, chiar dacă ați parcurs puțini km într-un an

2. Verficați din când în când starea uleiului și nivelul său

3. Utilizați doar tipurile de ulei specificate în cartea tehnică

4. Odată cu uleiul, schimbați și filtrele de combustibil și aer

5. Dacă tocmai ați achiziționat un autoturims second hand, prima operațiune ar trebui să fie schimbarea uleiului

Articole similare

Comentarii închise.