Știri Video

(Video) Kia renunță la apostrof pentru a ajunge la timp cu noul Ceed la Geneva

Constructorul sud-coreean a concurat cu destul succes în clasa compactă europeană încă din 2006 când apărea prima generație cee’d, însă de acum, odată cu apariția celei de-a treia reîncarnări a sosit și momentul maturizării.

Kia a oferit publicului larg primele informații și poze oficiale cu noul Ceed înaintea prezentării de la Salonul Auto de la Geneva de la începutul lunii viitoare, reamintind tuturor că avem de-a face cu un model desenat, dezvoltat, proiectat și construit în Europa – conform mărcii de acum numele compactei este un acronim pentru sintagma „Community of Europe, with European Design”. Dezvoltat la Frankfurt în centrul local al companiei, noul Ceed va fi produs ca de obicei la Žilina, în Slovacia – alături de modelele Venga și Sportage. Primul care va intra în producție va fi hatchback-ul în cinci uși, din Mai – iar Kia promite că la Geneva vom vedea și un al doilea tip de caroserie pentru Ceed, păstrat deocamdată surpriză.


Din punctul de vedere al designului noul Ceed face cam același lucru ca și numele – este același și totuși diferit. Designul a evoluat suficient de mult pentru a nu fi considerat un simplu facelift, însă fanii celei de-a doua generații nu vor considera noua creație o desprindere totală. În plus, Kia are grijă să integreze noul Ceed în gama sa – cu ajutorul grilei „Tiger nose” dar și a utilizării standard pe toată gama a luminilor de zi tip „cub de gheață” (ele sunt de acum integrate în blocurile optice principale). Stilul este mai puțin aventuros decât în trecut, însă are parte în continuare de elemente distinctive – precum noua semnătură luminoasă a stopurilor. La interior Kia adoptă direct stilul practicat de alte modele din gamă, însă conform companiei crește mult la capitolul ergonomie și calitate.


Sistemul de infotainment are parte de ecrane de 5, 7 sau 8 inch – ultimul cu navigație – dar și de un sistem audio performant de la JBL Premium, cu tehnologia Clari-Fi, dar și de integrare cu dispozitivele smartphone. Clienții grijulii cu mediul înconjurător – sau cu propriul portofel – pot opta pentru Eco Pack, oferit opțional, ce include un sistem activ Air Flap, protecții pe sub caroserie, o suspensie mai joasă, precum și pneuri cu rezistență redusă la înaintare. În plus, printre numeroasele sisteme de siguranță și asistență la condus Kia include pentru prima oară în Europa și tehnologii de automatizare conform cu „Level 2” SAE, Lane Following Assist și Smart Cruise Control cu funcție Stop & Go, ce permit menținerea în siguranță a benzii de rulare până la viteza de 130 km/h, preluând controlul asupra accelerației, frânelor și volanului în condiții de trafic intens.


Gama inițială de motorizări pentru Ceed va include în secțiune benzină motorizarea de bază 1.4 MPI de 100 CP, dar și două propulsoare turbo. Este vorba despre o versiune actualizată a popularului 1.0 T-GDi ce acum dezvoltă 120 CP dar și de o nouă apariție. Astfel, în locul mai vechiului 1.6 GDI, de acum Kia va oferi un nou 1.4 T-GDi din gama Kappa, dotat cu 140 CP. Piesa de rezistență o reprezintă însă noul diesel „U3” 1.6 CRDi, dezvoltat pentru a corespunde dincolo de exigențele celui mai nou standard de emisii (Euro 6d TEMP) și echipat cu tehnologia activă de control a emisiilor Selective Catalytic Reduction (SCR). El va fi oferit în două variante de putere – 115 și 136 CP, cu până la 280 Nm cuplu maxim, iar noile motorizări (1.4 T-GDi și 1.6 CRDi) vor putea fi combinate și cu transmisia automată cu dublu-ambreiaj și șapte rapoarte.