Home Știri BMW i Vision Dee – Conceptul care prefigurează noua Serie 3

BMW i Vision Dee – Conceptul care prefigurează noua Serie 3

de Dan Damian
BMW i Vision Dee

BMW a prezentat la CES noul BMW i Vision Dee, conceptul care prefigurează noua Serie 3 și noua platformă Neue Klasse, destinată mai multor tipuri de propulsie.

BMW este unul dintre constructorii cu prezențe constante la CES (Consumer Electronice Show), așa că nu este o supriza faptul că marca germană a ales ediția din 2023 a celui mai mare salon de tehnologie pentru a prezenta poate cel mai important concept din ultimii ani.

BMW i Vision Dee este conceput ca un sedan de clasă medie, cu un nou limbaj de design, minimalist. Numele “Dee” vine de la Digital Emotion Experience, în ideea de a crea o legătură puternică între șofer și mașină.

BMW i Vision Dee

În ceea ce privește designul, BMW i Vision Dee arată că se poate să obții ceva foarte futurist fără o mulțime de linii complicate. Grila față nu mai este chiar grilă. Păstrează forma celor doi “rinichi”, dar suprafețele din interior sunt digitale. Farurile nu mai sunt neapărat localizate clar, pentru că luminile și forma razelor pot varia în funcție de condiții. Remarcăm, de asemenea, consolele foarte scurte și spatele extrem de simplu, ale cărui elemente principale sunt stopurile prelungite mult către sigla centrală. Dacă vă uitați cu atenție, veți observa că BMW i Vision Dee este desenat pe același limbaj estetic pe care l-am văzut aplicat conceptului BMW i Vision Circular, prezentat la Salonul de Mobilitate de la München, în 2021.

De fapt, ceea ce vedem în acest BMW i Vision Dee reprezintă platforma Neue Klasse, o cu totul nouă platformă, care va putea fi adaptată mai multor tipuri de propulsie (electric, termic, PHEV). Primul model construit pe Neue Klasse este așteptat în 2025.

BMW i Vision Dee

La interior, conceptul bavarez mizează tot pe minimalism. Și pe o cu totul nouă interacțiune între om și mașină. De exemplu, noul Head-up Display poate proiecta o mare varietate de informații pe toată suprafața parbrizului. Evident, șoferul alege ce vrea să vadă pe parbriz. Și nu suntem decât la doi ani distanță de introducerea în producția de serie a acestui nou tip de HUD, pe modelele Neue Klasse. Însă, și comenzile de pe planșă de bord sunt cu totul altfel imaginate. BMW numește shytech senzorii (tactili) de pe suprafața planșei de bord pentru a controla ceea ce vezi pe Head-up Display. Alte ecrane? Nici unul, pentru că îl ai la dispoziție pe cel mai mare posibil într-o mașină – parbrizul. Observați și volanul cu brațe de prindere în jos și în sus, plus suprafețe tactile pentru controlul diferitelor funcții.

BMW i Vision Dee

Practic, sistemul iDrive pe care-l știm din 2001 (BMW Seria 7 – a patra generație) se va transforma în ceea ce am descris mai sus – un cu totul nou sistem de operare.

BMW nu a dat nici un fel de detalii tehnice despre BMW i Vision Dee, dar designul și elementele digitale ale acestui concept vor influența mult viitoare generație de modele BMW. Cumva, i Vision Dee prefigurează și noua Serie 3 cu propulsie electrică, adică un BMW i3. Să nu uităm faptul că BMW oferă deja modelul i3 (doar pe piața din China), adică un Seria 3 electric, pe actuala generație a berlinei de clasă medie, dar cu ampatamentul mărit cu 11 cm.

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.