Motorsport Știri Video

(Video) Motorsport mania – siguranță marca Porsche în WEC, exuberanță electrică a la Audi în Formula E

După ce Mercedes-AMG a prezentat cel mai rapid și puternic Safety Car oficial din lumea Formulei 1, a sosit rândul celor de la Porsche să se „laude” cu o apariție în fruntea plutonului – în timp ce Audi se ocupă de transpunerea realității virtuale în… realitatea Formulei E.

Pentru FIA WEC – World Endurance Championship, până în anul 2020 îndatoririle oficiale de Safety Car vor fi îndeplinite cu ajutorul celor de la Porsche, care au desemnat modelul 911 Turbo drept protagonist al momentelor când participanții (inclusiv cei din faimoasa cursă de la Le Mans) trebuie „temperați”. Iar producătorul este dornic să păstreze totul standard – sau măcar pe aproape, deoarece este nevoie totuși de elemente precum ansamblul de lumini, echipamentul radio sau de siguranță – pentru a fi siguri că 911-le va fi recunoscut cu ușurință de fani. Dacă totuși nu vă surâde prea mult ideea unui Safety Car, Porsche ne propune să aruncăm o privire mai în amănunt asupra noului concept electric Mission E Cross Turismo – propus și el pentru producția de serie undeva la începutul următoarei decade.În schimb Audi este chiar mai extravagant – deoarece începând cu etapa de Formula E din acest weekend, desfășurată la Roma pe 14 aprilie, câțiva norocoși vor avea ocazia pe parcursul sezonului să experimenteze senzațiile parcurgerii unui circuit stradal din competiția electrică. Și nu o vor face într-un monopost Formula E, ci în ceva poate mai bun (ținând cont de faptul că puțini ar fi în stare să obțină totul de la un astfel de monopost, fără o pregătire exhaustivă). Aceasta deoarece Audi a prezentat conceptul E-Tron Vision Gran Turismo, un studiu pregătit inițial pentru o apariție virtuală în clasica serie Gran Turismo Sport disponibil pe PlayStation 4.


Atâta doar că producătorul german a luat decizia de a-l transforma într-un prototip real – dezvoltat pe parcursul a doar 11 luni, pregătit pentru a servi drept stindard al eforturilor de electrificare la Audi pe parcursul weekend-urilor europene de Formula E. Iar promisiunile mărcii din Ingolstadt sunt de-a dreptul exuberante, deoarece E-Tron Vision Gran Turismo are parte de 815 CP și o accelerație de la zero la 100 km/h în doar 2,5 secunde. Totul este posibil datorită efortului exemplar depus de ingineri – trei motoare electrice (unul pe puntea față, două pentru roțile spate) dezvoltă fiecare peste 270 CP și asigură tracțiunea integrală, iar greutatea de 1450 kg este distribuită uniform, 50:50 pe ambele punți.

Aurel Niculescu

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta