Seat – pardon, Cupra – aduce în capitala Elveției primul model dezvoltat special de noua marcă, conceptul plug in hybrid Formentor. McLaren aduce noul 600LT în versiune MSO, în timp ce Volvo se preocupă de electrificare. Mai avem noutăți și din Coreea de Sud, de la Genesis. Dar și o renaștere – a mărcii Hispano Suiza.
Constructorul spaniol de modele de performanță, Cupra, prezintă la Geneva un inedit prototip de crossover de performanță… eficientă. Formentor este un plug in hybrid menit să celebreze primul an de existență al mărcii, totuși nu complet diferit față de ceea ce oferă în mod normal Sociedad Española de Automóviles. În schimb, Formentor predă trăsăturile familiste ale unui SUV precum noul Tarraco pentru o atitudine dinamică – cu o parte frontală agresivă, un profil atent sculptat și cu pavilion plonjat, precum și un spate cu stopuri LED pe toată lățimea caroseriei, difuzor cu patru evacuări și frâne Brembo cu discuri perforate.
Formentor aduce și un plus de eficiență, pe lângă atitudinea de performanță – propulsorul pe benzină și motorul electric oferă, împreună, 241 CP – livrați prin intermediul unei transmisii automate cu dublu ambreiaj. Acumulatorii oferă suficientă energie pentru un parcurs integral electric de maxim 50 km în ciclul WLTP.
În ciuda etichetei de concept și a detaliilor tehnice mai degrabă misterioase, Cupra Formentor este o „probă a viitorului mărcii de înaltă-performanță”, astfel încât este foarte posibil ca în viitorul apropiat să-l vedem în stadiul de model de serie. Este și logic, fiind complet diferit de excentricele prototipuri ce împânzesc în fiecare an standurile Palexpo – Formentor este cât se poate de „blând”, inclusiv prin prisma aranjamentului interior: scaune față sport, instrumentar de bord complet digital și ecran „plutitor” de 10 inch în zona centrală a planșei de bord.
McLaren a prezentat recent versiunea Spider pentru 600LT și deja la Geneva a sosit cu o alternativă mai exotică, creată de specialiștii de la McLaren Special Operations. Caroseria a fost acoperită de MSO în nuanța Dove Grey, contrastată de strălucitoare accente Napier Green – în timp ce acoperișul retractabil este vopsit în Carbon Black. MSO nu uită nici de elemente din fibră de carbon cu finisare satinată sau de un set de jante forjate cu 10 spițe. Interiorul primește și mai multe tușe Napier Green, elemente din fibră de carbon – și mai ales scaunele de pe hypercar-ul Senna.
Ascuns bine în lista de noutăți pentru ediția 2019 a Salonului Auto de la Geneva, Mercedes-Benz a plasat între edițiile speciale SL Grand și SLC Final inclusiv marele S65 Final Edition. O serie limitată la doar 130 de exemplare, care marchează începutul sfârșitului unei ere – marea limuzină Clasa S urmează să-i spună pentru totdeauna adio elegantului și performantului V12 biturbo de șase litri.
Dacă sunteți pasionați ai zonei exotice, este foarte posibil să fi auzit în trecut de Hispano Suiza. Compania faimoasă pentru produsele sale aviatice și automobilistice interbelice vrea să renască la ediția 2019 a Salonului Auto de la Geneva – la aproape o decadă de la ultima încercare, din 2010. De această dată în ofertă se află un Lamborghini ascuns sub caroseria „coachbuilt”: Maguari HS1 GTC. Numele face aluzie la o specie de păsări indigenă din America de Sud și supercar-ul pare pregătit să își ia zborul de pe Lacul Geneva: 0-100 km/h în 2,8 secunde, cu o viteză maximă de 380 km/h. V10-le „furat” de pe Huracan nu mai dezvoltă puțin peste 600 CP – ci un total de 1085 ponei.
Suedezii de la Volvo au cam terminat cu introducerea noilor generații de modele, astfel încât deja încep să se preocupe de reactualizarea celor prezentate acum câțiva ani. Evident, cel mai „bătrân” model din nou eră este SUV-ul XC90, care primește o binemeritată restilizare. Un cuvânt care nu descrie cum trebuie procedeul – în special deoarece Volvo nu prea operează modificări stilistice, ci mai ales tehnice. Marele crossover are parte de o nouă grilă a radiatorului, noi opțiuni de jante și noi culori exterioare. Și cam atât la exterior. Înăuntru, schimbările sunt și mai puține – noi configurații pentru scaune: cu patru, cinci, șase (nou) sau șapte locuri, precum și Android Auto cu Spotify pentru sistemul de infotainment.
În schimb, gama de tehnologii are destule noutăți. Noi sisteme de asistență – Oncoming Lane Mitigation, City Safety cu Autobrake, sau Cross Traffic Alert și-au găsit locul la bord. Însă cea mai importantă noutate o reprezintă continuarea strategiei de electrificare a întregii game de modele. SUV-urile XC90 și XC60 sunt primele care primesc – sub noua denumire „B” – versiuni mild hybrid (B5 & B6) ce mixează motoarele ICE existente (diesel sau benzină) cu un sistem avansat de recuperare a energiei la frânare (KERS). Acesta vine dotat cu tehnologie „brake-by-wire”, pentru economii și reduceri ale emisiilor nocive de până la 15%. În plus, compania a confirmat că fiecare gamă de modele va avea parte și de versiuni plug in hybrid. Astfel, cele existente – T8 (până la 420 CP) și T6 – au fost îmbunătățite cu noi acumulatori și tehnologia brake-by-wire pentru o îmbunătățire a autonomiei de aproximativ 15%. Micul XC40 primește versiunea T5 Twin Engine și un viitor T4 Twin Engine plug in hybrid.
În Coreea de Sud, Genesis a decis ca noul G90 să devină o limuzină cât se poate de impozantă – cu ajutorul versiunii locale cu ampatament extins. Gata pentru vizitele oficiale la cel mai înalt nivel, G90 crește rapid până la o lungime de 5945 mm și o înălțime de 1505 mm, ampatamentul situându-se de acum la valoarea de 3450 mm. Totuși, cam aici se opresc schimbările față de varianta standard – sub capotă se află același V8 de 5 litri cu 420 CP, cuplat la un sistem de tracțiune integrală prin intermediul unei transmisii automate cu opt rapoarte.