Știri Video

(Video) EV la extrem: Kia are mhd și Tesla Model X se plimbă cu Qantas

Astăzi este foarte ușor să cazi în patima extremelor, însă uneori această „deviere” de la normal este foarte pozitivă. Spre exemplu atunci când Kia anunță implementarea noului sistem „Eco Dynamics+” – mild hybrid de 48V iar compania aeriană Qantas pune un Tesla Model X la treabă… tractând un Boeing 787-9 Dreamliner.

Constructorul coreean a anunțat recent apropiata introducere a primului său sistem de propulsie mild-hybrid diesel de 48V în a doua jumătate a anului, „EcoDynamics+” fiind gândit pentru a reduce emisiile CO2 prin suplimentarea puterii motorului clasic cu ajutorul electricității oferite de o baterie adițională de 48V. În plus, rularea cu motorul termic oprit va deveni posibilă datorită unei unități Mild-Hybrid Starter-Generator. Dimensiunile compacte ale componentelor fac posibilă integrarea tehnologiei în arhitecturile existente ale autovehiculelor și sistemelor de propulsie fără a afecta caracterul practic sau versiunile de echipare, iar Kia Sportage va fi primul model care va oferi noul sistem de propulsie EcoDynamics+ mild-hybrid diesel, urmat apoi de a treia generație Kia Ceed începând de anul viitor.

Sistemul de propulsie mild-hybrid de 48V este prima tehnologie care va fi lansată ca parte a strategiei extinse de electrificare a modelelor Kia, urmând să fie cuplat cu tehnologia activă de control a emisiilor – SCR – Selective Catalytic Reduction – ce ajută la reducerea emisiilor CO2 cu până la 4% conform WLTP – Worldwide harmonized Light vehicles Test Procedure. La baza tehnologiei se află o baterie lithium-ion compactă de 0.46 kWh și 48-volți și un nou generator de pornire mild-hybrid – Mild-Hybrid Starter-Generator (MHSG), urmând să ofere un plus de putere electrică de până la 10 kW.

Cifre absolut minuscule dacă le comparăm cu oferta celor de la Qantas – avionul Boeing 787-9 Dreamliner tractat de SUV-ul complet electric al celor de la Tesla, Model X, cântărind (fără combustibil la bord) nu mai puțin de 113 tone. „Puțin” peste capacitatea sa maximă de tractare, însă Model X a reușit totuși să stabilească un nou record în categoria EV, după un parcurs de 300 de metri – probabil ajutat de cuplul instant de 660 Nm (măsurat în sistemul standard, Tesla ne oferă însă un secret – la roată este vorba despre nu mai puțin de 9500 Nm).

PUBLICITATE

ABONAMENTE

PUBLICITATE

NEWSLETTERAUTODNA

PUBLICITATE