Home Teste Test: BMW M4 Coupé

Test: BMW M4 Coupé

de

_DSC8610

Coupé de serie având 2+2 locuri, aflat la vârful unei game cu destul de multe versiuni și care nu insistă determinant pe agresivitatea înfățișării: așa se vede, chiar privit din apropiere, BMW M4. Nu degeaba se spune că aparențele înșeală…

Text: Alex Șincan. Foto: Radu Chindriș

 

Oare a ajuns aplicarea inițialei „M“ la (prea) multe mașini din gama BMW să aibă un caracter inflaționist? Când ai deja serii de modele în vreo șase, șapte clase care includ versiuni M – pus în fața sau în spatele indicativului mașinii –, ceva din aura de supremație a acestora se estompează. Pe același miez de idee, filmele cu supereroi la grămadă pierd din factorul fascinant-excepțional deoarece toată lumea din scenariu este cam la același nivel, cu unele variații de profil personal. Dincolo de toate acestea, BMW M4 Coupé rămâne un „M“ deosebit din două motive esențiale. Primul: este urmaș în linie genealogică directă al primului BMW M3 (bazat pe coupé-ul generației E30). Al doilea: oferă accelerația de la 0 la 100 km/h cea mai rapidă dintre toate M-urile fabricate în prezent.

Capota mai bombată şi gurile de ventilaţie de pe aripi, situate sus, sunt elemente care diferenţiază profilul lui BMW M4 de al celorlalte coupé-uri Seria 4.

Capota mai bombată şi gurile de ventilaţie de pe aripi, situate sus, sunt elemente care diferenţiază profilul lui BMW M4 de al celorlalte coupé-uri Seria 4.

Deja am menționat destule argumente de natură să atragă în mod special simpatia celor interesați și a cunoscătorilor spre noul coupé de vârf al Seriei 4. Cât despre latura sa funcțională, aici avem de-a face cu un fenomen într-adevăr impresionant: nimic din ceea ce ți-ai dori de la un automobil destinat utilizării cotidiene în materie de spațiu, confort și volum al portbagajului nu a fost tratat cu jumătate de măsură. În fond, cel care va cumpăra un BMW M4 îl va folosi (mă gândesc eu), cam 80% din timp în conducere oarecum normală și doar vreo 20% în regim sportiv, spre deosebire de cazul unui drive test, în care se insistă covârșitor pe dinamism și sportivitate (mai ales la o asemenea mașină).

Test: BMW 218d Active Tourer

Mai sus, am pomenit despre o accelerație 0–100 km/h de top în „societatea M“. În cazul lui BMW M4 (431 CP), durata acesteia este de 4.1 s. Cu parametrul respectiv, BMW M4 lasă în urmă câteva coupé-uri sportive elitiste: Porsche 911 Carrera S, Aston Martin DB9, Jaguar XKR-S (toate au tracțiune spate și, cel puțin teoretic, 2+2 locuri). Cam asta poate face BMW cu un turbo de 3,0 litri în fața unor propulsoare aspirate de cilindree mai mare (chiar considerabil mai mare, la coupé-urile britanice). Un cuplu maxim de 550 Nm trimis către roțile din spate reprezintă încă un mesaj cu înțeles top-sportiv.

Finisarea are o certă amprentă premium, dincolo de tipicul sportiv.

Finisarea are o certă amprentă premium, dincolo de tipicul sportiv.

BMW M4 poate primi cutie de viteze manuală cu șase trepte sau cutie cu dublu ambreiaj și șapte trepte, numită M DCT (M Double Clutch Transmission). Testul nostru are ca obiect a doua variantă, care este și cea mai performantă. Imediat în stânga selectorului de viteze se observă trei butoane încadrate de o ramă fină de aluminiu, care permit modificarea instantanee a modului în care răspunde mașina. Prin intermediul acestora se poate ajusta asistarea direcției, tăria suspensiei și setarea turației de schimbare a treptelor în modul automat al cutiei de viteze. Imediat lângă acest grupaj de butoane se află cel care permite decuplarea parțială sau totală a electronicii profilate pe asistarea stabilității. Decuplarea parțială înseamnă păstrarea în funcțiune a așa-numitului MDM (M Dynamic Mode), o setare mai puțin strictă în privința controlului tracțiunii decât cea tipică pentru programul DSC (Dynamic Stability Control). Pentru a înlesni viața celui care utilizează frecvent două moduri foarte personalizate de conducere a mașinii, meniul Settings inclus în funcțiile sistemului iDrive permite alcătuirea a două moduri de conducere conforme preferințelor celui de la volan, numite M1 și M2. După setarea lor, selectarea ulterioară instantanee e posibilă prin intermediul butoanelor M1 și M2, situate pe spița din stânga a volanului multifuncțional.

Test: BMW X6 M50d

Acestea fiind spuse, mai adaug că explorarea celor mai interesante talente ale lui M4 se poate face în condiții de siguranță activă și rigoare dinamică respectabile. Puntea din spate dispune de un diferențial cu alunecare limitată perfect gestionat. Dozarea forței motrice la roți exploatează foarte bine aderența disponibilă, simultan cu menținerea fină a unei proporții stânga/dreapta mereu favorabilă stabilității. Pe de altă parte, la ridicarea piciorului de pe pedală în faza de abordare a curbelor, este lăsat să se manifeste impulsul natural de supravirare dat de descărcarea punții din spate, ceea ce ajută la intrarea pe o trasă strânsă în viraj. Cât de mult face sistemul sistemul DSC pentru a asigura traiectoria impecabilă a automobilului și a inhiba posibilele tendințe de destabilizare îți poți da seama trecând în setarea MDM. Utilizarea acestuia îi va arăta celui de la volan că ajungi destul de ușor să patinezi dacă nu dozezi atent apăsarea pe accelerație. În modul MDM sunt posibile drifturi clare, însă de amploare relativ redusă. Decuplarea completă a DSC-ului nu e recomandabilă fără o acomodare de măcar 3–4 ore în conducere sportivă cu mașina. Chiar și așa, o „talpă“ prea optimistă, chiar dacă nu exagerată, aplicată la ieșirea dintr-un viraj strâns are ceva șanse să se încheie cu derapaj tête-à-queue. Să nu uităm, sub capota din față se găsește un motor turbo cu o caracteristică de cuplu extraordinară pe o plajă largă de turație. Spre deosebire de majoritatea propulsoarelor turbo actuale, la care regimul maxim nu e ceva deosebit, cel cu supraalimentare TwinPower Turbo pus la punct pentru BMW M4 urcă în ture fără nicio urmă de ezitare până peste pragul celor 7000 rpm (regim maxim: 7600 rpm).

Electronica pentru asistarea stabilităţii este accesibilă din meniul iDrive.

Electronica pentru asistarea stabilităţii este accesibilă din meniul iDrive.

Un alt detaliu comportamental impresionant pentru o mașină de stradă: când suspensia este reglată la maximum în scopul sportivității, înclinările laterale ale caroseriei în orice fel de viraj fie lipsesc, fie devin greu sesizabile. Iar acesta nu ar fi singurul punct de vedere din care BMW M4 se apropie semnificativ de caracterul competițional autentic. Finețea direcției, ergonomia postului de conducere și susținerea laterală pe care o oferă scaunele urmăresc convingător aceeași idee.

Test comparativ: BMW 335i xDrive vs Audi S4 pe circuit și pe zăpadă

Referitor la personalitatea civilă a lui BMW M4, merită menționat portbagajul mare, dar ale cărui posibilități de modulare sunt limitate. BMW M4 are capotă de portbagaj clasică, nu hayon (cum are caroseria Seriei 4 GT), din considerație pentru asigurarea unei rigidități structurale exemplare. Pasagerii de pe locurile din spate dispun de un spațiu generos la picioare, însă distanța dintre banchetă și plafon nu e deosebit de generoasă.

Preocuparea specialiștilor pentru limitarea masei mașinii (1497 kg) și perfecționarea grupului motopropulsor mai aduc și un alt beneficiu în afara sportivității: un consum redus. Cifra oficială referitoare la consumul mediu este de 8,3 l/100 km. Aceasta nu pare neplauzibilă, cel puțin în condițiile unei conduceri liniștite pe drumul public.

ams 12/2014

Capota mai bombată şi gurile de ventilaţie de pe aripi, situate sus, sunt elemente care diferenţiază profilul lui BMW M4 de al celorlalte coupé-uri Seria 4.
Finisarea are o certă amprentă premium, dincolo de tipicul sportiv.
Electronica pentru asistarea stabilităţii este accesibilă din meniul iDrive.

Date tehnice

Articole similare