Motorsport Știri Video

(Video) De la mini la hypercar: Audi A1 Sportback împarte scena cu Toyota GR Super Sport Concept

Știm că japonezii de la Toyota Gazoo Racing au mai prezentat odată modelul GR Super Sport Concept, însă în cadrul weekend-ului de curse de la Le Mans ei au oficializat vestea transformării acestui prototip într-un model de serie din categoria hypercar.

Așadar mai bine revenim la noutatea absolută – Audi a prezentat o generație complet nouă a celui mai mic model al său, în mod corespunzător denumit A1, deocamdată în versiunea hatchback cu cinci uși – Sportback. Ne aflăm abia la a doua încercare pentru A1, însă Audi pare deja expert în crearea unui adorabil „companion pentru un mod de viață urban” – iar dimensiunile cu siguranță îl recomandă: 4,03 metri lungime, 1,74 metri lățime și 1,4 metri înălțime. Stilul casei este ușor de recunoscut, iar noul A1 nu se îndepărtează de prima generație – deci rămâne pericolul de a fi considerat un simplu facelift, chiar dacă împrumută elemente de la conceptele premergătoare Ur-Quattro și Sport Quattro.Este în schimb cât se poate de dinamic pentru această clasă, cu opțiune de plafon negru, numeroase unghiuri ascuțite și pachetul opțional S Line gata de acțiune cu elemente speciale: prize de aer mai pronunțate, o zonă de ventilație între capotă și grila radiatorului sau o aripă deportantă de dimensiuni pronunțate în spate. Jantele sunt și ele pe măsură – 15 și 16 inch pentru versiunile standard, 17 inch pentru S Line, însă poate mai important pentru utilizatori va fi spațiul sporit din portbagaj, cu 65 de litri mai mare și o capacitate variabilă între 335 și 1090 litri. A1 Sportback este motivat de o varietate de propulsoare TFSI – de bază este un trei cilindri de un litru, iar vârful de gamă ajunge la 2 litri și 200 CP, toate având parte de supraalimentare, injecție directă și filtru de particule, precum și de transmisii manuale, S tronic cu dublu ambreiaj și șapte trepte sau automată standard cu șase rapoarte.


Și mai interesant este faptul că A1 Sportback este de fapt un tur de forță tehnologic pentru marca din Ingolstadt. Digitalizarea începe din cockpit, unde șoferul are parte încă de la început de instrumente de bord complet digitale cu display de înaltă rezoluție de 10,25 inch, Audi virtual cockpit fiind oferit opțional – în timp ce sistemul de infotainment merge pe principiul conectării totale și a actualizărilor instantanee. Exceptând versiunea de bază, care are parte de un simplu MMI radio, restul versiunilor se bazează pe versiuni cu display touchscreen de 8,8 sau 10,1 inch – sistemul fiind practic o preluare de la fratele cu mult mai mare A8. Serviciile Audi Connect sunt prezente împreună cu conexiunea de date, oferind astfel acces la diverse aplicații – Twitter, Google Earth, Google Street View, Apple CarPlay / Android Auto, iar conexiunea LTE poate fi oricând îmbunătățită cu Audi phone box, care include și încărcare wireless pe standardul Qi. Nu în ultimul rând, A1 are parte de numeroase sisteme de asistență – inclusiv semi-autonome, majoritatea bazate nu doar pe seturile clasice de senzori, ci mai ales pe camere și sisteme radar.


Să nu uităm totuși de japonezii de la Toyota, a căror divizie de motorsport (și nu numai) a anunțat în cadrul competiției de 24 de ore de la Le Mans planurile sale de a se întoarce pe teritoriul hypercar-urilor cu o versiune de producție a modelului GR Super Sport Concept. În caz că ați uitat, acest prototip este un sportiv pur sânge, direct inspirat de eforturile (anul acesta încununate de succes) din competițiile FIA WEC (World Endurance Championship) – deci un pic diferit de Red Bull Aston Martin Valkyrie sau Mercedes-AMG Project One, care au legături directe cu lumea F1. GR Super Sport Concept este hibrid, având parte de un biturbo V6 de 2,4 litri amplasat central și de sistemul derivat direct din competițiile motorsport Toyota Hybrid System-Racing pentru a produce nu mai puțin de 986 CP.

Aurel Niculescu

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

PUBLICITATE

ABONAMENTE

PUBLICITATE

NEWSLETTERAUTODNA

PUBLICITATE