Când cumperi o mașină la mâna a doua, îndatoririle tale nu se termină odată ce ai plătit-o și ai semnat contractul, mai trebuie să faci câteva lucruri, pentru a circula cu ea fără griji.
Piața auto din țara noastră este dominată în continuare de achizițiile la mâna a doua. În primele două luni din acest an, au fost înmatriculate peste 76.000 de unităţi, în creştere cu aproape 95% faţă de aceeaşi perioadă din 2016, arată statistica Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV). Dacă și tu te numeri printre românii care au preferat o mașină la mâna a doua în detrimentul uneia noi, mai ai de parcurs câțiva pași pentru a te bucura de ea cu adevărat.
- Primele aspecte de care trebuie să te ocupi sunt actele
Înainte de a pleca la drum cu noua ta mașină, este imperativ să întocmești toate actele pentru a circula fără grija unui filtru de poliție. Asigură-te că ai ITP-ul și RCA-ul valabile și ocupă-te de înmatricularea mașinii. Potrivit legislației, ai la dispoziție 30 de zile de la achiziționare pentru a-ți înmatricula mașina pe numele tău.
Dintre toate aceste lucruri, înmatricularea este cea mai complicată și cea pe care șoferii o displac cel mai mult, pentru că durează mai multe zile, implică drumuri la diverse instituții, dar și statul la cozi, aspecte ce se traduc prin mult timp pierdut. Oricât de neplăcut ar fi, dacă amâni această procedură riști o amendă substanțială, dar și alte situații problematice. Ca să scapi de neplăcerile pe care le presupune înmatricularea, poți apela la astfel de servicii de înmatriculare. În felul acesta nu pierzi timp și energie la cozi, iar actele ajung la tine acasă sau la birou în câteva zile.
- Mergi la un service pentru o revizie ca la carte și pentru mici intervenții
Cu siguranță ai examinat mașina cu atenție înainte să o cumperi, însă tot merită să mergi la un service pentru o revizie generală. Este recomandat să schimbi uleiul de motor, filtrele – de aer, de ulei, de carburant si de polen, kitul de distribuție – chiar dacă pare laborios și scump, e mai sigur pentru tine să schimbi acum distribuția. Nu uita de verificarea sistemului de frânare, s-ar putea să fie nevoie să înlocuiești plăcuțele și discurile, și nu scăpa din vedere nici geometria roților.
- Cumpără anvelope noi
Sunt rare cazurile în care mașinile second hand sunt vândute cu anvelope în stare excelentă și cu atât mai rare cazurile în care ele au seturi de anvelope pentru ambele sezoane. Dacă la service ai constatat, totuși, că pneurile sunt în stare bună, tot va trebui să achiziționezi un set pentru sezonul pentru care mașina nu este echipată.
- Curăță mașina foarte bine, mai ales la interior
Un detailing este absolut necesar după ce ai cumpărat o mașină la mâna a doua. Chiar dacă automobilul pare curat și la interior și la exterior, cel mai bine pentru tine și pentru toți cei care vor circula cu mașina ta este să o cureți cu foarte mare atenție, mai ales la interior.
Nu știi niciodată cum a îngrijit interiorul fostul proprietar, așa că cel mai sigur este să apelezi la un detailing complet. Este de preferat să nu te rezumi doar la aspirarea interiorului, ci să soliciți și o curățare cu dezinfectare.
Ai parcurs toți acești pași după ce ai cumpărat mașina? Ce ai mai adăuga la lista noastră?
Sursa foto: Shutterstock