Știri Video

(Video) Overlanding în SUA, ST și BMW în EU [update]

(Video) Overlanding în SUA, ST și BMW în EU

Overlanding – o aventură cu mijloace independente, către o destinație îndepărtată. Pasionații de escapade 4×4 știu foarte bine câte posibilități de overlanding există în America. La fel și producătorii auto. Pe Bătrânul Continent, Ford ne propune Focus ST Wagon, iar BMW ne dezvăluie puțin câte puțin noul Seria 1, dar și strategia sa pentru mobilitatea electrică.

Update – Rivian a devenit primul producător de autovehicule complet electrice prezent la evenimentul de overlanding, cu pickup-ul R1T. Acesta este gata de aventuri, fiind dotat cu toate cele necesare: cort în benă pentru doi, dar mai ales o chicinetă glisantă, ascunsă în tunelul dintre benă și cabina pasagerilor – accesoriile fiind alimentate, desigur, de la acumulatorii de la bord.


Maia mult chiar, americanii au parte zilele acestea inclusiv de Overland Expo West 2019, eveniment desfășurat în orașul Flagstaff din Arizona, acolo unde Honda a sosit cu propriile idei de overlanding pentru modelele Passport și Ridgeline. Jsport Performance Accessories se ocupă de transformarea lor în modele destinate pustietăților: Passport Adventure Lifestyle Project are de toate, de la suspensie înălțată și jante de 18 inch cu pneuri Nitto RidgeGrappler la cort tip pop-up pe acoperiș. Ridgeline Adventure Lifestyle Project este și el la fel de dotat, inclusiv cu un generator Honda EU2200i.Nici Nissan nu lipsește de la Overland Expo West, iar doritorii de overlanding vor avea parte de un veritabil „dinozaur” pregătit pentru orice. Aceasta deoarece modelul american Frontier a uitat să treacă – spre deosebire de europeanul Navara – la generația D23. Astfel, clienții americani se pot bucura de un model aproape „clasic”, Frontier fiind lansat în 2004. Însă Nissan Destination Frontier se ține bine, fiind dotat cu tot ce este nevoie pentru aventurile în sălbăticie, după conversia pornită de la versiunea Crew Cab SV 4×4 Midnight Edition.


Tot Nissan mai are un exemplar unicat – însă de această dată Ultimate Parks Titan este dedicat unei cauze bune: vehiculul va fi donat de producătorul japonez către National Park Foundation, serviciul său fiind dedicat zonei Grand Canyon Conservancy. Astfel, Marele Canion va avea parte de un mic ajutor albastru, un Titan XD Crew Cab care va ajuta la menținerea infrastructurii din minunatul parc natural. În plus, va fi de ajutor și pentru cei mai mici exploratori – devenind vehicul de suport pentru programul de tineret Grand Canyon Conservancy Canyon Field School.


Ford a prezentat primele imagini și informații oficiale cu noul Focus ST cu caroserie station wagon. Constructorul vrea să îmbine utilul cu plăcutul – însă, conform fanilor, ar fi trebuit să fie mai atent la design în primul rând. Oricum, datele tehnice sunt cele mai interesante – Ford Performance îi oferă break-ului EcoBoost-ul de 2,3 litri cu 280 CP (transmisie manuală cu 6 sau automată cu 7 rapoarte) sau un EcoBlue diesel de 2 litri și 190 CP.


Grupul BMW este decis să își lărgească rapid orizonturile mobilității electrice, anunțând cinci modele de serie pe baterii pentru următorii doi ani. Anul acesta va debuta producția Mini-ului electric la Oxford, în Anglia. În 2020 urmează iX3, primul BMW clasic complet electric, construit la Shenyang (China). Pentru 2021 sunt programate modelele iNext (Dingolfing) și i4 (Munchen). Flota actuală de modele plug in include variante pentru Seria 3, Seria 7, X5, noul X3 și X1 cu facelift, cel din urmă dedicat strict pieței din China.Pe Facebook, constructorul bavarez a demarat operațiunile de „curățare” a camuflajului de pe noua generație BMW Seria 1. Astfel, un prototip de pre-producție este efectiv „decojit” de straturile de camuflaj – putem deja observa farurile și stopurile ce au primit un tratament high-tech. La interior am putut prinde de veste noutatea din zona instrumentarului de bord – acum complet digital.

Aurel Niculescu

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

PUBLICITATE

ABONAMENTE

PUBLICITATE

NEWSLETTERAUTODNA

PUBLICITATE