Știri Video

(Video) Primul record de autonomie cu Tesla Model 3 – 515,7 mile / 830 km

Pe numele său Sean Mitchell, un pasionat al mărcii Tesla și „YouTuber” cu acte în regulă, a decis că este timpul pentru „hypermiling” la bodul noului sedan electric Tesla Model 3. Rezultatul – cât se poate de spectaculos, în condițiile în care „cascadorul” american estimează că alegerea unei rute mai bune i-ar fi adus peste 600 de mile pe jurnalier…

Hypermiling – înseamnă efectiv parcurgerea celei mai lungi distanțe posibile cu energia sau combustibilul la bord, iar încercarea lui Mitchell nu a fost susținută în vreun fel de Tesla – el fiind singurul organizator, așa cum ne dezvăluie și video-urile sale din timpul etapei de plănuire (ce a cuprins și mai multe încercări pentru a stabili cea mai eficientă viteză de deplasare).

Din nefericire – sau poate din contră – un video cu testul efectiv, care a durat nu mai puțin de 18 ore nu există, astfel încât nu putem considera acest record oficial. Ceea ce putem spune este că baremul a fost stabilit – iar ștacheta a fost deja ridicată destul de sus pentru un automobil complet electric. Abia așteptăm recorduri de peste 1000 km la bordul automobilelor electrice… poate așa vom scăpa în sfârșit de „range anxiety”!

Apropo de recorduri – vă mai aduceți aminte de Bloodhound SSC, mașinăria care seamănă mai degrabă cu un avion de luptă fără aripi (de altfel are la bord motorul unui avion de luptă Eurofighter) și care vrea să depășească recordul de viteză pentru automobile? Proiectul – demn de un film artistic – a avut tot felul de probleme și impedimente (lipsa fondurilor, rezolvată de Geely, acum au rămas fără producătorul materialelor compozite, intrat în faliment…). Totuși, vestea bună este că acești oameni minunați și mașinăria lor care trebuie să zboare doar la sol au programat deja primele teste la locația care va servi drept pistă pentru încercările de record: deșertul Northern Cape din Africa de Sud.

Primele încercări vor avea loc anul viitor în mai, implicând viteze cu mult mai mari decât testul inițial desfășurat în Anglia și în timpul căruia a fost atins pragul de 200 de mile pe oră (320 km/h). La bord s-a aflat Wing Commander Andy Green, cel mai rapid om de pe planetă la sol, care în 1997 la bordul predecesorului Thrust SSC atingea 763,065 mph (1228 km/h). Dacă sunt atinse pragurile inițiale de 400 și 500 mph, la sfârșitul anului viitor va fi încercată doborârea recordului anterior cu o țintă de 800 mph – pentru ca undeva în 2020 să încerce atingerea pragului de 1000 mph…

Aurel Niculescu

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta