Home Lifestyle A zecea ediție a concursului de eleganță din era modernă are loc la Sinaia pe 24 iunie

A zecea ediție a concursului de eleganță din era modernă are loc la Sinaia pe 24 iunie

de Răzvan Măgureanu
concursul de eleganta Sinaia 2023

Cel mai important eveniment din Europa Centrală şi de Est dedicat autovehiculelor de epocă revine pe 24 iunie la Castelul Peleş. De la Dacia Lăstun la Lamborghini Miura, 43 de automobile şi motociclete de epocă vor fi prezentate pe covorul roşu, în faţa Castelului Peleş. Evenimentul aduce participanţi din România, dar şi un număr-record de şapte participanţi din afara ţării – din Bulgaria, Ungaria, Slovenia, Polonia şi Marea Britanie, unii dintre aceştia anunţându-şi deja intenţia să parcurgă şi mai bine de 1000 km pe roţi până la eveniment cu automobile foarte valoroase.

În lumea concursurilor de eleganţă moderne, Concursul de Eleganţă Sinaia își propune să aducă în prim-plan nu doar automobile valoroase financiar, cât şi pasiunea şi poveștile pasionaților obișnuiți. Un automobil devine valoros nu doar prin prețul de achiziție, ci şi atunci când în spate există o poveste sau pasiunea de zeci de ani de restaurare a proprietarului (așa cum a fost cazul de mai multe ori la Sinaia). De aceea, la Sinaia pot străluci în egală măsură automobile interbelice de lux sau automobile autohtone care ţin în viaţă istoria automobilului românesc.

Concursul de Eleganţă Sinaia este organizat cu sprijinul Primăriei Oraşului Sinaia şi a Muzeului Naţional Peleş într-un spaţiu încărcat de tradiţie. Castelul Peleş a găzduit două ediţii clasice ale Concursului de Eleganţă, în 1934 şi 1935, iar Castelul încă mai păstrează urmele garajelor regale. Relansat în 2011, Concursul de Eleganţă Sinaia a ajuns la a 10-a ediţie modernă exact în anul în care principalul organizator, Retromobil Club România, aniversează 25 de ani de la înființare.

Evenimentul are în prim-plan o serie de aniversări importante din partea a doi producători mondiali emblematici: Porsche şi BMW. Aniversarea a 75 de ani de istorie Porsche este marcată de prezenţa unui automobil Porsche 356 pre-A, adus din Germania de la Muzeul Porsche, dar şi de o grupă specială în concurs dedicată acestui eveniment. BMW aniversează 90 de ani de grilă dublă – unul dintre cele mai recognoscibile repere de design din lumea automobilului, cu o grupă dedicată, în timp ce o mică expoziţie marchează centenarul BMW Motorrad. În prim-plan va fi şi aniversarea a 100 de ani de la crearea cursei de 24 de ore de la Le Mans, precum şi 175 de ani de la naşterea lui Giovanni Battista Pirelli, un pionier al industriei anvelopelor.

După ce, la ultima ediţie, evenimentul a oferit o perspectivă a viitorului cu echipa “Blue Streamline” de Formula Student ca invitată specială, ediţia din acest an are o altă prezenţă sportivă inedită: MINI Electric Racing – primul MINI Electric de competiţie din istorie şi una dintre primele maşini de curse din lume construită pe baza unui automobil electric de serie, un proiect românesc pregătit de atelierul Engage Engineering.

Concursul de Eleganţă Sinaia îşi demonstrează relevanţa şi prin prezenţa unor personalităţi importante din lumea automobilului. În acest an, juriul este alcătuit din şase invitaţi, cinci dintre aceştia venind din afara ţării. Poate cei mai cunoscuţi sunt Mario Theissen, fostul preşedinte BMW Motorsport în era participărilor BMW în Formula 1 cu colaborări cu echipele Willliams şi Sauber, dar şi Gautam Sen, vicepreşedinte FIVA, istoric auto şi reputat autor.

În a doua zi, Sinaia va găzdui, în premieră, cel mai important simpozion de restaurări de automobile, organizat sub patronajul FIVA. Evenimentul aduce opt invitaţi internaţionali care vor susţine prezentări despre marea provocare din lumea restaurării – echilibrul fragil între conservare şi reconstrucţie, dintre patină şi funcţionalitate.

Printre invitaţi sunt nume precum Adolfo Orsi, istoric auto şi o prezenţă importantă la automobile de epocă de marcă precum Villa d’Este şi Pebble Beach, reprezentantul familiei care a deţinut multă vreme marca Maserati şi a influenţat imaginea automobilelor sport din Italia; Sam Hancock din Marea Britanie, fost pilot de curse în anduranţă, cu o experienţă valoroasă la cursa 24h de la Le Mans, consultant de achiziţii de automobile de epocă şi privilegiat pilot cu automobile de legendă precum Ferarri 250 GTO; Laura Kukuk, inginer auto şi restaurator cu o experienţă deosebit de valoroasă, membru în juriu la Villa d’Este sau Pebble Beach.

Program Concursul de Eleganţă
24 iunie
• 10:00 – 16:00 – Expoziţia automobilelor participante, la Castelul Peleş, Economat şi Castelul Pelişor.
• 10:00 şi 14:30 – Tururi ghidate, cu start de la Carol Gastro Bierhaus.
• 12:00 – 14:30 – Parada pe platoul Castelului Peleş. Automobilele participante vor defila pe categorii prin faţa juriului C.E.S. şi a publicului.
• 17:00 – 18:00 – Turul oraşului Sinaia.
• 18:00 – 19:30 – Festivitatea de premiere. Automobilele vor defila în faţa Casinoului din Parcul Central din Sinaia

concursul de eleganta Sinaia 2023concursul de eleganta Sinaia 2023concursul de eleganta Sinaia 2023concursul de eleganta Sinaia 2023concursul de eleganta Sinaia 2023concursul de eleganta Sinaia 2023concursul de eleganta Sinaia 2023

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.