Home Știri Câștigătorii primei ediții Best Electric Van in Romania

Câștigătorii primei ediții Best Electric Van in Romania

de Dan Damian
Best Electric Van

Suntem obișnuiți să vedem electrificarea ca fiind prioritară pentru automobile, dar vehiculele utilitare electrice sunt cel puțin la fel de importante, iar această nouă competiție le va premia, anual, pe cele mai bune dintre ele.

Anul acesta Best Electric Car in Romania a avut, în primăvară, cea de-a treia ediție. Dar de ce ne-am limita doar la autoturisme, într-o perioadă în care flotele de vehicule comerciale ușoare cresc susținut? Astfel, conceptul Best Electric Car a fost implementat și modelelor utilitare.

Best Electric Van

Vehiculele electrice, în special cele destinate distribuţiei urbane, de până la 3,5 tone, câștigă teren venind cu propria viziune despre transportul ecologic. Vorbim despre modele avansate tehnic, care folosesc cele mai noi tehnologii, pentru optimizarea consumului de energie, dar și pentru o conectivitate mai bună cu șoferul și cu aplicaţiile IoT (Internet of Things). Acesta este principalul motiv pentru care juriul acestei competiții este format exclusiv din manageri de parc auto, profesioniști care gestionează fiecare în companiile pe care le reprezintă mii de vehicule care fac sute de mii de km lunar.

Best Electric Van

Evenimentul s-a desfășurat în luna noiembrie a acestui an și a adus la aceeași masă 15 manageri de parc auto a celor mai importante companii de distribuiție (Activ Construcții, Agrii România, Ahead Translog Solutions, Alliance Health Care, Bunzl Romania, Cargus, Coty/Beiersdorf, DHL, Enel, FarmaVet, Golda România, Metro Cash&Carry, Sameday și Sezamo). Aceștia au testat mașinile în condiții reale de folosință – au încărcat și au descărcat marfă, au parcurs numărul de kilometri parcurși în mod obișnuit de companiile de transport pentru a putea astfel puncta aspecte relevante: consum de energie, spațiu de încărcare, manevrabilitate, autonomie, moduri de încărcare și nu în ultimul rând preț.

Best Electric Van

În drum spre vizita de la Centrul Logistic BUNZL Romania, unde juriul Best Electric Van a încărcat și descărcat vanurile participante în concurs testând astfel nu doar capacitatea dar și ușurința cu care ai acces la marfa din van, vehiculele au fost încarcate la stațiile Eldrive, cel mai mare operator de stații de încărcare din regiune, cu peste 1000 de puncte de încărcare instalate. Acestea fac încărcarea vehiculelor electrice ușoară: platforma inteligentă Eldrive gestionează întregul proces de încărcare și infrastructura.

Premierea a avut loc într-un cadru oficial, la sediul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, în prezența reprezentanților media din București și din țară. Domnul Mircea Fechet, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, a prezentat programele și proiectele ministerului în domeniul ecologiei și a anunțat și acordat premiul special pentru primul vehicul comercial electric din piața românească, Renault Kangoo E-Tech. A urmat apoi premiul pentru cel mai eficient model din test, adjudecat de Maxus eDelivery 3. Cele două categorii prezente în competiție a avut fiecare propriul câștigător. Astfel, titlul Best Electric Van in Romania la clasa compactă a fost adjudecat de Mercedes-Benz e-Vito, iar câștigătorul clasei medii este Ford e-Transit.

Best Electric Van

Finanţarea transportului non-poluant a pornit prin Programul Rabla Plus în 2016, atunci când a fost finanţată achiziţionarea a 39 de autoturisme. De atunci şi până astăzi, spunem noi că mai bine de 36.000 de autoturisme pur electrice merg pe străzile din România, cu emisii zero, cu finanţare din AFM şi am reuşit să păstrăm una dintre cele mai mari finanţări, de aproximativ 10.000 euro, pentru fiecare autoturism. Însă, mă bucur că discuţia evoluează către alte tipuri de transport. Dacă în trecut am putut să discutăm despre transportul de persoane, microbuze şcolare electrice finanţate din AFM, mă bucur că astăzi, avem ocazia să premiem campionii la inovaţie, la mai puţină poluare, la transport de mărfuri mai verde. Sper ca acest eveniment să aibă continuitate şi să constatăm că alături de transporturi de persoane, alături de autoturismele pe care le finanţăm deja, că putem în viitor să discutăm şi despre extinderea programelor de finanţare”, a declarat ministrul Mircea Fechet prezent la evenimentul organizat la sediul MMAP.

Prima ediție a competiției Best Electric Van în Romania a fost susținută de Arval România, BUNZL și Eldrive România, în timp ce Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a rămas un partener tradițional al conceputului de eveniment care susține electromobilitatea și astfel reducerea impactului asupra mediului înconjurător.

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.