Știri Video

(Video) Mini sau mega SUV: e-2008, GX sau G-Klasse

(Video) Mini sau mega SUV: e-2008, GX sau G-Klasse

Toamna se numără bobocii, vara SUV-urile: Peugeot vine cu 2008 / e-2008, Lexus este foarte luxos și mare cu GX facelift, în timp ce Mercedes-Benz are o dublă G-aniversare.

La Geneva, în primăvară, Peugeot a debutat noua generație 208 și opțiunea electrică e-208. Cât se poate de logic, la doar câteva luni distanță, avem parte și de versiunile crossover, care mai adaugă un „0” la nume și câțiva cm în mai toate direcțiile. Spre deosebire de modelul de clasă mică, care are numeroși înaintași iluștri, 2008 se află abia la a doua sa generație – în timp ce e-2008 este mai proaspăt decât o floare de primăvară. Indiferent de motorizare, noul 2008 este cu mult mai îndrăzneț din punct de vedere stilistic, fiind o combinație între noul design inaugurat de marele 508 și moștenirea oferită de frații mai mari – 3008 și 5008.Partea frontală, inspirată de 508, este foarte apropiată de ceea ce oferă micul 208 – cu proporțiile adaptate la dimensiunile sporite, lungimea crescând față de modelul anterior cu nu mai puțin de 14 cm (la 4,3 metri). Și ampatamentul este mai generos acum, măsurând 2,6 metri (față de 2,53) – mulțumită adoptării noii platforme modulare CMP. Desigur, un plus se înregistrează și la nivelul spațiului cargo, acum în valoare de 434 litri (de la 338 litri). Oricine a studiat noul 208 va regăsi în principiu aceleași coordonate și în cockpit-ul lui 2008 / e-2008.Șoferul are parte de noul Peugeot i-Cockpit 3D: display-ul central are până la 10 inch în diagonală, instrumentarul de bord este digital și el, iar inovația din clasă este reprezentată de sistemul cu proiecții 3D. Acestea arată precum „hologramele”, sunt dinamice și animate, fiind livrate mai aproape sau mai departe în funcție de importanță și gradul de urgență. 2008 și e-2008 au parte, desigur, de numeroase funcții connected și de asistență – inclusiv sistemul semi-autonom Drive Assist plus. Cele patru niveluri de echipare (Active, Allure, GT Line și GT) sunt disponibile cu propulsie termică sau electrică, iar micul crossover în continuare nu are opțiunea 4×4, ci doar a echipării cu sistemul opțional „Grip Control”.Sub capotă, gama clasică de propulsoare este omniprezentă – PureTech în trei cilindri, de 1,2 litri pe benzină, cu opțiuni de 100, 130 sau 155 CP. Gama diesel este reprezentată de 1.5-ul în patru cilindri BlueHDI de 100 sau 130 CP. Transmisiile sunt cu șase trepte manuală sau noua EAT8, automată cu opt rapoarte. e-2008 se înrudește îndeaproape cu e-208, dar și cu DS 3 Crossback E-Tense, de unde împrumută motorul electric de 100 kW/136 CP și 260 Nm, care primește energie de la acumulatorii de 50 kWh. Autonomia este de până la 312 km, iar cea mai rapidă încărcare – DC de 100 kW – ridică nivelul la 80% în jumătate de oră.


Lexus joacă într-o categorie diferită de „greutate” la capitolul SUV, fiind inițiatorul ideii de grilă supradimensionată cu mult înainte ca BMW să demareze trendul cu X7. Faceliftul aplicat modelului GX este cât se poate de elocvent – al doilea facelift, de fapt, conferit celei de-a doua generații. Bunătățile opționale includ un Sport Design Package sau posibilitatea creșterii capacităților de trecere cu ajutorul unui Off-Road Package – devenind astfel un fel de „tanc” de lux pentru orice tip de teren.Mercedes-Benz sărbătorește anul acesta nu mai puțin de patru decenii de existență pentru cel mai pur și dur SUV al său – Clasa G. În plus, dacă reducem cifra la jumătate, germanii ne oferă și aniversarea de 20 de ani de la apariția primului G de la AMG. Pentru a celebra dubla sărbătoare, compania a decis introducerea, pentru piața europeană, a unei noi ediții speciale: „Stronger Than Time”. Aceasta este disponibilă pentru versiunile G400d, G500 și AMG G63.

Aurel Niculescu

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

PUBLICITATE

ABONAMENTE

PUBLICITATE

NEWSLETTERAUTODNA

PUBLICITATE