Home Știri (Video) Să dăm Cezarului noile SUV-uri Audi Q8 și BMW X5

(Video) Să dăm Cezarului noile SUV-uri Audi Q8 și BMW X5

de Aurel Niculescu

Să recunoaștem, „nebunia crossover-elor” ar fi fost probabil o sintagmă inexistentă într-o realitate paralelă în care producători de lux precum Audi sau BMW nu s-ar fi implicat activ…

SUV-uri precum Dacia Duster sunt printre cele mai vândute din lume, însă haideți să recunoaștem – producătorii premium, de la Audi și BMW la Cadillac sau Land Rover sunt cei care se implică activ în modelarea sectorului crossover. Este simplu – ei impun trendurile și, mai devreme sau mai târziu (să nu uităm de câți ani umblă pe oriunde Range Rover) constructorii ceilalți îi urmează cu modele mai mici, mai mari, dar mai ales mai accesibile. Este un adevărat circuit – precum al apei în natură: SUV-urile premium duc la cerere din partea clienților și pentru SUV-uri accesibile, iar după ce ating un anumit statut social utilizatorii se reorientează către cele premium – care între timp au deschis noi orizonturi…


https://youtu.be/FN5mZv7_jEc
Cam așa a stat treaba cu nișa coupe-SUV-urilor, care a proliferat în zona premium – BMW X6 are parte de concurență din partea lui Mercedes-Benz GLE Coupe sau RR Velar, iar de acum și de la Audi prin noul Q8. Între timp, se pregătesc primele modele „accesibile” – spre exemplu versiunea coupe-SUV a Skodei Kodiaq… Dar să ne întoarcem în zilele noastre – atât Audi cât și BMW au noutăți în zona de vârf a segmentului SUV, prin noul Q8 și cea de-a patra generație a deja clasicului X5. Nu se concurează direct… dar știm cu toții mai bine!



În ordine alfabetică, primul pe listă este complet noul Audi Q8 – răspunsul mărcii din Ingolstadt la BMW X6 și restul „follower-ilor” – gândit să „combine eleganța specifică modelelor coupé de lux, cu versatilitatea practică a SUV-urilor de talie mare.” Cu o lungime de 4,99 metri, o lățime de 2,00 metri şi 1,71 metri înălțime, noul Q8 este bazat pe aceeași platformă cu modelul Q7, însă este mai lat, mai scund şi cu garda la sol mai redusă decât fratele său. Caracteristicile practice se mențin – în spate sunt amplasate trei scaune, opțional ajustabile longitudinal, iar capacitatea maximă a portbagajului cu locurile din spate rabatate sare de la 605 la 1.755 litri.



Construit la Bratislava, în Slovacia, Q8 sosește cu un design proaspăt – în sfârșit vom avea un model Audi care se deosebește de celelalte modele (cel puțin până când noul stil al casei, inaugurat de A8, se răspândește), cu o nouă interpretare pentru grila „Singleframe” și faruri/stopuri LED, semnătura blocurilor din spate fiind continuă pe toată lățimea, banda centrală, la fel ca la modelul original Audi quattro, fiind aplicată pe un fundal negru. Cu noul Q8 având rezidența la Ingolstadt, totul stă sub semnul tehnologiei – sistemul de tracțiune integrală Quattro are inclusiv diferenţial central blocabil mecanic, 254 mm gardă la sol, suspensii adaptive (opțional pneumatice), opțional sistem de direcție pentru toate patru roțile, și doar sisteme de propulsie electrificate cu ajutorul tehnologiei micro-hybrid (MHEV).


Sistemul electric principal de 48 de volţi încorporează două module: o baterie litiu-ion şi un alternator cu curea, cu recuperare a energiei la frânare – pentru parcursuri lungi cu motorul oprit și o intervenție a sistemului start/stop încă de la 22 km/h. La interior, atmosfera este foarte apropiată de cea întâlnită la bordul lui A8, Audi oferind practic același layout (ecran 12,3 inch pentru instrumentar, două ecrane pe consola centrală de 10,1 și 8,6 inch). În plus, constructorul pune mult accent pe „interconectarea inteligentă” – Audi connect include servicii Car-to-X, pentru informaţii privind indicatoarele de circulaţie şi privind potenţiale riscuri, dar și Audi phone box şi voice-over LTE.



De cealaltă parte, BMW a pregătit pentru noi cea de-a patra generație a modelului X5, 2018 arătând deja un calendar plin de „X-uri” – să nu uităm de a doua generație a lui X4, coupe-SUV-ul de clasă compactă sau de noul X2, un prim exponent al aceleiași categorii menit să atragă o categorie nouă de clienți pentru marca bavareză. Aceasta deoarece clienții tradiționali se vor îndrepta cu siguranță și încredere către a patra generație X5, model care are parte de o evoluție foarte discretă la capitolul design și o revoluție la capitolele tehnice. Ca întotdeauna, X5 va fi produs în SUA, la Spartanburg, lansarea pe piață urmând să aibă loc la nivel global – inclusiv România – în noiembrie. În plus – element de real folos inclusiv pentru noi, recunoaștem – în galeria foto veți regăsi categoria „product highlights”, modul celor de la BMW de a recunoaște că anumiți clienți vor avea nevoie de un „îndrumar” pentru a descoperi schimbările față de generațiile anterioare ale produselor sale (deh, nu toți putem fi Sherlock Holmes).



BMW X5 se prezintă la apel cu un ampatament mai lung cu 42 de milimetri decât al predecesorului (acum 2.975 mm), o creştere cu 36 de milimetri a lungimii (la 4.922 mm), un plus de 66 mm în lăţime (acum 2.004 milimetri) şi o creştere cu 19 mm în înălţime (la 1.745 milimetri), în timp ce partea frontală are parte de grila BMW semnificativ mai mare şi cu contur dintr-o singură bucată, precum și faruri LED standard (opțional BMW Laserlight cu LED adaptive pentru o rază de acțiune de până la 500 metri). Pe lateral și în spate X5 are parte de o linie precisă pe flancuri, accentuată în zona roților spate, dar și de design tridimensional al stopurilor. În plus, oricine își poate personaliza după dorință noul X5 cu xLine şi M Sport, jante de 22 inch, opțiuni BMW Individual sau pachetul Off-Road.



Interiorul va părea familiar oricui a mai condus un BMW modern – însă din fericire aici X5 se distanțează mai mult de precedenta generație, atât la capitolul stil cât mai ales dotări. Noul X5 sosește pentru prima oară în gama BMW cu BMW Live Cockpit Professional și a șaptea generație a sistemului iDrive, ambele standard, sistem de entertainment pentru scaunele spate Professional cu monitor touchscreen de 10,2 inch și design „glass” pentru anumite butoane de la interior. SUV-ul X5 rămâne desigur unul din cele mai versatile din segment – bancheta 40:20:40 poate varia capacitatea portbagajului de la 645 la 1.860 litri și de la sfârșitul anului vor fi disponibile încă două scaune suplimentare, în timp ce hayon-ul echipat opțional cu sistemul „Comfort Access” este împărțit în două secțiuni deschise/închise automat şi hands-free.



Suspensia pneumatică va face casă bună cu varietatea de motorizări ale noului X5 – inițial vor fi disponibile un V8 şi trei motoare cu şase cilindri în linie, exclusiv în combinație cu transmisia Steptronic cu opt trepte. X5 xDrive40i, pe benzină, are 250 kW/340 CP şi un cuplu maxim de 450 Nm – în timp ce M50i xDrive își va face debutul în Europa anul viitor (V8-ul clasic pentru X5 xDrive 50i este disponibil în SUA, cu 456 CP). BMW X5 M50d oferă 400 CP / 760 Nm și atinge 100 km/h în 5,2 secunde, în timp ce X5 xDrive30d se orientează către confort cu ai săi 265 CP şi 620 Nm. Desigur X5 are cea mai nou generație a sistemului xDrive și în plus este foarte pregătit să facă trecerea către viitorul autonom – tempomat activ cu Stop & Go, cu asistent de direcţie şi menţinere a benzii, sisteme de avertizare la schimbarea benzii şi la părăsirea benzii, asistent de menţinere a benzii cu protecţie activă la coliziune laterală şi asistent de evitare prin schimbarea benzii, avertizare la trafic transversal, la intersecţii şi de sens unic. Asistentul de parcare face acum totul de unul singur, Emergency Stop Assistant intervine dacă apare o urgență medicală iar o premieră absolută este noul Reversing Assistant. Acesta poate prelua pe o distanță de 80 de metri controlul direcției pentru a manevra automobilul de-a lungul unui traseu deja parcurs spre înainte.

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.