După electrificarea gamei compacte, Volvo trece la etapa următoare a strategiei sale și electrifică gama de lux: EX90, ES90, EM90. Am testat de-a lungul a 700 km noul EX90 în versiunea de top, Ultra, cu motorizarea de top, Performance, cu două motoare și 517 CP.
Foto: Răzvan Loghin
Pentru unii, IKEA înseamnă ieftin. Dar a nu se confunda ieftinătatea cu simplitatea. Pentru că IKEA înseamnă înainte de toate simplitate, funcționalitate, confort, materiale naturale și grijă pentru mediu. Sunt principii pe care le întâlnim și la Volvo, iar era electrică se potrivește ca o mănușă spiritului suedez al mărcii Volvo: funcționalitate, simplitate, naturalețe, ecologie. Poate nu întâmplător, Volvo este singurul producător premium care a declarat că nu vrea relaxarea normelor stricte de emisii și că își menține planurile de a vinde numai mașini electrice începând cu 2030. Astfel, după gama compactă, EX30, EX40, EC40, și gama de lux, EX90, EM90 și ES90, la prezentarea lui ES90 Volvo a „scăpat“ un teaser al viitorului SUV de clasă medie, EX60, care închide practic cercul gamei electrice. Astăzi însă, ne concentrăm atenția asupra SUV-ului electric de top, EX90, în echiparea de vârf, Ultra, cu motorizarea de top, Performance, cu două motoare și 517 CP.
Un lounge pe roti
Uitându-te la EX90, te gândești că este un XC90 electric. Deși au dimensiuni aproape similare, cele două mașini sunt total diferite. XC90 este construit pe platforma convențională, SPA, în timp ce EX90 utilizează platforma electrică dedicată, SPA2. Cu 5037 mm lungime, 1964 lățime și 1747 înălțime, EX90 este cu 84 mm mai lung, cu 41 mai lat și cu 20 mai scund decât XC90, în timp ce ampatamentul, de 2985 mm, e cu doar 1 mm mai lung. De asemenea, EX90 oferă un volum interior și mai mare: 324 litri cu șapte locuri, 669 cu cinci locuri și 2107 cu scaunele din rândurile doi și trei rabatate (262/640/1816 litri la XC90), plus un frunk pentru cabluri, de 46 de litri, foarte practic.
Scaunele din rândurile doi sunt individuale și culisează înainte/înapoi, ca la cele mai modulabile vanuri de pe vremuri, iar spătarele celor două scaune din rândul al treilea se rabatează electric, dar se și ridică electric, de la butoane aflate în partea dreaptă a portbagajului. Prin rabatarea scaunelor din rândurile al doilea și al treilea se obține o suprafață perfect plană, foarte practică pentru dormit, mai ales că și spațiul este uriaș. Așadar, funcționalitate și modularitate într-o mașină cu șapte locuri în care cele de pe rândul al treilea se rabatează perfect în podea, fără a afecta volumul portbagajului.
Scaunele de pe rândul al treilea sunt full-size, ai suficient loc la cap chiar dacă ești un adult de 1,80 metri și accesul este relativ facil grație scaunelor din extremitățile rândului al doilea, care culisează ușor. Doar spațiul la picioare este ceva mai restrâns, dar se pot împinge scaunele din rândul al doilea, pentru a elibera mai mult loc pe rândul al treilea, unde există atât suporturi pentru doze de băuturi, cât și prize USB-C.
Poziția de condus înaltă e similară cu cea din XC90, iar șoferul și pasagerul din față stau pe scaune mari, excelent profilate, cu reglaje electrice și memorie, încălzite și ventilate (840 de euro, inclusiv pentru spate) și cu tetiere active.
Calitate fără compromis
În anii 1990 și 2000, Volvo era considerat premium, dar cu o treaptă mai jos decât tripleta germană Audi, BMW și Mercedes. Acum însă, dacă comparăm calitatea interioarelor noilor modele electrice de lux, acest lucru nu mai este deloc valabil. În noua eră electrică, ambianța luxoasă e asigurată de materiale sustenabile și ecologice. EX90 vine standard cu o tapițerie de piele ecologică în pachetul Nordico, care nu conține deloc piele naturală, ci doar din materiale reciclate și ulei de pin din pădurile Suediei și Finlandei. Și nici nu arată ca o tapițerie de piele sintetică, fiind mult mai soft la atingere. Alternativa este o superbă tapițerie de lână disponibilă opțional pentru 1200 de euro.
Dincolo de tapițerie, interiorul creează o senzație de premium fără compromis datorită faptului că nu există aproape deloc plastice tari. Chiar și capacul torpedoului acționat electric de pe tableta centrală este acoperit cu un material moale. Pe planșa de bord, succesiunea de materiale din partea superioară în jos e plastic moale, inserție de material textil, inserție de lemn natur mat cu pori deschiși și din nou plastic moale.
La fel, fețele de uși sunt îmbrăcate în materiale moi și aceeași inserție de lemn mat, care este iluminată noaptea din spate și arată spectaculos. Iar buzunarele mari din uși sunt căptușite cu pâslă. Pe tunelul median există un compartiment acoperit sub cotieră, un suport pentru doze de băuturi și un locaș pentru încărcarea wireless a telefonului și cheii digitale. Iar sub tunelul median există un alt compartiment mare, căptușit tot cu pâslă, care nu este prea ușor de accesat, fiind practic pe podea, dar poate fi utilizat pentru depozitarea multor lucruri.
Ergonomie în stil Tesla, dar mai logică
Când vezi ecranul-portret de 14,5 inchi și lipsa oricăror butoane fizice, te gândești că Volvo a copiat Tesla. Dar simplitatea asta nu are nicio legătură cu Tesla, ci cu simplitatea tipic suedeză. Și spre deosebire de Tesla, Volvo nu folosește un display de laptop, ci un ecran de foarte bună calitate, iar organizarea meniurilor este superioară, în ciuda complexității lor.
Filozofia este identică cu cea de la EX30: meniuri clare legate de caroserie (reglaj oglinzi, volan, faruri), de condus (frânare regenerativă, direcție, suspensie), de climatizare (totdeauna accesibil de la baza ecranului, indiferent ce meniu e afișat), de navigație etc. Apropo, ca toate modelele actuale Volvo, EX90 folosește un sistem de operare Android Automotive bazat pe Google, astfel că poți utiliza și instala aplicații Google direct în sistemul multimedia al mașinii, fără să ai nevoie de Android Auto sau Apple CarPlay.
La prima vedere, reglarea oglinzilor sau a volanului din sistemul multimedia pare o chestiune complicată. Dar, ca proprietar, o faci o singură dată. Mai complicat poate fi faptul că tăria suspensiei sau răspunsul direcției se reglează tot de pe tabletă. Dar, datorită meniurilor bine structurate, ajungi repede unde vrei. Mașina de test avea și senzaționalul sistem audio Bowers & Wilkins cu 1610 W, Dolby Atmos și 25 de difuzoare cu grile din oțel inoxidabil și pâlniile realizate dintr-un material special, Continuum (3100 de euro). De asemenea, mașina se poate deschide cu cheie digitală sau telefon și există și un card RFID dacă sunt ceva probleme cu telefonul sau a rămas fără baterie.
Confort și liniște
Ca și XC90, EX90 joacă pe cartea confortului. Cu suspensie frontală cu brațe duble suprapuse și suspensie posterioară multilink, similară cu cea de la XC90, și cu arcuri pneumatice cu două camere la toate roțile și funcție adaptivă (2700 de euro), mașina rulează extrem de confortabil și de liniștit, ca pe un covor de pluș. Motoarele electrice și suspensia sunt atât de silențioase, încât nu se aude nici musca. Rafinamentul este cuvântul de ordine, pentru că nu se aude niciun zgomot mecanic.
Apropo de rafinament, Volvo demonstrează unor rivali cum trebuie să funcționeze tranziția între frânarea regenerativă și cea mecanică. Dozarea pedalei de frână este perfect liniară, exact ca la o mașină clasică, fără nicio diferență de presiune la trecerea de la un tip de frânare la altul. Și nu există grade de recuperare, ci un mod One Pedal, care are și o funcție automată, echivalentă, de fapt, cu un mod adaptiv care se adaptează în funcție de trafic pentru recuperare maximă.
Din meniul multimedia se pot regla suspensia în pozițiile Confort și Ferm și direcția la fel. În Confort, EX90 rulează lin pe autostradă, și nicio denivelare nu se transmite spre scaunele pasagerilor, deși mașina era încălțată cu jantele opționale de 22 de inchi, dar în viraje se înclină, masa mare, de 2787 kg la gol (490 kg mai mult decât XC90), se simte și apare o inerție inevitabilă în succesiunile de viraje. Dacă se trec direcția și suspensia în Ferm, ruliul se reduce semnificativ și direcția se întărește, fără a deveni însă un as al virajelor. Înainte de toate, EX90 este un cruiser care își transportă pasagerii în liniște, confort și siguranță pe distanțe lungi.
Apropo de siguranță, EX90 este cel mai sofisticat și computerizat Volvo construit vreodată, cu opt camere de jur împrejurul mașinii, 12 senzori ultrasonici, cinci radare și un radar LiDAR amplasat pe plafon, deasupra parbrizului, care gestionează toate sistemele de asistență (pachet Pilot Assist, 2400 de euro).
În mod deliberat, puterea motoarelor nu este egală, cel din spate fiind ceva mai puternic (272 CP, față de 245 CP), și de aceea la condus se simte puțin că motorul din spate împinge cu ceva mai multă vigoare. Cei 517 CP și mai ales 910 Nm sunt arhisuficienți, în ciuda masei mari, și în 4,9 secunde, EX90 ajunge la 100 km/h. Dar dezvoltarea puterii nu e niciodată agresivă, ci liniară, iar cuplul este omniprezent. Astfel, modul dezvoltării puterii e în linie cu filozofia de confort a mașinii.
Nu avem măsurătorile de zgomot, dar, cu siguranță, EX90 este una dintre cele mai silențioase mașini cu care am mers în ultimii ani. Volvo promite o autonomie de 615 km, corespunzătoare unui consum de 20,5 kWh, însă în condițiile de iarnă în care am condus mașina, cu temperaturi negative, e imposibil de atins această valoare. Noi am avut un consum de 27 kWh/100 km, care corespunde unei autonomii de 396 km, decentă pentru condițiile climaterice, clasa de putere și gabarit.
106.470 de euro costă minim echiparea Ultra, la care se adaugă 5090 de euro upgrade-ul de putere de la 408 CP la versiunea Performance, de 517 CP. Echiparea standard este deja ultraluxoasă și rămân puține opțiuni de bifat, cum ar fi suspensia pneumatică adaptivă, sistemul Bowers & Wilkins, pachetul de asistență Pilot Assist, tapițeria de lână sau ventilația în scaunele din spate. Și ca acum 20 de ani, când Volvo nu era considerat la același nivel premium precum rivalii germani, prețul este cu minimum 10% mai mic, și chiar mai mult la echipare echivalentă.
SPOTLIGHT PUTERE DE ÎNCĂRCARE
Putere mare de încărcare
Volvo spune că bateria de 111 kWh capacitate brută (107 capacitate netă) se încarcă cu 250 kW la stații de mare putere, în 30 de minute de la 0 la 80%. Și suedezii se țin de cuvânt în privința puterii de încărcare. La singura stație de 400 kW din România, aparținând rețelei Eldrive România, Volvo a încărcat de la 26 la 100% în 42 de minute, pornind cu o putere de 211 kW. De asemenea, media de 109,03 kW a fost foarte bună, și mai mult de jumătate din timpul de încărcare puterea de încărcare a fost de peste 100 kW. De asemenea, după procentul de 80%, EX90 încărca încă cu peste 80 kW, ceea ce este remarcabil. Probabil că, dacă bateria ar fi fost și mai descărcată, sub 20%, puterea de încărcare s-ar fi apropiat de maximul de 250 kW. Dar și așa rezultatul este unul dintre cele mai bune pentru o mașină cu tehnologie de 400 V. După debutul lui ES90, cu tehnologie de 800 V, Volvo a anunțat că EX90 va adopta tehnologia de 800 V.
[/mb_highlights]
Verdict
Spațios, modulabil, funcțional, sigur, confortabil, rafinat, extrem de silențios: noul Volvo EX90 dă ora exactă în segmentul SUV-urilor electrice de lux și impresionează prin calitatea de înalt nivel a interiorului și prin rafinamentul rulării și al sistemului de propulsie, la un preț cu minim 10% mai mic decât ale rivalilor germani.
Plusuri
Sistem de propulsie puternic și rafinat
Calitate materiale de top
Nivel de zgomot foarte redus
Rulare foarte confortabilă
Spațiu uriaș
Modularitate de excepție
Minusuri
Display mic pentru instrumentele de bord
Inerție mare în viraje
Singureni Manor
Ce loc ar fi fost mai potrivit pentru ședința foto cu Volvo EX90 decât domeniul de 800 de hectare de la Singureni Manor, aflat la mai puțin de o oră de condus la sud de București. Pe acest domeniu unde trăiesc în libertate căprioare și cerbi, unde se pot vedea păsări deosebite, precum cocorul-încornorat-african, gâsca-cu-piept-roșu și lebede negre, dar și exemplare deosebite de cai, există trei locuri deosebite.
Paul’s Lodge este un conac luxos, amenajat în stil vânătoresc, cu 14 camere personalizate, cu piscină privată, saune și jacuzzi și care oferă experiență culinară de înaltă clasă, inspirată din aroma pădurii. Domeniul Singureni Manor este înscris în Michelin Guide Hotel. Paul’s Horse este o pensiune fermecătoare și elegantă, cu acces direct la grajduri, care le permite iubitorilor de cai să participe la rutina zilnică de îngrijire a cailor, iar Paul’s Forest e un loc pentru evenimente. De asemenea, oaspeții pot lua masa în restaurantul La Hambar, aprovizionat cu produse din ferma proprie, aflată pe domeniu, unde pot gusta creațiile culinare ale chefului Alexandru Dumitru.















Date tehnice Volvo EX90 Twin Motor Performance
Caroserie
SUV cu 5 locuri. L × l × h: 5037 × 1964 × 1747 mm. Ampatament: 2985 mm. Portbagaj: 324/669/2107 l. Masă proprie: 2787 kg
Tren de rulare
Suspensie față cu brațe duble suprapuse, spate multilink, arcuri pneumatice față/spate. Frâne față/spate cu discuri ventilate. Dimensiuni pneuri față 265/40 R22, spate 295/35 R22
Transmisie
Tracțiune integrală, raport de transmisie fix
Propulsie
Două motoare electrice, față 245 CP/420 Nm, spate 272 CP/490 Nm. Putere maximă totală: 517 CP. Cuplu maxim total: 910 Nm. Capacitate baterie, brută/netă: 111/107 kWh. Încărcare DC/AC 250 kW/11 kW
Performanțe
0–100 km/h 4,9 s
Viteză maximă 180 km/h
Consum mediu (WLTP) 20,7 kWh/100 km
Autonomie (WLTP) 615 km
Preț de bază
Volvo EX90 Ultra Twin Motor Perf. 111.560 euro