Știri Video

(Video) Mobilitate, siguranță, eco și AV – industria auto se dezlănțuie

FCA intră în parteneriat pe zona mobilității „smart” cu Atlantia, BMW are aplicație combinată de car sharing și ride-ahiling prin ReachNow, Daimler și Bosch merg pentru experiențe autonome în California, Nissan are noutăți din zona Leaf, iar Ford și Volvo sunt cât se poate de siguri.

Fiat Chrysler Automobiles a semnat – în Europa – un memorandum (MoU – memorandum of understanding) cu Atlantia pentru a pune bazele unui parteneriat tehnic și comercial în domeniul serviciilor de mobilitate inteligente. Proiectul va include inițial dotarea anumitor modele din gama Jeep (întâi în Italia, apoi pe alte piețe europene), deja echipate cu capabilități connected, cu noi aplicații de mobilitate de la Telepass – lider în zona serviciilor de plată la distanță în regiune.


BMW – mai bine spus divizia de servicii de mobilitate a grupului din SUA, ReachNow, a decis că este timpul pentru o mai bună coordonare a serviciilor de mobilitate și vor lansa prima aplicație menită să aducă la un loc experiențele de tip car-sharing şi ride-hailing. Noile servicii sunt disponibile în aplicația ReachNow revizuită, oferind posibilitatea utilizatorilor de a alege cu uşurinţă între a conduce chiar ei, să fie pasageri imediat sau să programeze o preluare ulterioară.


Daimler, împreună cu partenerul german Bosch, au treabă tot în America – mai precis în California, acolo unde au decis să testeze prima lor flotă de modele complet automatizate (SAE Level 4/5) din a doua jumătate a anului viitor. Proiectul pilot va integra servicii de ar sharing (car2go), ride-hailing (mytaxi) dar și platforme multi-modale (moovel) – tehnologie de la Nvidia pentru algoritmii AI (Artificial Intelligence) și va porni la drum cu un serviciu de tip „shuttle” automat pe câteva rute special selectate într-un oraș din zona San Francisco Bay din Silicon Valley.


Ne întoarcem în Europa, însă nu înainte de o escală în Japonia – acolo unde Nissan a decis să-și facă fericiți fanii eco-mobilității cu tentă sportivă: constructorul a anunțat disponibilitatea, de la sfârșitul lunii, a noii versiuni Nismo pentru a doua generație a modelului complet electric Leaf. Pe Bătrânul Continent, japonezii au în schimb parte de statistici excelente – compania a reușit să devanseze „sora” de concern Renault Zoe pentru titlul de cel mai bine vândut model electric după prima jumătate a anului, cu peste 18.000 unități în intervalul ianuarie – iunie.Ford și Volvo – separat – se gândesc în schimb la siguranța consumatorilor: noua generație Focus, dar și primul SUV al casei suedeze din seria 40, XC40, fiind testate de Euro NCAP cu rezultate pozitive. Nu trebuie să uităm că procedurile organismului independent se înăspresc periodic, astfel încât Focus și XC40 sunt printre primele modele din lume care primesc rating-ul maxim de cinci stele conform noilor standarde, devenite mai stringente și care pun accent inclusiv pe tehnologiile active, nu doar cele pasive (spre exemplu detecție a cicliștilor cu frânare automată sau sisteme de urgență de păstrare a benzii).

Aurel Niculescu

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

PUBLICITATE

ABONAMENTE

PUBLICITATE

NEWSLETTERAUTODNA

PUBLICITATE