Știri Video

(Video) Europa are E-Pace, Sandero Urban Stepway, Blue dCi Duster și Navara AT32

Astăzi am decis să împărțim noutățile în două categorii – de pe Bătrânul Continent și din afara acestuia, iar din mândrie ne vom ocupa desigur de ce se mai întâmplă prin Europa întâi.

Mergem în Marea Britanie pentru a face cunoștință cu primul „update” pentru seria Jaguar E-Pace, cel mai mic reprezentant SUV din gama constructorului britanic având parte de primele îmbunătățiri – noutățile majore sunt reprezentate de disponibilitatea suspensiei adaptive, a tehnologiei AI (artificial intelligence) și a unui nou propulsor pe benzină de 200 CP.Adaptive Dynamics este numele suspensiei adaptive pregătită de Jaguar pentru E-Pace, capabilă să monitorizeze mișcările automobilului la fiecare 2 milisecunde, forța de amortizare fiind apoi recalculată și ajustată la fiecare 10 milisecunde. Cu noua tehnologie AI Smart Settings, Jaguar implementează teoria „self-learning” și la bordul lui E-Pace după debutul inițial pe electricul I-Pace, menită să anticipeze nevoile șoferului pentru a-i face viața mai ușoară. Nu în ultimul rând, pentru prima oară propulsorul Ingenium de 2 litri turbo pe benzină de 200 CP devine disponibil și pentru cel mai mic SUV, atingând 100 km/h în 8,2 secunde cu un consum mediu identic, de 8,2 litri/100 km.Rămânem în Anglia, mai precis în Cornwall, unde Nissan a decis să sprijine inițiativa celor de la Beach Guardian – fondat de o studentă a biologiei marine și tatăl ei – oferindu-le noul Navara Off-Roader AT32, model care poate ajunge oriunde, chiar și în cele mai dificile condiții. Inițiativa are loc cu ocazia World Oceans Day 2018 (vineri, 8 iunie) și este menită să îi ajute pe cei care au devenit rapid eroii comunității lor și un exemplu demn de urmat – ei strâng reziduurile rămase sau ajunse pe plajele locale. Ca idee, conform UN Environment, peste opt milioane de tone de plastic ajung în oceane în fiecare an, cu consecințe devastatoare pentru economie, viața marină, dar și activitățile de crescut/pescuit și turism.


La final, să vorbim puțin despre Dacia, marcă autohtonă care anul acesta împlinește 50 de ani de existență – și al cărei destin este în mod invariabil legat de părintele Renault și țara sa de origine. De altfel, de ceva vreme încoace brand-ul românesc a fost „adoptat” în Franța ca unul de-al lor, drept pentru care nu trebuie să ne mirăm că anumite noutăți ajung întâi în hexagon… și abia apoi la noi. Spre exemplu noua serie limitată Sandero Urban Stepway, disponibilă de ieri în Franța în combinație cu propulsorul SCe 75 de la €10.500 (inclusiv TVA). Dacia a gândit noul model drept cel mai accesibil mod de a beneficia de valențele Stepway pe Sandero – Urban fiind cu peste 2000 de euro mai ieftin decât versiunea următoare, o idee care probabil ar prinde rapid și la noi în România.


La mai puțin de un an de la lansarea pe piață, a doua generație Dacia Duster aduce cu sine și prima noutate majoră – tot în Franța – constructorul de la Mioveni oferind pentru prima oară motorizări noi pe SUV-ul subcompact. În hexagon Duster devine disponibil de azi, 7 iunie, pornind de la €14.350, inclusiv TVA, cu noua familie de propulsoare diesel Blue dCi 95 și 115. O nouă generație a consacratelor propulsoare dCi, Blue dCi aduc cele mai noi tehnologii de reducere a emisiilor, performanțe crescute și un consum optimizat. Avem astfel sistem SCR „selective catalytic reduction”, un nou schimbător aer-apă, o nouă presiune de injecție și un amănunt care s-ar putea dovedi crucial în curând, noi rapoarte ale transmisiilor (să ne aducem aminte de criticile constante aduse cutiilor de viteze etajate „din scurt”).


În cifre, noua generație dCi 95 și 115 înseamnă un plus de câte 5 CP pentru fiecare, precum și 30 Nm la versiunea de bază de 95 CP, în timp ce ambele sunt acum cu aproximativ o secundă mai rapide în timpul sprintului la 100 km/h. Conform companiei, consumul de combustibil este de 4,4 litri / 100 km și emisiile sunt situate la 115g CO2, datele fiind conforme cu standardul NEDC BT. În plus, compania promite că după lansarea pe Duster 4×2, noile Blue dCi vor ajunge pe cuprinsul întregii game a constructorului în săptămânile ce urmează.

PUBLICITATE

ABONAMENTE

PUBLICITATE

NEWSLETTERAUTODNA

PUBLICITATE