Știri Tehnologie Video

(Video) PHEV & EV în familie: Grandland X Hybrid4 & 19_19 Concept

(Video) PHEV & EV în familie: Grandland X Hybrid4 & 19_19 Concept

Opel împrumută de la părintele PSA tehnologia plug in hybrid „Hybrid4” pentru crossover-ul Grandland X, aducând astfel și tracțiunea integrală. În schimb, Citroën este preocupat să ne arate viitorul cu o privire tematică în trecut, datorită conceptului 19_19. Iar McLaren sărbătorește al 20.000 exemplar produs la MPC, un 600LT.

Sintagma „Hybrid4” este o trimitere cât se poate de directă la concernul PSA – anul trecut Peugeot a lansat, la rândul său noile 3008 Hybrid4 și 508 Hybrid – și în același timp reprezintă manifestul electrificării mărcii germane. Opel promite o electrificare a întregii game până în 2024, iar totul începe chiar cu primul model al casei cu sistem de propulsie plug in hybrid – noul Grandland X Hybrid4. Marca din Rüsselsheim a preluat ce este mai bun – SUV-ul compact are sub capotă un propulsor pe benzină de 1,6 litri, cu patru cilindri și turbo, care livrează 200 CP.Acesta este asistat de o pereche de motoare electrice de câte 109 CP, cel din față fiind cuplat cu transmisia automată cu opt rapoarte iar cel din spate integrat în ax pentru a permite distribuția puterii în format AWD, la cerere. Practic, sunt rezolvate două condiții dintr-o lovitură – avem un sistem electrificat, dar și foarte importanta tracțiune integrală ce permite utilizatorilor să fie mai aventuroși decât până acum. Sistemul oferă o putere combinată de 300 CP și 450 Nm, iar acumulatorii Li-Ion de 13,2 kWh permit o autonomie EV de maxim 50 km WLTP. Reîncărcarea va fi gata în aproape 2 ore, via încărcătorul tip homebox sau la stațiile publice AC, datorită puterii maxime de 7,4 kW.


Conform Opel, cifrele preliminare de performanță și eficiență sunt cât se poate de impresionante. Astfel, consumul mediu poate ajunge la doar 2,2 l/100 km cu 49 g/km CO2 de la începutul lui 2020, atunci când sunt planificate primele livrări. Sprintul de la 0 la 100 km/h durează 6,5 secunde, iar vitezele maxime sunt de 134 km/h în modul EV sau 219 km/h în cel hibrid. Opel oferă acces dedicat la soluțiile grupului PSA, prin Free2Move Services, precum și la noile serviciile telematice Opel Connect. În plus, constructorul german promite că va lansa, în următoarele 20 de luni, versiuni complet electrice ale noii generații Corsa, Zafira Life MPV, Vivaro LCV și succesorului micului SUV Mokka X.Citroën își sărbătorește cu mult fast centenarul anul acesta – iar asta înseamnă că vom avea cu siguranță multe concepte pe parcursul lui 2019. Am văzut Ami One la Geneva, iar acum descoperim noul 19_19 Concept – dacă primul era viziunea urbană a mobilității viitorului, al doilea este cu siguranță manifestul pentru călătoriile lungi de mâine. Astfel, interiorul devine o „sufragerie” de lux pe roți – cu un scaun interesant pentru șofer, ce livrează o „experiență hiper-intuitivă”, un fotoliu pentru pasagerul din față și o adevărată canapea pentru cei din spate.


Desigur, experiența călătoriilor lungi din viitor este doar parțial controlată de oameni – 19_19 are în continuare un set de sisteme de control (pedale, volan) retractabile. În plus, sistemul de propulsie este în mod evident complet electric – iar totul este gestionat de un sistem de inteligență artificială care poate îndeplini cerințele pasagerilor din interior și chiar să „discute” cu cei din afară datorită ecranelor integrate în exteriorul portierelor. Partea din afară a conceptului este inspirată de lumea aeronauticii – iar caroseria este pe alocuri transparentă.


Astfel pot fi observate cele două motoare electrice – câte unul pentru fiecare punte. Ele livrează împreună un total de 456 CP și 800 Nm, suficient pentru a atinge 100 km/h în fix cinci secunde. Viteza maximă este de 200 km/h, însă și mai impresionantă este autonomia de 800 km. Sigur, totul este la nivel pur teoretic, la fel ca și posibilitatea unei reîncărcări ultra-rapide care să adauge 600 de km de autonomie în doar 20 de minute. Ca parte a manifestărilor de 100 de ani pentru Citroën, compania va prezenta conceptul 19_19 la expoziția VivaTech, din Paris, pe 16 mai.


Acasă la McLaren Production Center, din Woking, Surrey, Anglia – la mai puțin de opt ani de la debutul producției primului său automobil, constructorul britanic McLaren celebrează cel de-al 20.000 exemplar. Acesta este un 600LT Spider cu volan pe dreapta, vopsit în nuanța Chicane Grey și cu un interior de culoare roșie. Primul automobil produs la MPC – pe 18 iulie 2011 – era un McLaren 12C, iar anul trecut compania a construit nu mai puțin de 4.800 exemplare.

Aurel Niculescu

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

PUBLICITATE

ABONAMENTE

PUBLICITATE

NEWSLETTERAUTODNA

PUBLICITATE