Terenul neutru al Salonului Auto de la Geneva este propice tuturor constructorilor – astfel încât la ediția 2019 noutățile ne asaltează din toate părțile. Peugeot dă replica competitorului Renault Clio cu noua generație 208. Și plusează cu e-208. Volkswagen oferă performanță în zona crossover cu T-Roc R, în timp ce spaniolii de la Seat sunt preocupați de mobilitatea urbană. Iar Audi electrifică Geneva cu patru noi modele plug in.
La scurt timp de la prezentarea oficială a primelor detalii despre supermini-ul francez Clio, ajuns la cea de-a cincea generație, rivalii de la Peugeot aduc și ei o nouă generație pentru nu mai puțin faimosul 208. Mai mult chiar, ne prezintă inclusiv prima iterație complet electrică – e-208. Dacă Clio rămâne tributar legendei și s-a prezentat cu un design exterior cuminte și evoluat – 208 adoptă calea revoluției și privește (admirativ) direct către vârful de gamă 508. Designul exterior a fost complet schimbat, punând accent pe zona premium a segmentului B, cel puțin în cazul versiunilor superioare de echipare – în poze putem admira variantele GT / GT Line. Designerii francezi au știut să integreze elementele stilului modern al casei – precum motivul „ghearei” de leu, cât se poate de evident în zona frontală, dar și în spate, în semnătura stopurilor.
208 este și cel care dă tonul pentru întreg grupul PSA – fiind nu doar complet restilizat, ci și bazat pe noua arhitectură CMP (Common Modular Platform), dedicată segmentelor B / C și inspirată direct din sora mai mare – EMP2 (Efficient Modular Platform). Avantajul său major – poate fi rapid adaptată în e-CMP, pentru un tren de rulare complet electric (să nu uităm că și Opel trebuie să prezinte o nouă Corsa – inclusiv în versiune complet electrică). În plus, noua platformă oferă și alte avantaje – de eficiență (30 de kg mai ușoară decât platforma F1), aerodinamică, consum (rezistență redusă la rulare, optimizări ale sistemului de propulsie cu start/stop generalizat), dar și de confort (acustic, termal și pe vibrații) sau siguranță (împrumută sisteme avansate de asistență de la clasele superioare). Mai totul este preluat de la clasele superioare – de la jantele de 17 inch (mai ușoare cu 3,6 kg) la farurile LED sau logo-ul 208 ce tronează pe capotă, deasupra leului. În spate, la fel ca la 508 și frații crossover 3008 / 5008, noua generație are aceeași bandă neagră ce leagă stopurile – acestea din urmă sunt și ele de tipul DLR.
Interiorul, desigur, este gazdă pentru o nouă generație a sistemului Peugeot i-Cockpit. Acesta încorporează elementele deja cunoscute – instrumentar de bord digital și ecran central de 5, 7 sau chiar 10 inch cu un nou element: un head-up display tridimensional, ce afișează informațiile mai aproape sau mai departe de șofer în funcție de importanța lor – Peugeot spune că astfel timpul de reacție poate scădea cu până la jumătate de secundă. Am amintit de tehnologiile de asistență și siguranță: cruise control adaptiv cu funcție Stop & Go și asistență de poziționare pe bandă, Full Park Assist, Auto-EBA (Emergency Brake Assist) cu detectare a pietonilor și cicliștilor – inclusiv noaptea, sau Active lane keeping assist – funcție semi-autonomă activă de la 65 km/h în sus, etc. Cei conectați vor rămâne astfel și în 208, datorită funcționalităților MirrorLink, Apple CarPlay și Android Auto, navigației conectate 3D de la Tom Tom sau celor patru porturi USB – din care unul type C sau sistemului de încărcare wireless.
Sub capotă, 208 se afișează cu bine-cunoscutele propulsoare pe benzină și diesel de 1,2 sau 1,5 litri – acum compatibile cu standardul Euro6d. Avem PureTech 75 cu transmisie manuală cu cinci rapoarte, PureTech 100 și 130 cu manuală cu șase trepte sau automata EAT8. Momentan, un singur diesel în program – BlueHDi de 100 CP cu transmisie manuală cu șase rapoarte. Piesa de rezistență în fața concurenței va fi, la Geneva și apoi din toamnă pe străzi, versiunea complet electrică e-208. „Futurist & tânăr” este motto-ul de prezentare pentru a doua generație 208, iar e-208 cu siguranță în întruchipează perfect. Așa cum 205 era o adevărată revoluție în clasă la vremea sa, la fel se dorește și e-208 – un automobil electric cu adevărat „mainstream”. Nu mai trebuie să faci parte din categoria „early adopter” precum cei care visează la o Tesla în garaj. e-208 nu diferă cu mai nimic de versiunea standard – la prima vedere.
În schimb, sub caroseria de clasă mică se ascunde varianta e-CMP a platformei, sistemul de propulsie fiind preluat direct de la DS 3 Crossback E-Tense. Primul Peugeot cu 100% emisii zero are un motor electric de 136 CP și este conectat la o baterie de 50 kWh. Suficient pentru un parcurs excelent în ciclul WLTP – de 340 km, iar cu acumulatorii localizați sub podea spațiul în portbagaj nu a fost afectat, fiind identic cu al versiunilor clasice. Încărcarea se poate face de acasă (peste 20 de ore!) de la o priză normală sau cu ajutorul unui „wallbox” legat la sistemul intern de 11 kW (8 ore). Iar la stațiile de încărcare rapidă DC, datorită capacității de 100 kW, e-208 este gata până la 80% din capacitate în jumătate de oră. Performanțele nu sunt nici ele de neglijat: 0-50 km/h în 2,8 secunde sau 0-100 km/h în 8,1 secunde.
Volkswagen se ocupă mai ales de performanțe la Geneva, cu noua versiune „concept” de pre-producție T-Roc R. În ciuda titulaturii de prototip, putem fi cât se poate de siguri că modelul crossover va arăta și se va mișca exact precum cel prezentat la show-ul elvețian la apariția pe piață. Gata pentru lupta cu un BMW X2 M35i sau Audi SQ2, T-Roc R este cât se poate de… Golf R, dar cu gardă la sol sporită. Are sub capotă fix același propulsor turbo de 2 litri și 300 CP / 400 Nm. Plus aceeași transmisie DSG cu șapte rapoarte și sistemul 4Motion – în timp ce frânele au fost preluate de la Golf R Performance Package. Totul, pentru ca micul SUV să atingă 100 km/h în 4,9 secunde și o viteză maximă limitată electronic la 250 km/h.
Designul este cât se poate de serios și subtil, în stilul propriu VW. T-Roc R continuă pe linia impusă de T-Roc R-Line, fiind doar o idee mai agresiv și aerodinamic – datorită admisiilor mai generoase din față sau setului de patru evacuări parte din sistemul realizat din titan de specialiștii de la Akrapovic. Jantele standard sunt de 18 inch, însă clienții pot opta oricând să le schimbe pe un set de 19 inch, în timp ce suspensia a fost și ea modificată pentru un plus de manevrabilitate. Interiorul este așa cum ne-am aștepta – sobru și sportiv, însă mereu discret.
La fel ca Citroen Ami One, spaniolii de la Seat par pregătiți să aducă la Geneva propria viziune cu privire la viitorul mobilității urbane. Și la fel ca în cazul conceptului francez, și Seat Minimó ar putea fi acuzat că se inspiră de la concurență – Ami One de la Smart, iar Minimó de la Renault Twizy. Aici senzația de deja vu este cu mult mai pregnantă… în special privit din spate. Și Seat a gândit tot un fel de motocicletă cu patru roți complet electrică – care însă este închisă complet pentru a oferi toate beneficiile unui automobil. Dimensiunile extrem de compacte – 2,4 metri lungime și 1,24 metri lățime – sunt motivul alegerii numelui Minimó.
Acest concept a fost gândit pentru a fi utilizat în cadrul serviciilor de car sharing – motiv pentru care dispune și de o tehnologie interesantă: posibilitatea de a schimba rapid bateriile pentru altele noi. Oare unde am mai văzut noi această soluție… la Renault? Să nu fim cârcotași… Minimó are două locuri dispuse ca pe o motocicletă, jante de 17 inch și elemente tech precum sistemul Android Auto wireless – sau capabilitățile de automatizare Level 4 SAE. Astfel, serviciile de mobilitate partajată ar scăpa de un inconvenient major – clientul nu mai trebui să meargă până la vehicul, deoarece acesta vine singur la el.
Pe lângă premiera majoră – conceptul Q4 e-tron – Audi a plecat din Ingolstadt către Geneva și cu nu mai puțin de patru modele electrificate dedicate producției de serie: versiunile plug in hybrid ale seriilor Q5, A6, A7 și A8. Noile modele inaugurează și logo-ul TFSI e pentru versiunile plug in hybrid, de acum încolo sintagma e-tron fiind rezervată exclusiv versiunilor complet electrice. În afară de limuzina A8 TFSI e, celelalte trei pot fi alese de clienți în două versiuni – una care pune accent pe confort și una de performanță, în stil S line. Toate sunt însă bazate pe același concept general – combinație motor pe benzină și electric integrat în transmisie, cu acumulatori Li-Ion de 14,1 kWh, pentru o autonomie EV de peste 40 km WLTP.






























































































