Home Știri Vârsta de la care se poate obține permisul de conducere

Vârsta de la care se poate obține permisul de conducere

de

Una dintre condiţiile impuse pentru obţinerea permisului auto este vârstă persoanei în cauza. Acest aspect se are în vedere indiferent de categoria auto – toate categoriile auto sunt prezentate optim pe site-uri precum www.odat.ro – pentru care se doreşte carnet de şofer.

1. Categoria A

În acesta categorie auto sunt incluse:

  • motociclul (motocicletă) atât cel prevăzut cu ataş, cât şi cel fără ataş;
  • vehiculele triciclu – prevăzute cu 3 roţi, două dintre acestea fiind paralele – a căror putere este mai mare de 15kW;Categoria A include următoarele subcategorii:

Subcategoria AM: Pentru această subcategorie se pot înscrie tinerii cu vârstă minimă de 16 ani care îşi doresc să poată conduce mopede cu două sau cu trei roţi, a căror viteză nu este mai mare de 45 km/h. Un ciclomotor dispune de un motor de până la 50 cm3 şi au o putere de cel mult 4kW.

Subcategoria A1: În mod similar primei subcategorii, se pot înscrie tinerii cu vârstă minimă de 16 ani. Obţinerea unui permis pentru această categorie permite tinerilor în cauza să conducă motocicluri echipate cu motoare cu o capacitate maximă de 125 cm3 şi putere de cel mult 11 kW şi/sau tricicluri a căror putere maximă este de cel mult 15 kW.

Subcategoria A2: Pentru această subcategorie se pot înscrie tinerii cu vârstă minimă de cel puţin 18 ani. În urmă obţinerii permisului, vor putea conduce motocicluri a căror putere nu este mai mare de 35 kW. De asemenea, legea permite un raport de putere/greutate care să nu depăşească 0,2 kW/kg.

2. Categoria B

Obţinerea unui permis de conducere categoria B asigura persoanei în cauza dreptul de a conduce un autovehicul cu cel mult 8 + 1 locuri şi o masă de cel mult 3.500 kg. Această categorie priveşte ansamblurile formate după cum urmează:

  • vehicul trăgător din categoria B plus o remorcă (cu masă totală autorizată de cel mult 750 kg);
  • vehicul trăgător din categoria B şi o remorcă (cu masă ce nu o depăşeşte pe cea a autovehiculului trăgător, dar este mai mare de 750 kg; greutatea totală maximă autorizată a vehiculului trăgător şi remorcii nu trece de 3500 kg).

Persoanele care îşi doresc permis auto pentru această categorie trebuie să se pregătească completând chestionare auto online. Vârstă minimă pentru permis categoria B este 18 ani. Pe de altă parte şi această categorie include o subcategorie: B1 – destinată cuadriciclurilor motorizate care pot fi conduse de persoane care au împlinit 16 ani.

3. Categoria BE

Permisul pentru categoria BE poate fi obţinut la cel puţin 18 ani. Categoria priveşte grupul de vehicule cu masă nu mai mare de 4250 kg, format din vehicul trăgător din categoria B şi o remorcă. Bineînţeles că în timpul obţinerii permisului trebuie să se completeze chestionare auto.

4. Categoria C

Obţinerea unui permis de conducere categoria C asigura persoanei în cauza dreptul de a conduce un autovehicul cu cel mult 8 + 1 locuri şi o masă de cel mult 3.500 kg şi/sau un ansamblu format dintr-un vehicul trăgător din categoria C şi o remorcă cu masă totală mai mică de 750 kg.

Categoria C include două subcategorii:

C1: priveşte alte vehicule decât cele incluse în subcategoria D1 sau categoria D, adică, cu cel mult 8 + 1 locuri şi MTMA mai mare de 3.500 kg – 7500 kg sau ansamblu format din autovehicul trăgător din subcategoria C1 şi o remorcă cu MTMA ce nu depăşeşte 750 kg.

C1E – priveşte ansamblul de vehicule format din vehicul trăgător din subcategoria C1 şi o remorcă cu MTMA mai mare de 750 kg. La întreg ansamblul, MTMA nu trebuie să depăşească 12 000 kg, iar MTMA pe care o are remorcă nu trebuie să fie mai mare decât MTMA vehiculul trăgător.

De permis auto pentru categoria C pot beneficia doar persoanele a căror vârstă minimă este de 21 ani.

5. Categoria CE

Această categorie priveşte ansamblul de vehicule format din vehicul trăgător din categoria C şi o remorcă cu MTMA mai mare de 750 kg. Similar categoriei menţionate anterior, de permis auto pentru categoria CE pot beneficia doar persoanele a căror vârstă minimă este de 21 ani.

6. Categoria D

Această categorie auto priveşte transportul de persoane în vehicule dedicate acestui tip de activitate cu un număr de locuri mai mare de 8, plus locul şoferului. De asemenea, categoria auto priveşte un ansamblu de vehicule format din vehicul trăgător din categoria D şi o remorcă cu MTMA sub sau egală cu 750 kg.

Categoria D include două subcategorii:

D1 – priveşte autovehicule transporta persoane, cu 9 – 16 locuri, plus locul şoferului, cu o lungime de cel mult 8 metri, dar şi un ansamblu format din autovehicul trăgător din subcategoria D1 şi o remorcă cu MTMA mai mică sau egală cu 750 kg.

D1E – priveşte un ansamblu de vehicule cu MTMA mai mică de 12000 kg, format dintr-un vehicul trăgător din subcategoria D1 şi o remorcă cu MTMA mai mare de 750 kg, însă nu mai mare şi decât MTMA vehicul trăgător.

Persoană căreia i se permite să obţină permis pentru categoria D trebuie să aibă vârstă minimă de 24 de ani.

7. Categoria DE

Această categorie pentru permis auto le este necesară persoanelor care conduc un ansamblu de vehicule format din vehicul trăgător din categoria D şi remorcă cu MTMA mai mare de 750 kg. Permisul auto pentru categoria D poate fi obţinut de persoane a căror vârstă minimă este de 24 de ani.

După promovarea examenului auto şi obţinerea permisului rămân o serie de probleme de rezolvat, pentru că, bineînţeles, toţi cei care l-au obţinut, indiferent de categorie, doresc să îl şi utilizeze. Pentru categoria B, spre exemplu, o problema ar putea fi lipsa unei maşini proprietate personală, însă se poate găsi o soluţie de moment: închirierea unei maşini de la o firma care oferă astfel de servicii, dar despre acest subiect, blogul BlogEvent oferă informaţii mai mult decât interesante.

 

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.